Nature haberleri sayfasında Nature hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3075 Nature haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tıptaki etik tartışmaları yeniden alevlendirecek bir bilimsel çalışmaya daha imza atıldı. Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre, bilim insanları sperm ve yumurta olmadan, laboratuvar ortamında erken dönem bir embriyo geliştirmeyi başardı. Kök hücre yöntemiyle fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmanın, en az 20 yıl içerisinde insanlar üzerinde de uygulanabileceği belirtildi.
#EmbriyoEvrende şu ana kadar tekrar eden tek gizemli radyo ışınlarının kaynağı araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak, uzayda yaşayan ileri medeniyetlerle ilgili teori büyük ilgi çekerken, 2012’den bu yana meydana gelen patlamalar şiddetlenerek artıyor.
#Radyo IşınıYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Cam Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Miray Çelikbilek Ersundu ile Prof. Dr. Ali Erçin Ersundu ve ekibinin keşfi sayesinde 3 boyutlu ekran teknolojisi yeni bir boyut kazanacak. Üzerinde çalışılan yeni ekranlarla yakın gelecekte üç boyutlu görüntüler çıplak gözle izlenebilecek. Bu teknoloji televizyondan cep telefonuna tüm ekranlara uygulanabilecek.
#YTÜTürk pop müziğinin efsane ismi Sezen Aksu, beş yıllık aranın ardından hayranlarına büyük bir sürpriz yapmaya hazırlanıyor. Bu yıl 70’inci yaşını kutlayacak olan usta sanatçı, yoğun istekler karşısında stüdyoya girerek yeni bir albüm hazırladı. 12 şarkıdan oluşan albümün adı ise “Paşa Gönlümün Şarkıları” olarak belirlendi.
#Mehmet ÜstündağABD’de yapılan yeni bir araştırma, insan vücudundaki mikro ve nanoplastik birikiminin endişe verici boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Özellikle beyin dokusunda tespit edilen plastik miktarı, 2016 yılına kıyasla 30 kat arttı. Uzmanlar, bu durumun sağlık üzerindeki etkilerinin henüz net olmadığını ancak özellikle demans hastalarında plastik birikiminin çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.
#PLASTİKEge Denizi’ndeki Santorini Adası, son günlerde ardı ardına meydana gelen depremlerle sarsılıyor. Bu sarsıntılar, volkanik hareketlilik konusunda da endişeleri artırmış durumda. Ada, özellikle geçmişte büyük patlamalara sahne olan Kameni yanardağıyla dikkat çekiyor. Yapılan yeni araştırmaların sonucu ise uzmanları oldukça tedirgin etti.
#DepremYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaktaki adası Santorini, günlerdir depremlerle sarsılıyor. Adanın Güney Ege Volkanik Yayı üzerinde bulunması akıllara depremlerin yanardağ aktivitesi kaynaklı olabileceği ihtimalini getiriyor. Nitekim adanın birkaç kilometre uzağındaki Kolumbo Volkanı, tarihte oldukça korkutucu bir yere sahip. En son 1650 yılında püsküren volkanın yarattığı yıkımın gizemi ancak 373 yıl sonra aydınlatılabildi. Peki Santorini halkının "Kötülüğün Zamanı" adıyla nesilden nesle aktardığı o günlerde neler yaşanmıştı?
#YunanistanBilişsel gerileme doğaldır; 40'lı yaşlarımızda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar ve 50'li yaşların ortalarında kendinizi bir odanın ortasında durmuş, başınızı kaşıyarak “Şimdi ben buraya neden geldim ki?” derken bulursunuz. Bilişsel gerileme 57, 70 ve 78 yaşlarında hızlanıyor ancak uzmanlara göre beyninizi korumak ve zinde kalmak için yapabileceğiniz bazı kritik ayarlar var.
#Beyin YaşlanmasıBağışıklık sistemini harekete geçiren mRNA aşıları, genetik alanında yaşanan gelişmeler, yapay zekânın devreye girmesi ve akıllı moleküllerle birlikte kanserle mücadelede bugün umut veren yenilikler yaşanıyor. Genç erkeklerde ve genç kadınlarda kalın bağırsak, pankreas gibi bazı kanser türlerinin görülme oranı yükselse de uzmanlara göre tedavi şansı da her geçen gün artıyor.
#KanserGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkBilim insanları, dünyamızın yüzeyinin yüzde 1'inden daha azını kaplayan tatlı su kaynaklarındaki yaşamın tehdit altında olduğunu açıkladı. Tatlı su kaynaklarında bulunan tatlı su balığı, yusufçuk, kızböcekleri, yengeç, kerevit ve karides türünün neslinin 4'te 1 oranında tükenme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
#Tatlı SuUzun yaşamak son dönemde herkesin hayali haline geldi. Ancak uzun yaşamak kadar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı yaşamak da önemli... Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, insan beyninin yaşlanması bağlamında üç kritik dönemeç olduğunu ortaya koydu.
#SağlıkGeçmişte doğan her 50 bebekten biri ikizken bu oran günümüzde 30'da bire yükseldi. Bu durum bilim insanları için pek çok önemli araştırma fırsatını beraberinde getiriyor. Özellikle tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan çalışmalar, genlerin ve çevresel faktörlerin insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak nasıl şekillendirdiğine dair çok ilginç veriler ortaya koyuyor. Bunun en çarpıcı örneği ise Kelly kardeşler...
#SağlıkFinlandiya’da yılbaşı hazırlıkları devam ediyor ancak Kuzey Kutbu’ndaki aşırı ısınma kar yağışlarını geciktiriyor. 1980’lerde inşa edilen ve Noel Baba Köyü diye sunulan eğlence parkının yer aldığı Rovaniemi şehri, yılın bu zamanları bembeyaz bir manzara sunuyordu.
#FinlandiyaABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkGüzelbahçe Yelki’de çocuklar için eğlence ve eğitimi bir arada sunan Play Nature’s,12-48 ay aralığındaki çocukları okul öncesi eğitime hazırlıyor. Bunun yanı sıra çift dil, çift öğretmenle çocukların dil gelişimine de katkıda bulunduklarını belirten Play Nature’s kurucusu ve yöneticisi Tuğçe Yılmaz, konu hakkında bilgi verdi.
#1Son dönemde sosyal medyada yeşil çayın "doğanın zayıflama iğnesi" olduğunu iddia eden paylaşımlar dikkat çekiyor. Peki yeşil çayın gerçekten böyle bir etkisi var mı? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiAkademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#Diyabet