Paylaş
Ani hava değişimleri ve soğuk hava kalp krizini çağırabiliyor. Uzmanlar, soğukta yürür ya da efor harcarken hissedeceğiniz göğüs ağrısı veya sıkışmanın bir uyarı olabileceğini hatırlatıyor.
Birden soğuyan hava herkesi aynı derecede etkilemiyor. Ancak risk grubunda olanların (7 yaş altı, 65 yaş üstü, kalp ve damar hastaları, kalp kapağı değişenler) daha dikkatli olmalarında yarar var. Zira değişikliklerle baş etmeleri güç olabiliyor.
Ani hava değişimlerinin yaşandığı aylarda kalp krizi vakalarında artış gözlendiğini belirten uzmanlar, soğuğun damarları büzüştürdüğünü anlatıyor. Sağlıklı olanlar bunu hissetmezken, altta yatan sorunu bulunanlarda şikâyetler gelişiyor. Bilhassa 10 dereceden fazla ani sıcaklık düşüşünün bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi çok büyük oluyor.
Soğuk havada kalp daha çok çalışıyor
Kalp, soğuk havada vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalıyor. Dolayısıyla da daha fazla oksijene ihtiyaç duyuyor. Soğuk havanın büzüştürdüğü damarlar ise damar içi basıncını arttırıyor. Kalbin kan akımını bozabiliyor. Bu da kalp krizini tetikleyebiliyor. Artan üst solunum yolu enfeksiyonlarının kalbin yükü ve krizi riskini de arttırdığını hatırlatalım.
Bunları unutmayın
-Üşütmeyecek giysiler giyin. Kat kat giyinmek en iyi formül.
-Soğukta dışarıda egzersiz yapmayın.
-Risk grubunda yer alıyorsanız, çok soğukta dışarı çıkmayın.
-Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmayı ihmal etmeyin.
-Kalp hastasıysanız soğuk havada yanınızda dil altı hapınızı bulundurun.
Kalp krizleri genellikle bazı belirtilerle beraber gelir. Kriz öncesi hastada nefes kesilmesi, çabuk yorulma, göğüste hafif bir ağrı görülüyor. Ancak diyabet hastalarında hiçbir belirti görülmeyebilir.
Paylaş