Dün vefat eden Hıncal Uluç, türü bulunmayan bir gazeteciydi. Siyasetten spora kadar her dalda bilgili ve renkli bir yazardı. Kendisini Cumhuriyet’te spor ve TV yazarlığından tanıdık. Genel Yayın Müdürü Oktay Kurtböke’nin dostuydu, daha doğrusu iki subay arkadaşın gazeteci çocuklarıydı. Hep yakın oldular.
#Hıncal UluçNe kelimesi soru cümlelerinde kullanılan bir kalıptır. Örnekler: 1- Ne zaman 2- Ne yaptın? 3- Neler? Bu kelimeden türetilen birçok sözcük de soru cümlelerinde yer alır. Örneğin: 1- Nerede 2- Neden 3- Ne için 4- Nasıl (Ne asıl). Ne işe başlayan kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#EğitimDilimize Arapçadan geçen neşir kelimesinin sözlük anlamı yayılmak, dağılmak, her yere saçılmaktır. Kelimenin fiil hali ''intişar'' şeklinde yazılır. Örnek Cümle: ''Perdeleri açar açmaz ışık, odanın her yerine intişar etti.'' Günümüzde neşretmek kelimesi, daha çok kitap yayımlamak anlamında kullanılır. Münteşir sözcüğü ise yayımlanan ve dağıtılan demektir. Neşretmek ne demek, ne anlama gelir? Neşretmek bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
#NeşretmekATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KÜLTÜR MERKEZİ MAVİ SALON’DA, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. FUNDA KARA, TÜRK DİL KURUMU VE FAALİYET ALANLARI HAKKINDA ÖĞRENCİLERE KONFERANS VERDİ. KARA, ÖĞRENCİLERİ TÜRK DİLİNİN TARİHİ, GELİŞİMİ VE GÜNÜMÜZDEKİ YERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ.
Osmanlı basını, en zor günlerini şüphesiz ki Padişah İkinci Abdülhamid’in saltanatı sırasında yaşamıştı. Padişahlığı süresince, gazete ve gazetecilere karşı son derece sert tavır alan ve amansız bir sansür uygulatan II. Abdülhamid, hatalı çıkan bir kelimeye öfkelenip resmi gazeteyle, devlet matbaasını bile kapatmıştı.