Nobel Kimya Ödülü haberleri sayfasında Nobel Kimya Ödülü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 603 Nobel Kimya Ödülü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Nobel Kimya ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adı, kuruluşunda katkısı bulunduğu İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nün konferarans salonuna verildi. Onur ödülü alan Aziz Sancar, basın toplantısında Nobel ödülünü aldığı DNA onarımına yönelik soruları yanıtladı, "Nobel’i almamın ikinci gününde Madalyayı Anıtkabir’e bırakmaya karar verdik. Çünkü madalya onların malı. Gençlere tavsiyem politikayla uğraşmasınlar. Bilimle uğraşsınlar" dedi.
#Nobel Kimya ÖdülüNobel Kimya Ödülü alan, onuruna Mardin Valiliği tarafından düzenlenen etkinliklerin final programına canlı bağlantı ile katılan Prof.Dr. Aziz Sancar, öğrencilere tavisyelerde bulundu. Salondakileri selamlayan Sancar, öğrencilerden 2 isteği olduğunu belirterek, "Birincisi Türkiye’de barış ve kardeşlik için elinizden geleni yapın. İkincisi, bilim yapın matematik, fizik, kimya ve öteki pozitif konularda çalışın ve bizi Avrupa Amerika seviyesine getirin" dedi.
#Nobel Kimya ÖdülüNobel Kimya Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Stockholm Nobel Müzesi’nde Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda onur ödülü alan Onat Yapıcı ile bir araya geldi. Prof. Aziz Sancar öğrenciye önemli bir konu belirleyip bunun üzerinde çalışması tavsiyesinde bulundu.
#Aziz SancarO, kimyanın 'Yunus Emre Destanı'nı yazdı, bu bilimin yapıtaşlarına ismini verdi, sigara gibi dış etkenlerle bozulan DNA'nın kendisini nasıl tamir ettiğini açıkladı, moleküllerin de arabuluculuk yaptığını keşfetti, kanserle mücadelede biyolojik saatin rolünü ortaya koydu. Prof. Dr. Aziz Sancar, bugün TSİ 17.30’da Stockholm'de düzenlenen törenle İsveç Kralı 16’ncı Gustaf’ın elinden Nobel Kimya Ödülü'nü alıyor. Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün izlediği tarihi törende tüm dünyanın gözleri Sancar'ın üstünde... Peki Sancar bu ödüle neden layık görüldü? İşte madde madde cevabı...
#Aziz SancarAmerikan New York Times gazetesi, bugünkü New York baskısında Türkiye'deki son gelişmelerin değerlendirildiği bir analiz-habere yer verdi. Tim Arango imzası taşıyan ve gazetenin manşetinden verilen yazıda, "Kederde ve zaferde, Türkler hâlâ bölünmüş" başlığı kullanıldı.
#TürkiyeNobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, yıllarca verdiği emeklerin ardından ödüle layık görülmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Sancar, "En çok ülkem için sevindim. Türkiye'ye bilim lazım, güç durumdan çıkıp Avrupa düzeyine varılması için bilim gerekli" dedi. Cumhuriyet'ten Orhan Bursalı'yla konuşan bilim adamı, "Nobel'i kimya dalında beklemediğini" ifade etti.
#Aziz Sancar2024 Nobel Kimya Ödülü'nü, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı. David Baker'a "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarıyla ödüle layık görüldü.
#2024İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz SancarKırgız asıllı, Türk gazeteci araştırmacı-yazar Muhammed Ruzubay, hayatını, çalışmalarını, başarılarını takip ettiği Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’la bir araya gelme hayalini gerçekleştirdi. Bir hafta, Aziz Sancar’la vakit geçiren Ruzubay, ‘Aziz Sancar ile 7 Gün’ kitabını kaleme aldı.
#Muhammed Ruzubayİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar Günü2023 Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Son olarak dün Nobel Kimya Ödülü verilmişti. Nobel Kimya Ödülü 2023, ‘kuantum noktalarının keşfi ve sentezi’ çalışmaları nedeniyle Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov’a verildi. Hemen öncesinde ise Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Edebiyat Ödülü 2023 sahibini buldu. Peki, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kim aldı? İşte Norveçli Yazarın hayatı...
#Nobel Edebiyat Ödülü 2023Nobel Fizik Ödülü'nden sonra Nobel Kimya Ödülü 2023 yılı sahiplerini buldu. Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Tıp Ödülü COVID-19 aşılarının önünü açan çığır açan teknolojileri nedeniyle mRNA araştırmacıları Macar doğumlu ABD vatandaşları Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmişti. Peki, Nobel Kimya Ödülü sahipleri kimler oldu, çalışmaları neler? İşte, 2023 Nobel Kimya Ödülü sahipleri...
