Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) dün görülen temyiz duruşmasında 20 yıllık hapis cezasının onaylandığını duyan ve bunun üzerine zehir olduğu öne sürülen bir sıvıyı içen eski Hırvat General Slobodan Praljak, kaldırıldığı hastanede öldü. Praljak insanlığa karşı suç ve 1993 yılında tarihi Mostar Köprüsü’nün yıkılması emrini vermekle suçlanıyordu.
BAĞIRIP ŞİŞEYİ İÇTİ: Lahey’de dün ‘Prlic ve diğerleri’ diye bilinen 2013 yılında cezaya çarptırılan altı Bosnalı Hırvat sorumlunun temyiz duruşması vardı. Hakkındaki hapis cezasının onaylandığını duyan Praljak öfkeli bir şekilde, “Praljak bir suçlu değildir. Hükmünüzü reddediyorum” diye bağırdı. Ardından çıkardığı küçük kahverengi şişedeki sıvıyı içti. Bu sırada Praljak’ın avukatı, “Müvekkilim zehir içtiğini söyledi” dedikten sonra duruşmaya ara verildi.
HASTANEYE KALDIRILDI: Dakikalar içinde gelen bir ambulansa bindirilen Hırvat savaş suçlusu, hastaneye götürüldü. Hırvatistan’ın resmi haber ajansı HINA, eski Hırvat generalin bir yakınına dayandırdığı haberinde, Praljak’ın kaldırıldığı hastanede öldüğünü bildirdi. Daha sonra mahkemeden de teyit geldi.
HIRVAT LİDERDEN TAZİYE: Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Praljak’ın ailesine hükümet adına başsağlığı diledi. Plenkovic, ICTY Temyiz Konseyi’nin verdiği kararın “asılsız ve tarihi gerçeklere dayalı olmadığını” ileri sürdü.
20 YIL VERİLMİŞTİ: Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 29 Mayıs 2013’te açıklanan ilk kararda, Bosna Hersek’teki Hırvat Savunma Konseyi’nin (HVO) başkanı ve sözde Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti’nin başbakanı Jadranko Prlic 25 yıl hapse mahkûm edilirken, sözde Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti’nin savunma bakanı Bruno Stojic, HVO komutanları Slobodan Praljak ile Milivoj Petkovic 20’şer yıl, Valentin Coric 16 yıl, esir değişimlerinden sorumlu Berislav Pusic ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
TİYATROCU VE FİLM YÖNETMENİYDİ
Slobodan Praljak, duruşmalarda Bosna-Hersek’te Osmanlılar tarafından 1566’da inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü’nün Bosna İçsavaşı sırasında Kasım 1993’te yıkımından özel olarak sorumlu tutulmuştu. Bu olayın emrini vermekle suçlanmıştı. Mostar kenti o dönem Hırvatlar ve Müslüman Boşnaklar arasında şiddetli çatışmalara sahne olmuş, Müslüman nüfusa yönelik orantısız güç kullanılmış, kentin doğusunun yüzde 80’i de tahrip edilmişti. Köprünün yıkımından Praljak’ı suçlu bulan hakimler, Hırvat sanığın köprünün “meşru askeri hedef olduğuna” dair temyiz başvurusunu kısmen kabul etmişti. Praljak 1993’te, “Bu, sadece eski bir köprü” demişti. Mostar Köprüsü, 23 Temmuz 2004’te yeniden inşa edilmiş, 2005 yılında da UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmişti. Bosna İç Savaşı’ndan önce Praljak yazar ve film yönetmeni olarak tanınıyordu. Aynı zamanda Mostar şehrindeki de dahil olmak üzere çeşitli tiyatroları yönetmiş. 1991’de içsavaşın patlak vermesiyle, dönemin Hırvat lideri Franco Tudjman’ın dikkatini çekmiş ve onun danışmanı olmuş. 1991’de de Hırvat ordusuna katılmış.