Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA’da 33 yıldır tahtta olan, beş başbakan gören, 54 ülkeye resmi ziyaret yapan Kraliçe Beatrix, bugün görevini en büyük oğlu veliaht Prens Willem-Alexander’a (46) bırakacak. Tahttan çekilmesinin arifesinde dün Rijksmuseum’da dünyanın dört bir yanından gelen kraliyet ailelerinin katıldığı bir akşam yemeği veren Kraliçe, bugün Kraliyet Sarayı’nda yerel saatle 10.00’da (TSİ 11.00) tahttan feragat ettiğine dair belgeyi imzalayacak. Böylece Prens Willem-Alexander, Willem III’ün 1890’daki ölümünün ardından ülkenin ilk kralı olacak.
BABACAN KATILACAK
Kraliyet Sarayı ve Nieuwe Kerk Kilisesi’nde yapılacak, 5.5 milyon euroya mal olan resmi törene birçok ülkenin devlet başkanı ve kraliyet ailesi üyelerinin olduğu 2045 davetli katılacak. Törende, Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hollanda Kraliyet ailesinin özel konuğu olacak. Devlet televizyonu bugün 14 saatlik canlı yayın yapacak, 800 bin ile 2 milyon ziyaretçinin beklendiği Amsterdam sokaklarında büyük partiler düzenlenecek. ABD’deki Boston saldırıları nedeniyle güvenlik önlemleri artırıldı, 10 bine yakın polis görev yapacak.
NEDENİ BELLİ DEĞİL
Tahttan feragatinin nedeni açıklanmayan Beatrix, yeniden Prenses olacak.
Willem ve Maxima, geçtiğimiz kasım ayında Beyoğlu'nda bisiklete binmişti. |
Beatrix’in torunlarıyla ilgineceği ve Kral oğluna danışmanlık yapacağı söyleniyor. Ülkede şimdi gözler Kral ile Arjantin doğumlu Kraliçe Maxima’da (41).
46 yaşındaki Prens Willem-Alexander ile Prenses Maxima 2002’de evlendi. Çiftin üç çocuğu var. HSBC, Kleinwort Benson ve Deutsche Bank gibi bankalarda çalışan Maxima, Prens’le 28 yaşındayken arkadaşları aracılığıyla tanışmıştı. Şıklığı ve zarafetiyle halk arasında oldukça popüler. Avrupa Kraliyet aileleri arasında tanınan Belçikalı modacı Edouard Vermeulen, “Kuşkusuz zamanımızın kadını. Onda Latin karizması var. Mükemmel gülüşü onu çok popüler yaptı. Kraliçe olmak için doğmuş” dedi.
Hedefi modern bir kraliyet
WILLEM Alexander ile Prenses Maxima’nın kraliyeti genel olarak modernleştirmeleri bekleniyor. Kraliyet ailesini yakından izleyen uzmanlar, son yıllarda hükümet kurma sürecindeki rolü dahil bazı yetkileri sınırlandırılan kraliyetin, yeni dönemde yönetim kademesinde daha da sembolik hale geleceği düşüncesinde. ‘850 BİN EURO FAZLA’
Willem Alexander da tahta geçmeden önce Hollanda yayın kurumu NOS’a verdiği röportajda, söz konusu çerçevede anayasadaki değişiklikleri kabul edeceği mesajını vermişti. Öte yandan Kralın yılda yaklaşık 850 bin euro aldığını belirten Yeni Cumhuriyetçiler Derneği, söz konusu miktarın 150 bin euro sınırlandırılması için kampanya başlattı. Kampanyada şimdiye kadar 20 bin imza toplandığını belirten dernek yetkilileri, 40 bin imzaya ulaşılması halinde konuyu meclis gündemine getirme hakkı elde edecek. AA