#Nobel Kimya Ödülü 2023Toplumların gelişmişliği bilim insanlarının üretkenliği ile doğru orantılıdır. Bilimsel çalışmalar yaparak araştırma-geliştirme ekosisteminde kendisini ispatlamış bilim insanlarının ürün-geliştirme faaliyetlerine yönelmesi ile teknoloji, kalkınma, refah üçgeni hayat bulmaya, toplumların refah mutluluk seviyeleri de logaritmik olarak artmaya başlar.
#Konuk YazarTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkProf. Dr. Sezgin Bakırdere’nin kimya alanında yaptığı akademik çalışmaları, İngiliz Kraliyet ailesi tarafından desteklenen The Royal Society of Chemistry (Kraliyet Kimya Topluluğu) tarafından “Fellow Member” (danışman üye) unvanıyla taçlandırıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bakırdere, analitik kimya alanında yaptığı uluslararası çalışmalar nedeniyle bu unvana layık görüldü. Onun bu başarısına en çok sevinenlerden biri de 2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS)’de 500 tam puan alarak şampiyonlar arasında yer alan kızı Bengisu Ece Bakırdere oldu.
#Kraliyet Kimya TopluluğuDünyaca ünlü bilim insanı Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü aldığında Feride Karatekin 16 yaşında, Niğde’de yaşayan bir lise öğrencisiydi. Aziz Sancar’ın ses getiren başarısını öğrendiğinde, bilime olan ilgisini fark etti. Bu ilgi onu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi yaptı.
#Aziz SancarNurcihan Avcı, eşi Aycan Avcı’ya verdiği 50’nci yaş günü hediyesi ile alkış topladı. İstanbul’da yaşayan Avcı, Türk Kütüphaneciler Derneği’nin de desteğiyle İran sınırında olan Van Çaldıran’daki Yukarı Dikme Okulu’na 2 bin 500 kitaptan oluşan bir kütüphane yaptırdı.
#KütüphaneAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto HahnProf. Dr. Aziz Sancar, başarıları ve açıklamalarıyla zaman zaman gündeme geliyor. Prof Dr. Aziz Sancar, DNA'nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştü. Peki, Prof Dr. Aziz Sancar kimdir? İşte Nobel Ödüllü Aziz Sancar'ın biyografisi...
#Aziz SancarTEKNOFEST için Türkiye’ye gelen Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Gebze’deki TÜBİTAK Fen Lisesi’nde gençlerin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Sancar, “Fatih’in meşhur bir sözü vardır. ‘İstanbul, ya ben seni alacağım ya sen beni alacaksın.’ İnatçı ve istekli olacaksın” dedi, insan vücudunda DNA onarımının peşine düşüp 5 yıl gece gündüz nasıl çalıştığını anlattı. İşte gençlere Nobel tadında mesajlar:
#Aziz SancarAstroloji, gökyüzündeki yıldız, gezegen, güneş ve ay gibi unsurların dünya üzerindeki etkisini konu alan ve kadim uygarlıklardan beri merak uyandıran bir alandır. İşte 2 Ekim hangi burç ve burcu ne, 2 Ekim tarihinde meydana gelmiş olaylar, 2 Ekim tarihinde doğan Türk ünlüler ve yabancı futbolcular ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#2 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?1 Eylül gününün tarih sahnesinde ki yeri oldukça büyüktür. İnsanlar geçmişten günümüze 1 Eylül gününde neler olduğunu merak etmektedir. 1 Eylül günü tarihsel olaylar nelerdir? 1 Eylül hangi burçtur? 1 Eylülde doğan ünlüler kimlerdir? 1 Eylül ne günüdür? Sizler için 1 Eylülle ilgili merak edilenleri detayları ile derledik.
#1 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?İnsanlar doğdukları günlerle ilgili bilgi sahibi olmak isteyebilmektedir. 25 Haziran hangi burçtur? 25 Haziran yükseleni nedir? 25 Haziranda doğan insanların özellikleri nelerdir? 25 Haziran özel bir gün müdür? 25 Haziranda yaşanan tarihi olaylar nelerdir? 25 Haziranda doğan ünlüler kimlerdir? Sizler için 25 Haziran günü ile ilgili merak edilenleri derledik.
#25 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Küresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#YazarSabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.
#Sabri ÜlkerYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin Kariko