Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı (Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü kimdir)

Güncelleme Tarihi:

Nobel Barış Ödülünün sahibi açıklandı (Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü kimdir)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 11:59

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, ‘2010-2011’deki Yasemin Devrimi’nden sonra ‘çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü’ Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Komitesi açıklamasında Dörtlü’nün İslamcı ve laik siyasi hareketlerin ülkenin çıkarı için birlikte çalışabileceğini kanıtladığını vurgulandı.

Haberin Devamı

NOBEL Barış Ödülü’nün sahibi Tunus’ta İslamcı ve seküler siyasi gruplar arasında diyalog kurulmasında etkin rol oynayan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü oldu. Nobel Komitesi’nin açıklamasında kararda, Dörtlü’nün 2010-2011’deki Yasemin Devrimi sonrası Tunus’ta çoğulcu demokrasinin inşasına yaptıkları katkının belirleyici olduğu belirtildi. İnisiyatif, Tunus Genel İşçi Sendikası; Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu; İnsan Hakları Birliği ve Barolar Birliği’nden oluşuyor. 

ALTERNATİF BİR SİYASİ SÜREÇ OLUŞTURDULAR

Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullman Five, Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün suikastlar ve geniş çapta sosyal karışıklık nedeniyle ülkedeki demokratikleşme süreci çökme tehlikesi altına girmişken kurulduğunu belirtti. Five, “Dörtlü, ülke içsavaşın eşiğindeyken alternatif bir barışçıl siyasi süreç oluşturdu. Tunus’un cinsiyet, ideoloji ya da dini inanç ayrımı yapmadan herkes için temel özgürlükleri garanti altına alan anayasal bir sistem oluşturmasında yardımcı oldular” dedi. Five, ödülün ‘Tunus’ta demokrasinin korunmasında ve Ortadoğu, Kuzey Afrika ve dünyanın geri kalanında barış ve demokrasi peşinde olanlara ilham kaynağı olmasını umduklarını’ da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

‘İSLAMCILAR İLE LAİKLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ MÜMKÜN’

TUNUS’ta yaşananları ‘benzersiz ve olağanüstü’ olarak nitelendiren Nobel Komitesi, ülkede ‘İslamcı ve laik siyasi hareketlerin ülkenin çıkarı için birlikte çalışabileceğinin görüldüğünü’ belirtti. Komite “Dörtlü, siyasi ve dini farklılıklara uzlaşma temelinde çözümler bulunmasına yardımcı oldu. Sağladıkları geniş tabanlı ulusal diyalog Alfred Nobel’in vasiyetinde belirttiği barış çabalarına örnek teşkil etti” ifadelerini kullandı.

EN BAŞARILI DEVRİM

ARAP Baharı’nın ilk başladığı yer olan Tunus’ta Devlet Başkanı Bin Ali’nin devrilmesinin ardından seçimle iktidara gelen İslamcı Nahda Hareketi, farklı kesimlerden sosyal ve siyasi güçlerle yönetimi paylaşarak ülkeye yeniden baskıcı bir siyasetin hâkim olmasına karşı tedbir aldı. Geçen yıl yapılan parlamento seçimlerini ise laik çizgideki Nida Tunus partisi kazandı.

Haberin Devamı

‘TUNUS’UN ŞEHİTLERİNE BİR ÖVGÜ’

ULUSAL Diyalog Dörtlüsü’nün içindeki gruplardan Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Houcine Abassi, “Bu ödül demokratik bir Tunus’un şehitlerine övgü. Gençlerimiz tarafından gösterilen çabalar ülkenin diktatörlüğün üzerine yeni bir sayfa açmasını sağladı” şeklinde konuştu.

 

Nobel Barış Ödülünün sahibi açıklandı (Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü kimdir)

Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Hucine Abassi; Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu Başkanı Vided Buşamaui; İnsan Hakları Birliği Başkanı Abdessattar ben Musa ve Barolar Birliği Başkanı Fadıl Mahfud

‘DEMOKRATİK GEÇİŞİN BAŞARISI’

Nobel Barış Ödülü’nün adaylarından biri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü bir diktatörlüğü reddeden insanların başka bir diktatörlükten daha iyisini hak ettiklerini ifade ederek, “Demokrasi için çalışma adına hak edilmiş bir ödül” dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron da, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Tunuslu arabulucuların “Tunus’u bölgede bir umut ışığı yapmaya yardım ederek” ödülü hak ettiklerini yazdı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Nobel Barış Ödülü’nün “Tunus’taki demokratik geçişin başarısını ödüllendirdiğini” söyledi.

Haberin Devamı

‘DİYALOGDAN BAŞKA ÇÖZÜM YOK’

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, ödülün Tunus’un izlediği ‘konsensus yolunu’ tanıdığını belirterek şöyle konuştu: “Tunus’un, ideolojik anlaşmazlıklara rağmen diyalogdan başka çözüm yolu yok. Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ve Nida Tunus Partisinin Genel Sekreteri Muhsin Marzuk ile görüşeceğim. Bazı farklılıklara rağmen kimseyi dışlamadan herkesle görüşmemiz gerekiyor, dışlamaya karşıyız.”
Başbakan Habib es-Sayd da, “Bizi gururlandıran bu başarı daha fazla çalışmamız için bir fırsattır” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!