Kuzey Avrupa'nın en çok ziyaret edilen kentlerinden biri Amsterdam. Birbiriyle kesişen dar sokakları, mimarisi, eğlence yerleri, müzeleri ve kanallarıyla tarih boyunca denizcilerin, bugünse turistlerin vazgeçemediği ‘bisiklet dostu’ bir kenttesiniz…
#Nieuwe KilisesiYapılan araştırmalara göre Türklerin dünyada en çok gittikleri şehirler Londra, Paris, Roma, Barselona ve Amsterdam. Bayramı fırsat bilip yurtdışına gideceklerin önemli bir kısmı da bu şehirleri ziyaret eder diye düşündüm ve Avrupa’nın bu beş güzelinin sırlarını yazdım.
#Amsterdam75 yaşındaki Hollanda Kraliçesi Beatrix, dün tahtını büyük oğlu Willem Alexander’a devretti. Hollanda 123 yıl sonra ilk kralına kavuştu. Willem Alexander, “21’inci yüzyıl kralı” diye anılıyor. Kraliçe’nin 2007’de Türkiye ziyareti sırasında Kayserili emekli işçilere tahttan çekilme sinyali verdiği de dün ortaya çıktı.
Hollanda’da 33 yıldır tahtta olan, beş başbakan gören, 54 ülkeye resmi ziyaret yapan 75 yaşındaki Kraliçe Beatrix, görevini en büyük oğlu veliaht Prens Willem-Alexander’a bıraktı. Hollanda böylece 123 yıl aradan sonra yeniden bir kral tarafından yönetilecek.
Gizem Özçelik, 24 yaşında ve Ankaralı. ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra Bilgi Üniversitesi’nin “Bilgi Mimarlık” yüksek lisans programına katıldı. Çocukluğundan bu yana ailesi ile birçok şehre seyahat etti. Geçen yıl okulda aldığı derslerin pratik uygulaması olarak yapılan keşif gezisiyle Londra’ya gitmişti. Bu yıl da aynı programla Amsterdam’ın mimarisini tanıdı. Özçelik “Amsterdam’da tarihi bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz” diyor.
16 milyon kişinin yaşadığı ve nüfusun yüzde 20’si yabancılardan oluşan Hollanda, karayoluyla aynı günde bir ucundan diğerine geçebileceğiniz kadar küçük bir ülke. Topraklarının yüzde 18’i deniz seviyesinin altında. Su baskınını engellemek için denize setler yapılmış, fazla suyu atmak için değirmenlerle çalışan kanallar inşa edilmiş. 1910’larda ülkenin yüzölçümü 30 bin kilometrekareydi. Denizi doldurup, 40 bin kilometre kareye çıkarıldı!