Arabayla seyahat etmeyi seviyorum. Hele bir de istikamet en güzel yaz rotalarından Balkanlar ise hemen direksiyonun başına geçerim. Bu kez normal tur güzergâhının dışında, kendime göre bir plan oluşturdum. Siz de böyle bir maceraya atılmak isterseniz Schengen vizenizin olması ve sınırdan geçerken yeşil sigorta yaptırmanız gerekli. Haydi, şimdi düşelim yollara.
#Bahar GÜNDOĞDUAdını meşhur köprüsünden alan Mostar şehri, Doğu Avrupa’nın gizli kalmış güzelliklerinden biri. Osmanlı’dan günümüze mimari yapısı bozulmamış şehirde, kendimizi bir ortaçağ filminin setinde gibi hissediyoruz. Üstelik tüm bunları vizeye gerek duymadan deneyimlemek mümkün.
#HürriyetMostar Köprüsü'ün nerede olduğu araştırılıyor. Mostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edildi. Şehrin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlayan bu önemli yapı, zamanla hoşgörünün de simgesi oldu. Peki Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? Mostar Köprüsü'nün tarihi ve özellikleri
#Mostar Köprüsü NeredeMostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından Bosna Hersek'in Mostar kentinde Neretva Nehri üzerine inşa edildi. Şehrin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlayan bu köprü, zaman içinde hoşgörünün simgesi haline geldi. Mostar köprüsü nerede? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta, Hırvat birliklerince yıkılan ancak savaşın ardından adeta küllerinden yeniden doğan tarihi Mostar Köprüsü, asırlardır üstlendiği "medeniyetleri birleştirme" misyonuna bugün de devam ediyor.
#Mostar KöprüsüBosna Hersek’in Mostar kentinde Mimar Sinan’ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından 1566’da inşa edilen Mostar Köprüsü’nde ‘452’nci Geleneksel Atlama Yarışları’ yapıldı. 40 sporcu, kendini 28 metre yükseklikten Neretva Nehri’nin soğuk sularına bıraktı.
#Avrupadan Haberler1566 yılından Hırvat tanklarının yıktığı 1993 yılına kadar hoşgörü, cesaret ve aşkın simgesi olan tarihi Mostar Köprüsü'nün yeniden açılışının 14. yılı için bir tören düzenlendi. Törende savaşta hayatını kaybedenler için Neretva Nehri'nin zümrüt yeşili sularına sessiz atlayışlar yapıldı, karanfiller bırakıldı.
#Mostar Köprüsüİnsanlığa karşı suç işlediği ve tarihi Mostar Köprüsü’nü yıktırdığı gerekçesiyle Lahey’de yargılanan Hırvat Slobodan Praljak, 20 yıl hapis cezasının onaylandığını duyunca zehir olduğu belirtilen bir sıvı içti. Hırvat televizyonu Praljak’ın öldüğünü bildirdi. Mahkeme de daha sonra ölümü teyit etti. Bosna İç Savaşı’ndan önce Praljak yazar ve film yönetmeni olarak tanınıyordu. Aynı zamanda Mostar şehrindeki de dahil olmak üzere çeşitli tiyatroları yönetmişti.
#Slobodan PraljakBalkanların en duygusal durağı, Bosna Hersek'in gözyaşlarıyla dolu şehri Mostar, tarihi gezi yapmak isteyenler için en doğru adreslerden biri. Mostar Köprüsü altında akan Neretva Nehri'nin yeşilliği içinde büyülenmek, şehrin kurşun izi dolu binalarını gördükçe de savaşın acımasızlığını anlamak bu seyahati farklı kılıyor. Hadi insana çok farklı duygular hissettiren bu vizesiz seyahat noktasına gidelim. İşte size Mostar gezi rehberi…
#Bosna Hersek Gezi RehberiBalkanlar'ın en gözde seyahat durakları arasında yer alan Saraybosna, hem tarihi güzellikleri hem de değişik lezzetleri ile öne çıkıyor. Sukünet ve huzurun hüküm sürdüğü sokaklara sahip olan Saraybosna'yı yaz planlarınıza eklemelisiniz. İşte Saraybosna gezi rehberi...
#Saraybosna Gezi RehberiBalkanlar'ın en gözde seyahat durakları arasında yer alan Saraybosna, hem tarihi güzellikleri hem de değişik lezzetleri ile öne çıkıyor. Sukünet ve huzurun hüküm sürdüğü sokaklara sahip olan Saraybosna'yı yaz planlarınıza eklemelisiniz. İşte Saraybosna gezi rehberi...
#Bosna HersekÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet YaşinÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet YaşinKuzenlerle ilk gezimizi 23 kişilik bir grupla, çoğumuzun dedesi veya büyük dedesi olan Salih Bosna’nın âşık olduğu ve ölene kadar yaşadığı Adana’ya yapmıştık. İkinci gezimizi, ailenin geldiği toprakları görmek ve orada yaşayan kuzenlerimizle tanışmak üzere Bosna’ya yaptık. Üç nesil sonra, dedemizin doğduğu yeri birlikte görmek gerçekten çok duygusal ve hoş bir deneyim oldu hepimiz için.
#Bosna HersekRed Bull Cliff Diving Dünya Serisi’nin tarihi Mostar Köprüsü’nde yapılan 6. durağı nefes kesti. Bir çoğumuzun bakmaktan çekindiği yükseklikten atlarken farklı duyguları iç içe yaşayan sporculardan Anna Bader’in “Yerçekimsiz ortama, uzaya çıkar gibiyiz” sözleri olayı çok güzel anlatıyor.
#Red BullSlowfood, Slowcity gibi “yavaş gezginlik” kavramının da tartışmaya açılmasını, akıma dönüşmesini arzu ediyor yazar Gündüz Vassaf. “Kısa zamanda çok yer görme hırsından vaz geçip, gittiğimiz yeri derinlemesine yaşamalı, hatta orada yeni bir insana dönüşmeliyiz. Ancak bu yolla seyahat bize gerçek fayda sağlar” diyor. Geçen kasımda Bosna Hersek’in Mostar kentine giden, “ihtiyar bilge” lakaplı tarihi taş köprünün başında 37 gün geçiren Vassaf, gözlemlerini anlattı.