Bartholomeos'un kitabı tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Bartholomeosun kitabı tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 00:01

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ilkokul, ortaokul ve lise yıllarında yazdığı kompozisyonlardan oluşan ”Bir Patrik Çocukken” kitabı Armada Oteli'nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Bartholomeos, çocukluğunun Gökçeada'da geçtiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Adaya dönmek istiyorum. Sizin için önemli bir yer değil. İmroz'dan çok daha güzel adalar olabilir sizin için, ayrıca turistik açıdan kalkınmış bir ada da değil. Çok mütevazı bir yer. Güzel otelleri, lokantaları yok. Olmaya başladı daha doğrusu. Fakat benim için çok çok önemli, çok çok sevgili unutulmaz bir yer. Köyüm ve bütün Ada'nın sokaklarında çocukken dolaştım, dağlara tepelere çıktım. Adalı olmama rağmen denizle çok sıcak bir ilişkim yok. Biraz korkuyordum denizden. Hala korkuyorum.”

“Çocukluğunda köyündeki papazın kuyruğu olduğunu” ifade eden Bartholomeos, “Demek ki o zamandan beri dine, kiliseye yakın hissediyordum kendimi. Yüce Allah'ın bir lütfu bana göre” dedi. Bartholomeos, ilkokul ve ortaokul eğitiminden sonra ruhban okuluna girerek liseyi buradaki ilahiyat kısmında bitirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bartholomeos, Tuzla Piyade Okulu'nda ve Gelibolu'daki 40. Piyade Alayı'nda yedeksubaylığını yaptıktan sonra yüksek tehsile gönderildiğini, 5 sene Avrupa'da kaldıktan sonra yurda dönerek ruhban okulunda müdür yardımcılığına atandığını anlattı.

“1972 yılından beri de Fener'de demirledim” diyen Bartholomeos'un, “O meşhur fesat yuvası var ya orada... 2. Vatikan'ı kuracak olduğumuz yer. O kin kapısının arkasında, 1972 yılından beri oradayım” şeklinde espri yapması davetlileri güldürdü.

Bartholomeos, burada arkadaşlarıyla kiliselerine, dinlerine, ırklarına, ülkesine, dünya barışına, insanlar ve milletler arasındaki birlik ve dostluğa hizmet amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, “Zaten dini müessesenin amacı da bu olsa gerek” dedi.

İSTANBULLU RUMLARIN BULUŞMASI

Fener Rum Patriği Bartholomeos, gelecek hafta İstanbul'da, dünyadaki İstanbullu Rumların buluşması konferansının gerçekleşeceğini dile getirerek, büyük önem verdikleri bu toplantının açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yapacağını anlattı.

Toplantıda önemli mesajlar verileceğini belirten Bartholomeos, etkinlik için gereken izni veren İstanbul Valiliğine de Rum cemaati ve Patrikhane adına teşekkür etti.

Haberin Devamı

Bartholomeos, kitaba katkı sağlayan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ile editör Celal Başlangıç'a da teşekkür ederek, “Yeni yayınevinin ilk kitabı olarak bu kompozisyonlarımızı neşretmek istemeleri çok manidardır. Bugünkü şartlar altında ayrılıklara herkesin aynı gözle bakmadığı bu dönemde bir gayrimüslümün, bunun ötesinde Rum Patriğinin bir eserini ilk kitap olarak neşretmek çok önemlidir” dedi.

“ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK, BARIŞ VE DOSTLUK MESAJI VERDİNİZ”

Kitabın sunuluşunun davetlilerin huzurunda gerçekleştirilmesinin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Bartholomeos, “Kitabın bu sunuluşu, hepinizin huzurunda yer alması, patrikhanemiz, cemaatimiz, Türk-Yunan dostluğu, çok kültürlü, uzun bir medeniyete sahip olan bir ülke olarak Türkiye için, toplum için önemlidir. Çünkü siz buraya teşrif etmekle bir mesajı vermiş oluyorsunuz. Çokkültürlülüğün, barış ve dostluğun mesajını veriyorsunuz” dedi.
Bartholomeos, çocukluğundan beri aynı hisleri paylaştığını, bir patrik ve din adamı olarak seyahatlerindeki konuşmalarında hep insanlar ve milletler arasında dostluk ve beraberlik mesajını yaymak istediğini ifade ederek, “Derken seneler geçiyor, günler geçiyor, hepimiz teker teker bu fani hayattan, dünyadan ayrılıyoruz ve arkada kalan yine ve yine sevgidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bartholomeos, konuşmasının ardından kitabını imzaladı. Toplantıya aralarında Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris ve Prof. Dr. Hüseyin Hatemi'nin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

“BİR PATRİK ÇOCUKKEN” KİTABI

“Bizim Deniz Yayınları”nın ilk kitabı olan “Bir Patrik Çocukken” kitabında yaşama Dimitrios Arhondonis adıyla başlayan ve Heybeliada Ruhban Okulu'nu bitirdikten sonra Bartholomeos adını alan Fener Rum Patriği'nin ilkokul, ortaokul ve lise yıllarında yazdığı kompozisyonlar yer alıyor.

Editörlüğünü Celal Başlangıç'ın, çevirmenliğini Ali Çokana'nın, grafik ve tasarımını Baki Güler'in yaptığı kitapta Bartholomeos tarafından Gökçeada ve İstanbul'da yazılmış 89 kompozisyon bulunuyor.
Kitapta, Bartholomeos'un ilk gençlik yıllarındaki, doğa ve insanlık sevgisi, hayat ve arkadaşlık ve fedakarlıklara ilişkin düşünceleri, resmi ve dini bayramlarla ilgili gözlemleri, doğup büyüdüğü Ada'ya, köyüne, evine, tanrıya, ve ülkesine duyduğu sevgi ve bağlılık konularına yer veriliyor. Ayrıca kitapta Bartholomeos'un gençlik yıllarındaki çeşitli fotoğrafları da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!