nişasta bazlı şeker haberleri sayfasında nişasta bazlı şeker hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 404 nişasta bazlı şeker haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Nişasta bazlı şeker oranının arttırıldığı iddiası gündem olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmasığını belirtti. Paketli ürünlerin birçoğunda nişasta bazlı şeker bulunuyor. Peki nişasta bazlı şeker nedir, NBS hangi ürünlerde yer alır?
#Nişasta Bazlı Şeker NedirTarım ve Orman Bakanlığı nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmasığını belirtti. Yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5'e çıkarılması söz konusu değildir, yüzde 2,5'lik kota uygulaması devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıda ürünlerindeki nişasta bazlı şeker kotasını indirdiklerini belirterek, yeni kotanın yüzde 2,5 olduğunu söyledi. Nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi ardından bazı soru işaretleri gündeme geldi. Peki, nişasta bazlı şeker nedir, hangi besinlerin içerisinde var?
#Nişasta Bazlı ŞekerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Seçim Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan nişasta bazlı şekerde kotranıj yüzde 2,5'a düşeceğini, 2400 maden işçisinin Türkiye Kömür İşletmelerinin şirketlerinde kadroya geçeceğini ve SMA hastalığının tüm türlerine ait ilaçların geri ödeme listesine alınacağını duyurdu.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanŞeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tüketiminin artarak, Türk halkının sağlığının bozulacağı iddiaları sürerken Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporda, "Sakkaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır" ifadeleri yer aldı.
#ŞekerREÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde 1.3 milyon üzerinde gıda denetimi yapıyoruz. Vatandaşımızın hijyen açısından, sağlık açısından ya da farklı sebeplerle aleyhine olacak her durumu engellemek adına bu denetimlerimiz devam edecek. Bununla ilgili de denetimlerimiz oldu. Bunlara ilişkin yaklaşık 600 milyon liralık bir idari para cezası kesildi bu firmalara" dedi.
#İbrahim YumaklıTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren nükleer manyetik rezonans (NMR) cihazının 2024 yılından itibaren Türkiye’de kullanılacağını ve tüm balların bu cihazdan geçerek saflığının kontrol edileceğini söyledi.
#BalŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaİSTANBUL, (DHA)-Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ olarak tanımlanan dev şeker maketi Timur Erk, vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal ile çocuklar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı'nın gönüllü sağlık elçileri tarafından yıkıldı. Erk, “Türk toplumunun en önemli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. Sağlık, şekerden tatlıdır diyoruz” dedi.
#Türk Böbrek VakfıÜlkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkNişasta bazlı şeker oranının arttırıldığı iddiası gündem olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmasığını belirtti. Paketli ürünlerin birçoğunda nişasta bazlı şeker bulunuyor. Peki nişasta bazlı şeker nedir, NBS hangi ürünlerde yer alır?
#Nişasta Bazlı Şeker NedirTarım ve Orman Bakanlığı nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmasığını belirtti. Yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5'e çıkarılması söz konusu değildir, yüzde 2,5'lik kota uygulaması devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıPancar ve şeker üretimine ilişkin bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2002 yılında 16.5 milyon ton olan pancar üretiminin 2020-2021 pazarlama yılında yaklaşık yüzde 39 artış ile 23 milyon tona ulaştığını ve ülkede en fazla üretimi yapılan bitkisel ürün olduğunu kaydetti.
#GazetehaberleriMısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirÜlkemizde 33 adet pancar şekeri fabrikası var. ÖİB’ye bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait 25 fabrikadan 10’u, 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredildi. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet gösteriyor. Mevcut durumda kamunun sektör payı yüzde 35.5, kooperatif fabrikalarının payı yüzde 36.9, özel fabrikaların payı ise yüzde 27.6 oldu.
#YazarRAMAZAN Bayramı’nın vazgeçilmez lezzetleri şerbetli tatlılarda sipariş yoğunluğu yaşanıyor. Uzmanlar ise merdiven altı üretim yapan yerlere karşı uyarılarda bulunuyor. Şerbetli tatlılarda fıstık yerine yeşile boyanmış bezelye, soya fasulyesi ve yer fıstığı kullanıldığını söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetin Kurulu Başkanı Uğur Toprak, tereyağlı olduğu ileri sürülen bazı baklavalarda ise hayvansal gıdaların yer aldığına dikkat çekti.
#BaklavaAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkTarım ve Orman Bakanlığınca, alternatif tatlandırıcıların, dış ticareti ve yurt içi tüketimi etkin şekilde takip edilerek, gıda mevzuatıyla belirlenen sınırlar dahilinde kullanımı sağlanacak. Bu amaçla riskli olduğu belirlenen ithalatçı şirketler ile gıda imalatçıları, ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak denetlenecek ve ürünleri analiz edilecek.
#TatlandırıcıTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 2,5’a düşmesiyle birlikte 1, 5 milyon ton ilave pancar kotası oluştuğunu belirterek, ”Nişasta bazlı şeker kotası, 2018 yılında yüzde 10'dan yüzde 5'e, 2019 yılında ise yüzde 2,5'a düşürüldü. Böylelikle çiftçimizin, ilave 1, 5 milyon ton pancarı kota kapsamında üretmesi sağlandı. Yaptığımız bu düzenleme doğrultusunda ülkemizde pancar üretimi artmakta, 2019 yılında bir önceki yıla göre pancar üretiminde yüzde 11'lik bir artış beklenmekte” dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya’da gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada tarıma özel bir yer ayırırken şeker pancarı üreticisini sevindirecek iki müjde verdi. Konuşmasında pancar üreticilerine ayrı bir yer ayıran Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını yapacakları düzenleme ile %2,5 olarak uygulayacaklarını duyurdu ardından da şeker pancarı alım fiyatını 235 TL/Ton’dan 300 TL/Ton’a çıkardıklarını söyledi.
#PancarCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni parti oluşumuyla ilgili, “AK Parti’den ne kopartırsak kârdır diyerek birileri sürekli şişiriliyor, pohpohlanıyor. Millete söyleyecek sözü olmayanların, içerde ve dışarıda belli mahfillerin desteği ile gidebilecekleri tek yer bir sonraki seçimde sandığın en dibi olacaktır. Siyaset kapalı kapıların ardında kriz bekleyerek yapılacak iş değildir. Tehditlerle imalarla yapılacak iş değildir” dedi. Erdoğan dün Konya Mevlana Meydanı’ndaki toplu açılış töreninde ve Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen akşam yemeğinde özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya Mevlana Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Partimizin olağan genel kurul sürecini de başlatarak orada bir değişim sürecini başlattık. İnşallah önümüzdeki dönem işlerin tıkır tıkır yürüdüğü ve hedeflerimize ulaştığımız bir dönem olacaktır" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKurban Bayramı’yla özdeşleşen kırmızı etin, kemiğiyle birlikte pişirilerek tüketildiğinde sağlığımız için daha da şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Kemikli etle ya da kemik suyuyla hazırlanan yemekler ile sakatat türleri, sağlığımız açısından son derece zengin protein ile vitamin ve mineral kaynağı barındırır. Kemik suyunda bulunan kolajen maddesi vücudumuzun yenilenmesini destekler. Kurban Bayramı’nda kemikli etle hazırlayacağınız et yemekleri, kemik suyuyla pişireceğiniz çorbalar ve sakatat çeşitleriyle şifalı sofralar kurun” diye öneriyor.
#Kurban Bayramı