Dünya genelinde yaş ortalamaları yükseliyor, insanlar artık eskiye çok daha uzun yaşıyor. Bu noktada belli bir yaşın üzerinde olup sağlıklı ve hareketli kalmak çok önemli. Bunu yapabilenlerden biri, en önem verdiği üç faktörü anlattı.
#SağlıkHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıYeni bir araştırma, yüksek ve düşük sıcaklıklara bağlı felç nedeniyle yarım milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyanın ısınmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor. Peki iklim değişikliği nasıl oluyor da felç ile bağlantılı hale gelmeye başladı? İşte detaylar…
#İklim DeğişikliğiMide rahatsızlığı yaşayan pek çok kişi çareyi mide koruyucularda buluyor ama çok yaygın kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun süreli kontrolsüz kullanımların bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Üstelik bu ilaçların olası tehlikelerinden çoğu insan habersiz. Peki acaba midemizi koruyacağız derken bilmeden daha mı fazla zarar veriyoruz? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa merak edilenleri anlattı...
#ReflüAlzheimer, bunamanın en yaygın şekli ve çoğu insan hastalığı hafızanın zayıflamasıyla ilişkilendiriyor. Ancak hastalığın belirtileri sadece unutkanlıkla sınırlı değil. Aşırı cömert olmaktan kötü araç park etmeye, Alzheimer’ın birçok başka dikkat çekici belirtisi bulunuyor. İşte çoğunu daha önce duymamış olabileceğiniz Alzheimer işaretçileri...
#SağlıkSon günlerde en çok konuşulan hastalıklardan biri, ünlü oyuncu Bruce Willis’in artık aktörlüğü sürdüremeyecek olmasına yol açan Primer Progresif Afazi (PPA) hastalığı oldu. Çağın korkulan hastalığı demansın görece daha az görülen bir alt tipi olan Primer Progresif Afazi, beynin dil fonksiyonlarından sorumlu alanlarındaki ilerleyici hasara bağlı olarak gelişiyor ve kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin, Primer Progresif yani ilerleyici Afazi hastalığının 3 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Afaziİngiltere'de üretilen ve ağırlıklı olarak bu ülkede kullanılan Kovid-19 aşısı AstraZeneca son dönemde yan etki ve ölüm haberleri ile gündemde. Milyonlarca kişiye yapılan aşının ülkede yeni bir yan etkisinin bulunduğu belirtiliyor.
#DünyaUnutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ana Bilim Dalı ile İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezinden bilim insanlarının akraba evliliğinden doğan ve nörolojik hastalıkları bulunan çocuklara yönelik 3 yıl önce başlattığı çalışmada zihinsel gerilik, yapısal beyin bozuklukları, epilepsi ve kas hastalıkları gibi sorunlarla ilişkili 21 yeni aday gene rastlandı.
#TeknolojiZerdeçal, son yılların gözde baharatı. Lezzeti kadar sağlık faydaları da çok konuşuluyor. Zira o, çok yönlü bir ilaç gibi de çalışıyor. Kanserle, damar sertliğiyle, kronik iltihapla, bellek bozukluğuyla, paslanmayla, kısacası bizi yaşlandıran ne varsa hepsiyle savaşıyor.
#Osman MüftüoğluGeleneksel Çin tıbbında çok sık kullanılan bir bitki olan ginko, son dönemde ülkemizde de sıkça araştırılmaya başlandı. Özellikle hastalıklarını doğal yöntemlerle geçirmek isteyen vatandaşlar, ginkonun faydalarını internette araştırıyor. Peki ginko nedir? Ginkonun faydaları neler? Ginkonun yararları nedir?
#GinkoKemik sağlığı üzerine yararları uzun yıllardan beri bilinen D vitamini yetersizliği ülkemizin kanayan yaralarından biri haline geldi. Sonuçları 2012’de yayınlanan bir bilimsel çalışmaya göre Ankara’da yüzde 51 oranında D vitamini yetersizliği görüldü. Dünya’da da durum çok farklı değil. İngiltere’de yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre kış ve bahar dönemlerinde gözlenen D vitamini yetersizliği oranı yüzde 50’den fazla.
#D Vitamini