Güncelleme Tarihi:
Rusya’nın AKKA anlaşmasından tamamen çekildiği salı akşamı Viyana’da yapılan komisyon toplantısında Rus temsilci diplomat Anton Mazur tarafından açıklandı. Rusya’nın bu adımı atmaya batı tarafından mecbur edildiğini ilan eden Mazur şunları söyledi:
“Şimdiki haliyle AKKA anlaşmasının daha fazla gündemde kalmasının hiçbir anlamı yok. Anlaşmadan çekilen taraf Rusya olmasına rağmen sorumluluk Batı'nın. Rusya zamanında AKKA anlaşmasını tüm hükümlerini yerine getirerek parlamentosunda onaylatmıştı. Batılı ülkeler ise anlaşmayı meclislerinden geçirmediği gibi NATO'nun genişlemesi gibi farklı gerekçeleri kullanarak Rusya sınırı yakınına askeri varlığını arttırma adımları atmaya devam etti. Bundan böyle konvansiyonel (klasik) silah pazarlığının devam etmesini anlamsız buluyor ve AKKA anlaşmasından çekiliyoruz."
Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) 1990 yılında NATO üye ülkeler ile Varşova Paktı adına Rusya tarafından imzalanmıştı. Buna göre NATO ile Varşova Paktı sınır bölgelerinde bulundurulacak klasik uçak, tank, top, tüfek gibi silahlara sıcak bir savaşı önlemek için sınırlandırma getirilmişti.
Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından sonra revize edilen anlaşma 1999 yılında İstanbul’da yapılan AGİT zirvesinde dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile Batılı ülke liderleri arasında yenilenmişti. 2000 yılında Rusya yönetimi başına gelen Vladimir Putin, AKKA anlaşmasının Rusya aleyhine çalıştığını ilan ederek 2007 yılında askıya almıştı.
AKKA anlaşması ilk şartlarına göre taraflar cephe hattı sayılan sınır bölgelerinde toplamda 20 bin tank, 30 bin zırhlı araç, 6 bin 800 savaş uçağı ve 2 bin savaş helikopteri bulundurabilecekti. Anlaşma çerçevesinde Türkiye Anadolu’nun doğu ve güneyinde 279 tank, 3120 zırhlı araç, 3 bin 523 top ve 750 savaş uçağı konuşlandırabilecekti. Bu tavanları aşan silahların ise imha edilmesi gerekiyordu.