Güncelleme Tarihi:
Kerry, “Tunus, demokrasiye, uzlaşmaya bağlılık ve katılımcı siyasi süreçle birlikte nelere ulaşılabileceğini göstererek bölge ve dünya için parıldayan bir örnek sundu” dedi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Tunus’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Baci Kaid es-Sibsi’yi tebrik ederek, destek sözü verdi. Sibsi, katılımın yüzde 60 olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 55.6 oranında oy almış, hali hazırdaki cumhurbaşkanı olan rakibi Munsif El Merzuki ise yüzde 44.3 oranında oy almıştı.
Laikler nasıl kazandı
Tunus siyasetinde uzlaşma kilit rol oynadı. 2011 yılında Müslüman Kardeşler destekli Ennahda’nın iktidara gelmesinden sonra iki laik siyasetçiye düzenlenen suikastın ardından, kutuplaşma yerine uzlaşma tercih edildi. Ennahda iktidardan çekilip yönetimi teknokrat yönetime bıraktı. Ne laikler, ne ılımlı İslamcılar, ülkenin Mısır ve Libya’daki gibi bir kaosa sürüklenmesine izin verdi.
Es Sibsi (88) , 2011’de devrilen eski rejimin uzantısı olarak görülüyordu. Ancak Sibsi, ‘21’inci yüzyılın ülkesi’ olmayı vaat etti ve laik kesimin oylarını hedef aldı. Ekim ayındaki parlamento seçimlerinde Nida Tunus’un ardından ikinci siyasi güç olarak çıkan Ennahda, cumhurbaşkanı adayı göstermedi, seçmenini serbest bıraktı. Ancak oylarının Merzuki’ye gittiği sanılıyor. Nitekim Merzuki, cumhurbaşkanı olduğu dönemde Ennahda’nın dümen suyunda kalmakla itham ediliyordu.
Yıllarca Fransa etkisinde kalmış olan Tunus, dünyanın en laik ülkelerinden biri, Mısır’a göre nüfusu az ve eğitim imkanı daha iyi. Tunus’taki iki seçimi değerlendiren uzmanlar, Sibsi’nin ülkeyi istediği gibi yönetecek bir çoğunluk almadığına işaret ediyor. Sibsi’nin ekonomik kalkınmayı sağlaması, terörizmi durdurması ve halkın güvenini kazanması gerekiyor.