NATO ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Rusya Ukrayna savaşının başlaması ile beraber vatandaşlar NATO ile ilgili araştırmalarını da hızlandırdılar. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 18 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır. Peki, Türkiye NATO'ya ne zaman üye oldu? NATO ne zaman kuruldu? İşte NATO üyesi ülkeler
#NATOSon dönemde Türkiye’nin de radarına aldığı BRICS üyeleri Tataristan’ın başkenti Kazan’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılırken Rusya lideri Putin’le görüştü. Putin NATO ülkelerinin de BRICS’e üye olabileceğini belirterek Türkiye’nin olası üyeliğine kapı araladı.
#BRICSABD ziyareti sırasında Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bizim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmamızın akabinde İsrail delegasyonunun tavırlarına dikkat ettiyseniz, çok garip bir tavır içindeydiler. Çünkü kendilerini savunacak halleri yok" dedi. F-35 sorunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NBC News kanalına verdiği röportajda, Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin soruya cevap verdi. 'Üyeliğe ilişkin kararın heyecanla verilemeyeceğini' vurgulayan Erdoğan "Şu an itibarıyla tüm NATO ülkelerinin duruşu, benim için diğer ülkeler için nedir ne değildir bu gelişmeleri takip ederek nihai kararımızı veririz. ABD, Ukrayna'nın NATO üyeliğini istemiyor"
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de düzenlenen NATO’nun 75. kuruluş yıl dönümü törenleri dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD'de ile yapılan F-16 savaş uçağı anlaşmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Bizim burada önceliğimiz F-16 talebimizin karşılanması. Parasal ilişkileri pek gündeme almak istemiyoruz. Çünkü biz F-35 üzerinden zaten ödememizi yaptık. Son görüşmede ABD Başkanı Biden “3-4 hafta içerisinde F-16 sorununu çözeceğim” dedi." ifadelerini kullandı. Suriye ile ilişkiler ve Esed ile görüşme konusunda da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dışişleri Bakanım şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız." diye konuştu. Terörle mücadeleye ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, "Irak ziyaretimizden sonra Irak yönetiminde ilk defa PKK ile mücadele konusunda sahada çok somut adımlar atıldığını gördük. Erbil yönetiminin iş birliği memnuniyet verici. Irak’ta Süleymaniye yönetimi ile Erbil yönetimi arasındaki gerilim de devam ediyor. Süleymaniye yönetimi PKK ile aralarına mesafe koymadıkça bizim Süleymaniye'ye karşı tavrımızda bir değişiklik olmayacak. Hava sahasına yönelik ambargo devam edecek." dedi
#Cumhurbaşkanı ErdoğanNATO üyesi ülkeler listesi 2024, NATO Zirvesi ile beraber yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin de yer aldığı 75. NATO Zirvesi, ABD’nin başkenti Washington’da düzenleniyor. Son olarak İsveç'in katıldığı NATO'nun, topraklarının büyük bir kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunuyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO üyesi ülkeler hangileri, NATO nedir, açılımı ne? İşte, NATO ülkeleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO ÜlkeleriCumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington temaslarının yankıları bugün de devam ediyor. Yunan medyası bugün Erdoğan-Miçotakis görüşmesini manşetlerine taşıdı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz'de tahıl anlaşmasını yapabilen tek başarılı devlet adamı olduğunu ifade ederken, Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó da barış konusunda 'Türkiye'ye güvenebiliriz ' dedi.
#ErdoğanTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “F-16 meselesi olumlu bir gelişmedir. Türkiye'nin savunma sanayide ihtiyaçlarının karşılanması olumlu bir gelişmedir. Ama şunu da çok açık söyleyeyim. Eğer dostlarımız Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını göz ardı ederlerse artık Türkiye savunma ihtiyaçlarını kendi başına üretecektir.” dedi. Kurtulmuş, "PKK'nın kolu olan Suriye'deki uzantısı PYD-YPG'nin, terör örgütlerinin varlığı, Türkiye için yaşamsal bir tehdittir. Ne yazık ki ABD, stratejik ortaklığımıza rağmen, birçok alanda çok yakın işbirliğimize rağmen PYD'ye hem lojistik hem istihbari hem de siyasi destek vermeyi sürdürmektedir. İlişkilerimizi zehirleyen en önemli farklılığın bu olduğunu ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.
#Numan KurtulmuşTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Yakın çevremizde var olan sorunların süratle çözülmesi ve bir barış perspektifinin ortaya konularak bölge ülkeleri arasında normalleşmenin temin edilmesi dış politika perspektifimizde önemli başlıklarımızdan birisidir" dedi.
#Numan KurtulmuşUkrayna ve Rusya arasında süren savaşta gözler önümüzde hafta yapılacak NATO liderler zirvesine çevrilmiş durumda. Ukrayna Rusya karşısında savaşmaya devam ederken bir yandan da NATO ve AB üyeliği için bastırmaya devam ediyor.
#UKRAYNACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kayseri ve Suriye'deki provokasyonlar hakkında konuşan Erdoğan, "Biz bu oyunları da, nasıl bozacağımızı da çok iyi biliriz. Alçakça bir hadise üzerinden kaos planlayanlara da, istismarlara da müsaade etmeyiz." dedi. Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin konuşan Erdoğan, "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir." ifadelerini kullandı. Ekonomi ile ilgili adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Erdoğan, "Programımız çalışıyor. Enflasyonda düşüş daha yeni başladı. Hızlanarak devam edecek." mesajını verdi. Ayrıca Erdoğan, UEFA'nın Merih Demiral için başlattığı soruşturmaya yönelik gerekli adımların atıldığını ve cumartesi günü Hollanda maçına gitme kararı aldığını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi. Bakan Fidan, "Türkiye'nin terör örgütü YPG konusunda '2,5 ülkeyle sorunlu' olduğunu vurgulayarak "ABD, İngiltere ve biraz da Fransa" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Bakan Fidan "Savaşı durdurma şartlarını sıraladı" diye konuştu. Bakan Fidan, BRICS'e üyelik konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ifade eti.
#Hakan FidanUKRAYNA savaşı gölgesinde Rusya lideri Vladimir Putin’in nükleer silahların kullanılması ihtimalini gerçekleştirdiği tatbikat ve açıklamalarla gündeme getirmesi üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Batı askeri ittifakının da daha fazla nükleer silahı kullanıma hazır hale getirmeyi konuştuğunu söyledi.
#RusyaNATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısının ardından temaslarına ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “NATO'nun nasıl Ukrayna'da işgale karşı gösterdiği bir duruş var. Aynı şekilde Filistin'de de işgale karşı ilkeli bir duruş göstermesi gerekiyor” dedi.
#Bakan FidanABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya sadece Harkov cephesinde olmak üzere Rus toprakları içindeki askeri hedeflere karşı ABD silahlarını kullanma izni verdiği belirtiliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşta batı mühimmatlarının kullanılmasının küresel bir çatışmayı tetikleyeceği uyarısında bulunarak “Özellikle Avrupa'daki NATO ülkeleri ve küçük ülkelerdeki temsilciler neyle oynadıklarının farkında olmalıdır." açıklamasında bulunmuştu. Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit de bu sabah Berlin'de yaptığı açıklamada Almanya tarafından tedarik edilen silahların Rusya'daki askeri hedeflere karşı kullanımına izni verileceğini açıkladı.
#Bidenİsveç Başbakanı Ulf Kristersson nükleer silahların İsveç topraklarında konuşlandırılmasına yeşil ışık yakması Moskova'yı kızdırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Batı, Ukrayna için savaş alanında mücadele etmek isterse Rusya buna hazır" derken, Batı medyası Avrupa ülkelerinin olası bir çatışmaya karşı hazırlık yaptığını öne sürdü.
#RusyaNATO üyesi ülkeler, İsveç'ten gelen son dakika haberle güncellendi. 18 Mayıs 2022'de NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç katılım belgelerini ABD'ye teslim etti. Ülkenin üyeliği için 11 Mart'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında resmi tören düzenlenmesi bekleniyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO'ya son olarak Finlandiya üye olmuştu. Peki, NATO nedir, ne zaman kuruldu? İsveç NATO üyesi mi oldu? İşte, NATO üyesi ülkeler listesi ve kuruluş tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO Üyesi ÜlkelerUkrayna krizi barış projesi olarak kurulan Avrupa Birliği’nin bir savaş makinesine dönüştürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rus tehdidi karşısında ‘Korkaklık zamanı değil. Gereken cesareti göstermeliyiz’ derken Avrupa Birliği, ortak silahlanmaya hız vermek için yeni strateji açıkladı.
#MacronABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Meclis’ten çıkan İsveç’e NATO vizesinin ardından Hürriyet’e dikkat çeken açıklamalar yaptı: “Vardığımız noktadan memnunum. F-16 konusunu Kongre değerlendirecek. Ancak ben sonucun olumlu olacağı konusunda son derece umutluyum.”
#Jeffry FlakeNATO ne zaman kuruldu sorusu ile NATO'ya üye ülkeler, İsveç'in üyeliğinin kabulüyle yeniden gündeme geldi. Resmi Gazete'de İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin karar yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üyeden oluşuyor. 4 Nisan 1949'da Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanması ile kurulan NATO üyesi üç ülke (ABD, Birleşik Krallık ve Fransa) nükleer silaha sahip. Peki, NATO ne zaman kuruldu, ne demek? NATO üyesi ülkeler hangileri? İşte, NATO üyesi ülkeler ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO Üyesi ÜlkelerABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Demirören Medya Grubu’na verdiği mülakatta TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği onayı değerlendirdi. Atılan adım için Türkiye'yi tebrik eden Flake, F-16'ların alım sürecine ilişkin gelinen noktanın memnun edici olduğunu söyleyerek ABD Başkanı Biden'ın da kongreye mektup yazdığını söyledi. Flake, İsrail'in Gazze katliamına ilişkin "Türkiye'nin iki devletli çözüm konusundaki güçlü desteğini takdir ediyoruz" dedi. Flake ekonomik ilişkilerle ilgili olarak "Bakan Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi ekibiyle Türkiye ekonomisine ileriye dönük büyük bir güven var" ifadelerini kullandı.
#AbdTürkiye Büyük Millet Meclisi'nin en önemli gündem başlıklarından biri İsveç'in NATO'ya üyeliği olacak. İsveç Krallığı’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyeliği için Türkiye’nin onayını içeren uluslararası sözleşme bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Türkiye NATO’ya üye mi? Hangi ülkeler NATO üyesi? gibi sorular da bu sebeple gündemde merak edilip araştırılıyor. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üye ülkeden oluşan uluslararası bir ittifaktır. 31 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa'da yer almaktadır.
#NATO Üyesi Ülkeler 2024