Tunus'ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan bağımsız aday Kays Said ve tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi'nin ülkedeki mevcut durumda "devrim yanlısı ve karşıtlarını" temsil ettiği belirtiliyor. Kamuoyunda 2011 yılında yaşanan devrimi Anayasa Profesörü Kays Said'in, eski rejimi ise tutuklu medya patronu Nebil Karvi'nin temsil ettiği yönünde yorumlar yapılıyor.
#TunusTunus'ta devrimden sonra gerçekleştirilen ilk yerel seçimlerde, devlet televizyonunun açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Nahda Hareketi Partisi, oyların yüzde 27,5'ini alarak birinci olurken, Nida Tunus Partisi yüzde 22,5 ile ikinci sırayı elde etti.
#NahdaTunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, ‘2010-2011’deki Yasemin Devrimi’nden sonra ‘çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü’ Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Komitesi açıklamasında Dörtlü’nün İslamcı ve laik siyasi hareketlerin ülkenin çıkarı için birlikte çalışabileceğini kanıtladığını vurgulandı.
#Nobel Barış ÖdülüABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry, 2011 yılında Arap Baharı’nın başladığı ülke olan Tunus’ta devrim sonrasında yükselişe geçen İslami partilere rağmen önce parlamento sonra da cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan laik Nida Tunus (Tunus’un Çağrısı) Partisi’nin lideri El Baci Kaid es-Sibsi’yi kutladı.
Tunus’ta ekim ayındaki genel seçimden zaferle çıkan laikler cumhurbaşkanlığı seçimini de kazandı. Nida Tunus’un cumhurbaşkanı adayı Sibsi, Arap Baharı’ndan sonra geçici liderlik koltuğuna oturan, İhvan destekli olarak gösterilen Merzuki’ye karşı yarıştığı seçimde yüzde 55.6 oy alarak zaferini ilan etti.
Arap Baharı’nın kıvılcımını ateşleyen Tunus, cumhurbaşkanını ilk turda seçemedi. Son genel seçimi kazanan laik Nida Tunus partisinin adayı Sibsi (87) yüzde 42 oyla birinci oldu. Rakibi mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki yüzde 34 oy aldı. İslami eğilimli Ennahda aday çıkarmadı ama tabanı Merzuki’ye oy verdi.