Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikHayalinizdeki tatili yaşamak için büyük bütçelere gerek yok! Küçük dokunuşlarla hem keyifli hem de ekonomik bir seyahat planı oluşturabilirsiniz. Aslında, tatil masraflarını düşürmenin pek çok yaratıcı ve etkili yolu var; önemli olan doğru yöntemleri keşfetmek ve küçük ayrıntılarda büyük fırsatlar yakalamak. Uygun konaklama seçeneklerinden, düşük maliyetli gezilecek yerlere kadar, masraflarınızı azaltırken tatilinizden ödün vermemeniz için gereken tüm ipuçları bu yazıda! Haydi, hem cüzdan dostu hem de unutulmaz bir tatilin kapısını birlikte aralayalım!
#Sponsorlu İçerikBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkGüzelbahçe Yelki’de çocuklar için eğlence ve eğitimi bir arada sunan Play Nature’s,12-48 ay aralığındaki çocukları okul öncesi eğitime hazırlıyor. Bunun yanı sıra çift dil, çift öğretmenle çocukların dil gelişimine de katkıda bulunduklarını belirten Play Nature’s kurucusu ve yöneticisi Tuğçe Yılmaz, konu hakkında bilgi verdi.
#1Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikTrafik kazasında kusuru bulunmayan sürücüler, dava yerine Sigorta Tahkim Komisyonu’na online da başvuru yaparak hasar gören araçları için değer kaybı tazminatı talep edebiliyorlar. Komisyon kendine gelen tüm şikâyetleri dört ay içinde sonuçlandırmakla yükümlü...
#Trafik KazasıTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikPandemi sonrası çoğu kişi toprak alıp üzerine bahçeli küçük bir prefabrik ev yapma hayali kuruyor. Bu nedenle satılık ‘tarla’, ‘hobi bahçesi’ ilanları büyük ilgi görüyor. Ancak arsa ile tarla farklı. Arsa diye ilana çıkıp satılan yerlerin çoğu aslında tarla ve üzerine ev yapmak bazen hiç mümkün değil...
#Hobi BahçesiYeni rapora göre, Z kuşağı çevrimiçi dolandırıcılıklardan en yüksek mali zararı gören grup oldu. 18-24 yaş aralığındaki gençler, geçen yıl siber korsanlara beklenenden fazla para kaptırdı. Peki siber korsanlar neden Z kuşağını hedef alıyor? Z kuşağı en çok hangi alanda parasını korsanlara kaptırıyor? İşte detaylar…
#DolandırıcılıkOtomobil satışlarında otomatik vitesin payı öne çıkmaya başladı. Manuel vitesin modasının geçmeye başladığı günlerde otomatik viteslere talep artıyor. Yeni nesil otomatik şanzımanlar hem konfor hem de tasarruf açısından daha optimum veriler sunuyor.
#Otomatik VitesÜniversite öğrencilerinin ev ve eşya bulma telaşı başladı. Peki öğrenci evinde beyaz eşya, mobilya için ne kadar bütçe gerekli? Konuştuğumuz esnaf, en temel ihtiyaçların ikinci elde dahi 25 bin liradan başladığını söyledi. Kiraların yüksek olması nedeniyle bu yıl daha çok yurtların tercih edildiğini belirten esnaf, işlerin durgun olduğunu anlattı.
#İkinci ElSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBanyo yapmak kişisel hijyenin temel bir parçası olsa da banyo sıklığı mevsimlere, kişisel tercihlere, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre değişebiliyor. Banyo yapmanın vücuttaki kir, ter, yağ ve ölü deri hücrelerini temizlemesinin yanı sıra kişiye rahatlama ve tazelenme hissi de verdiğini belirten İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Düzenli banyo yapma alışkanlığı, bakteri ve mikropların birikmesini önleyerek enfeksiyon riskini azaltır. Ek olarak kan dolaşımını artırır, stresi azaltır ve uyku kalitesini iyileştirir. Ancak banyo suyunun çok sıcak olmamasına dikkat edilmeli. Sıcak su, cildin doğal yağını azaltarak kuruluğa neden olabilir. Bu yüzden ılık su kullanmaya özen gösterilmeli” dedi.
#SağlıkBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremEv kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kiracı16 Haziran Pazar günü başlayan Kurban Bayramı sonrası kurban etiyle ilgili çeşitli konular gündeme geldi. Kurban Bayramı'nın gelişiyle birlikte kurban etleriyle ilgili birçok soru da merak edilip araştırılıyor. En çok merak edilenler arasında ise "Kurban etleri nasıl saklanır? Kurban eti dondurucuda nasıl muhafaza edilir?" sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Peki, kurban eti en iyi şekilde nasıl muhafaza edilir? İşte tüm merak edilenler...
#KurbanBayrama sayılı günler kala kurban pazarlarını gezdik. Bu sene küçükbaş fiyatları 10-20 bin lira, büyükbaş fiyatı ise 100 bin ila 320 bin lira arasında değişiyor. Fiyatların yüksek olmasının önemli bir sebebi de çadır kiraları. Belediyelerin 15 gün için istedikleri çadır kirası 100 bin lirayı buluyor. Pazarda bir günde tüm kurbanlıklarını bitiren de vardı, sadece bir kurban satışı yapan da.
#KurbanlıkYaz mevsimine doğru yol aldığınız bu günlerde ruhen ve bedenen yenilenme ihtiyacımız daha fazla hissedilmeye başladı. Yaz aylarında aldığımız D vitamini, yaşadığımız o güzel ve uzun günler, bize yaşam enerjisi verir. Eğer siz de gerçek bir yaz tutkunuysanız, şimdi gelin tüm bir yazı daha verimli ve enerjik geçirmek için yapabileceklerimize bir göz atalım.
#Yaza HazırlıkHalk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlık