VAN'da Çavuştepe Kalesi'ndeki nekropolde sürdürülen arkeolojik kazılarda Urartulara ait yeni bilgilere ulaşılıyor Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Burada ortaya çıkardığımız bir iskelet bizim için çok önemliydi. Çünkü yakılan iskelet kadın iskeletiydi ve iskeletle birlikte, süs eşyalarının yanında bir de tunç mühür vardı. Eski çağda mühür özellikle yönetici ve tüccar sınıfının kullanmış olduğu bir olgu" dedi.
#VanŞANLIURFA'da, Kızılkoyun ve Kale Eteği bölgesinde, 659 ev ile işyerinin kamulaştırılarak yıkılmasının ardından, Edessa Krallığı dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık 133 kaya mezar bulundu. Mağaralar içerisindeki kaya mezarların ortaya çıkmasının ardından kent merkezindeki bölge, açık hava müzesine dönüştü. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, dünyanın en büyük nekropol alanlarından olan bölgenin kısa sürede ziyarete açılması için çabaladıklarını söyledi.
#Kaya MezarlarıTüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaKültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den yasa dışı yollarla Amerika’ya kaçırılan 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesini doğduğu topraklara geri getiriyor. Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Manisa’daki Bintepeler arkeolojik alanından çıkarılan altın kolyeyi iade etti.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMuğla'nın Bodrum ilçesi sınırlarında yer alan ve antik dönemde 'Anastasiapolis' olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları, erken Bizans dönemine ait önemli bulgular ortaya çıkardı. Karya Bölgesi'nin sahil kentleri Keramos ve Halikarnassos'un kesişme noktasındaki Kissebükü'ndeki 2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazı çalışmalarında vaftiz yapılan dini merkez, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri bulundu.
#BodrumMuğla'nın Bodrum ilçesi sınırlarında yer alan ve antik dönemde 'Anastasiapolis' olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları, erken Bizans dönemine ait önemli bulgular ortaya çıkardı. Karya Bölgesi'nin sahil kentleri Keramos ve Halikarnassos'un kesişme noktasındaki Kissebükü'ndeki 2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazı çalışmalarında vaftiz yapılan dini merkez, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri bulundu.
#BodrumTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekenleri ise yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altındaki büyüleyici yerler… CNN Travel de bu adreslere dikkat çekti ve ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen 7 öneride bulundu. İşte o adresler...
#SeyahatAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırKaş Çevre ve Kültür Derneği, Patara Antik Kenti'nin nekropol ve deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını içerdiği belirtilen, üzerinde 800'ü aşkın kaçak villa ve yazlık bulunan alanda yapılaşmayı yasallaştıracağı ve yeni yapılara yol açacağı aktarılan 1/25 binlik imar planının iptal edilmesi çağrısında bulundu.
#Patara Antik KentiTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise 1960'lı yıllardan bugüne keşfedilen ve yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altı şehirleri… Bu hafta uzmanlarımıza "Mutlaka görülmesi gereken yer altı şehirleri hangileri?" diye sorduk. Sıcak havalardan biraz olsun kurtulup tarihin izinde keşfe çıkılacak 10 yer altı şehrini önerdiler.
#RotaHavalar artık ısındı, okullar kapandı ve önemli sınavların hepsi bitti. Şimdi tatilin tam zamanı… Bu yıl Kuzey Ege'de bütçeyi çok sarsmadan sakin bir tatil planlamaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuzey Ege’de keşfedilmeyi bekleyen adresler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular
#RotaÜlkemizde birçok antik kent bulunmaktadır. Bu kentlerden arasında en fazla ziyaret edilenlerden biri tarihi özellikleri ile beğenilen Assos Antik Kentidir. Assos Antik Kenti nerede? Assos Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detayları ile yazımızda.
#SeyahatTeos Antik Kenti, uluslararası arkeoloji literatürü içerisinde yer alan sayılı antik kentlerden biri. Mimari alan ve ticarette önemli bir yere haiz kente dair Teos Antik Kenti nerede? Teos Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detaylarını derledik.
