Kış aylarında daha sık karşılaşılan hastalıklardan biri de bademcik iltihabı. Bulaşıcı olabilen ve kalabalık ortamlarda fazla zaman geçirenlerin risk grubunda olduğu bademcik iltihabı, vücudun bağışıklık sisteminde güçsüzlüğe neden olabiliyor. Peki bademcik iltihabı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Detayları uzmanlardan öğrenelim...
#Bademcik İltihabıHorlama, toplumda sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Horlamanın çok önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu çevrenizdekiler tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, “Tıkayıcı uyku apnesi” probleminiz olabilir. Uyku apnesi, kalp sağlığı kadar önemli bir sağlık sorunudur” uyarısında bulundu.
#Uyku ApnesiHaşimato hastalığı, hem kadını hem de erkeği ilgilendirmektedir ancak hastaların yüzde 90’nını kadınlar oluşturmaktadır. Her otoimmün hastalıkta olduğu gibi haşimato hastalığında da şeker, un ve glüten sınırlı tüketilmelidir. Peki, haşimato hastalığı tam olarak nedir, belirtileri nelerdir?
#HaşimatoGüne zinde başlayabilmek, sağlam konsantrasyona sahip olabilmek ve çeşitli hastalıklara yakalanmamak için iyi bir uyku büyük önem taşır. Ancak uyku apnesi hayatı kabusa çevirebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Uyku ApnesiTürkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuklarda ve gençlerde obezite oranı yüzde 25 civarında. Özellikle çocuklarda genetik ve hormonal kaynaklı obezitenin görülme oranının düşük olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Çiftçi, "Çocukluk çağı obezitesinin yüzde 90-95’i fazla kalori alımı ve yetersiz kalori harcanmasından kaynaklanıyor" dedi.
#ÇocukEpilepsi hemen her yaşta görülebilen ve uzun süreli tedavi ve izleme gerektiren bir hastalıktır. Pek çok hastalık gibi epilepsi hastalığında da erken tanı önemlidir. Erken tanı, doğru tedavi ve düzenli takipler sayesinde epilepsi kontrol altında tutulabilir. İşte, epilepsi hastalığıyla ilgili detaylı bilgi.
#Epilepsi NedirHalk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, sığlıkla rastlanılan sağlık sorunlarından biri. Beyindeki sinir hücrelerinin normal işleyişini kesintiye uğratan hemen her şey epilepsiye neden olabilir. İşte, epilepsi hastalığı hakkında merak edilenler.
#EpilepsiSarin gazı, öldürücü etkisi ve sağlık üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle zehirli ve tehlikeli gazlar arasında yer almaktadır. Ufacık bir damlasının dahi insan vücudunda yaratacağı etkiler, nefes kesilmesi, koma ve hafıza kaybı gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, Sarin gazı nedir? Vücut sisteminde ne gibi bir olumsuz etki yaratır? İşte, Sarin gazı hakkında detaylı bilgiler ve ortaya çıktığı tarih
#Sarin GazıPamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara, horlamanın basite alınmaması gerektiğini, bunun uykuda nefes kesilmesi hastalığının bir göstergesi olabileceğini belirterek, “Hastanın her gece horlama ve nefes kesilmesi varsa bu ölüme yol açabilir. Bu hastaların mutlaka uyku testi yaptırmalarını ve tedaviye başlanmalarını tavsiye ederim” dedi.