Epilepsi nedir? Epilepsi hastalığı nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Epilepsi nedir Epilepsi hastalığı nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2019 12:13

Epilepsi hemen her yaşta görülebilen ve uzun süreli tedavi ve izleme gerektiren bir hastalıktır. Pek çok hastalık gibi epilepsi hastalığında da erken tanı önemlidir. Erken tanı, doğru tedavi ve düzenli takipler sayesinde epilepsi kontrol altında tutulabilir. İşte, epilepsi hastalığıyla ilgili detaylı bilgi.

Haberin Devamı

Halk dilinde sara olarak bilinen epilepsi, beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk, hastalıktır. Beynin normalde çalışması ile ilgili elektriğin aşırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu oluşur. Sıklıkla geçici bilinç kaybına neden olur.

Epilepsi nöbetleri farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazı nöbetlerden önce korku hissi gibi olağan dışı algılamalar ortaya çıkarken, bazı nöbetlerde kişi yere düşebilir, bazen ağzı köpürebilir.

EPİLEPSİ NASIL ANLAŞILIR?

Epilepsi belirtileri her kişide farklı seyreder. Belirtilerin hepsi görülmeyebilir. Bazıları:

Bilinç ve %30 hafıza kaybı,
Aşırı unutkanlık,
Stres,
Kendini yaralama ve etlerini yolma,
Belli mesafede ara verme ve yeni döneme girme,
Çift görme ve baş dönmesi,
Bayılma,
Bunalıma girme,
Duygusal hareketler,
Titreme, yere düşme,
Halüsinasyon,
Radyasyon ortamda durma tehlike ve nöbetinde %40 tekrar edilmesi (Uzak durulması nöbetin süresini şiddetini azaltır ve hafifletir),
Otururken uzaklara dalma,
Nefes darlığı, nefes kesilmesi,
Dokularda ve yüzde morarma,
Aşırı tükürük salgılanması,
İdrar kaçırma,
Hareketlerini kontrol edememe,
Kriz sonrası şaşkınlık, uyku hâli,
Korku aşırı, sinirlilik, dalgınlık,
Burun akıntısı ve kanaması,
Dudakta ve ağız içinde uçuklamalar,
Kokuya hassasiyet,
Sigara ortamında kalınması sonucu yaşanabilecek damar tıkanıklığı

EPİLEPSİ ÇEŞİTLERİ

Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar.

Epilepsi nöbetlerinin çok değişik çeşitleri mevcuttur. Kırkın üzerinde nöbet tipi tanımlanmıştır. Herkes tarafından epilepsi veya sara dendiği zaman anlaşılan ve iyi bilinen tonik-klonik nöbetin yanı sıra başkalarının hiç farketmeyeceği kadar hafif nöbet çeşitleri de vardır. Tanımlanmış bu mevcut nöbet tiplerine rağmen herkesin geçirdiği nöbet kendine özgü bazı farklılıklar gösterebilir. Bu durumlar bazı hastalarda epilepsi tanısının konulmasını güçleştirir ve çok çeşitli karışıklıklara neden olur. Ne yazık ki pek çok hastaya tanı konulamaz ve kendilerindeki problemin ne olduğunun açıklığa kavuşması yıllar alabilir. Bazı kişilerde ise başka bir bozukluğun yol açtığı belirtiler yanlış olarak epilepsi tanısı alabilir. Gelişen tanı yöntemleri sayesinde yanlış tanılar giderek azalmaktadır. Yeni yapılan sınıflandırmalar ile farklı nöbet isimlerinin ortaya konması konunun daha karmaşık hale gelmesine neden olmuştur. Bu nedenle aynı nöbet farklı isimlerle adlandırılabilir. Bu bölümde çok teknik ayrıntılara girmeden elden geldiğince geniş bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur; parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (beyinde yaygın olarak başlayanlar). Yaygın başlangıç daha kötü ve şiddetli bir nöbet anlamına gelmez. Buradaki gruplama sadece nöbeti oluşturan nedenin farklılığı ile bağlantılıdır ve tibbi nedenlerle bu isimler verilmiştir.

Nöbet anında yaşananlar (nöbet belirtileri) beyin aktivitesindeki değişikliğin nereden başladığına ve ne kadar hızla yayıldığına bağlıdır. Parsiyel nöbetler isminden de anlaşıldığı gibi beynin bir kısmından başlarlar. Elektriksel deşarj ya o bölgede kalır ya da beynin diğer bölgelerine yayılma gösterir. Jeneralize nöbetler (tonik-klonik, absans, ve myoklonik gibi çeşitleri vardır) tüm beyne yayılırlar.
Ne tür nöbet olduğunun bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü muhtemelen bu hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol göstericidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!