#Teos Antik KentiAntik döneme kadar uzanan Priene Antik Kenti, ülkemizin en önemli tarihi ve kültürel yapıları arasında yer almaktadır. Ayrıca bünyesinde pek çok önemli eser barındıran kent, sanat ve savaş gibi birçok farklı alanda kullanılmış yerlerden biridir. Peki, Priene Antik Kenti nerede? Priene Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) için detayları derledik.
#Priene Antik Kentiİzmir Arkeoloji Müzesi'nde biri kayıkta insan ile maymun arası varlığa benzeyen canlının tasvir edildiği diğeri ise 'Zeus'un, Aitolia Kralı Thestios'un kızı ve Sparta Kralı Tyndareus'un karısı 'Leda'yı baştan çıkarmak için büründüğü kuğunun tasvir edildiği Helenistik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış 2 eser, ilk kez sergilenmeye başlandı. Kayıkçı heykelciğinin İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde, kuğu heykelciğinin ise Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunduğu belirtildi. İzmir Arkeoloji Müzesi Uzmanı Elvan Tural Tercan, 2 eseri de nadir buluntulardan olduğu için sergilediklerini söyledi.
#İzmirMersin’de antik liman kenti 'Anemurium'da devam eden kazı çalışmalarında sütunlu cadde olabileceği düşünülen alanda biri bebek olmak üzere 4 kişiye ait iskeletlere ulaşıldı. Bebek olanının bir amfora içerisinde defnedilmiş olması ise tüm ekibi heyecanlandırdı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Antik çağda ticarette kullanılan bir amfora, Anemurium Antik Kenti'nde ilk kez bir bebeğe mezar olmuş ve ona yataklık yapıyor. Yetişkin bireyler çok özensiz bir şekilde direkt toprağa gömülmüşler, ama bebek için çok özel bir alan oluşturulmuş" dedi.
#MersinMersin’de antik liman kenti 'Anemurium'da devam eden kazı çalışmalarında sütunlu cadde olabileceği düşünülen alanda biri bebek olmak üzere 4 kişiye ait iskeletlere ulaşıldı. Bebek olanının bir amfora içerisinde defnedilmiş olması ise tüm ekibi heyecanlandırdı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Antik çağda ticarette kullanılan bir amfora, Anemurium Antik Kenti'nde ilk kez bir bebeğe mezar olmuş ve ona yataklık yapıyor. Yetişkin bireyler çok özensiz bir şekilde direkt toprağa gömülmüşler, ama bebek için çok özel bir alan oluşturulmuş" dedi.
#MersinDünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’den listeye dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıktı.
#Dünya BankasıKültür ve Turizm Bakanlığı ‘Türkiye Kültür Portalı’ web sayfasından ‘Görülmesi Gereken 11 Lahit’i belirledi. Bakanlık, Türkiye’deki müzelerde dünyaca ünlü örnekleri bulunan ve yaşamın, tarihin ve sanatın ölümsüz detaylarını betimleyen bu ihtişamlı eserlerden sırasıyla şu 11 seçkiyi yaptı:
#Kültür Ve Turizm BakanlığıİZMİR'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde 4 bin 861 ada 1 parselde yapılaşma talebinin çıkması üzerine yapıldığı belirtilen kazı çalışmasında iş makinesi kullanıldığı ortaya çıktı. Uygulamayı eleştiren ve üçüncü derece SİT alanı ilan edilen söz konusu bölgenin mezar buluntularını içermesi nedeniyle birinci dereceye dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Arkeolog Prof. Dr. Armağan Erkanal, "Bölge muhakkak birinci dereceye alınmalıdır. Aynı zamanda muhakkak kazma kürek kullanarak derinleşilmesi gerekir. Değil dozer sokmak, çevresindeki boş alanlar dahi korumaya alınmalı" dedi.
#İzmir