NATO üyesi ülkeler listesi 2024, NATO Zirvesi ile beraber yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin de yer aldığı 75. NATO Zirvesi, ABD’nin başkenti Washington’da düzenleniyor. Son olarak İsveç'in katıldığı NATO'nun, topraklarının büyük bir kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunuyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO üyesi ülkeler hangileri, NATO nedir, açılımı ne? İşte, NATO ülkeleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO ÜlkeleriNATO, Türkiye'nin de dahil olduğu ve kuruluşu 1949 yılında kurulan, Kuzey Atlantik İttfakı (North Atlantic Treaty Organization) olarak adlandırılan örgüttür. Örgütün kuruluş amacı, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki karmaşa ortamında, özellikle Sovyet yayılmasının yarattığı gerilimi, “çevreleme (containment)” politikası ile engellemek gerekçesiyle temellendirilmişti. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. NATO 5. maddesi, herhangi bir saldırıya uğrayan üye için önlemleri göz önünde bulundurmaktadır. Peki, NATO nedir, ne işe yarar ve açılımı nedir? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#NatoDünya üzerinde pek çok kuruluş vardır. Bu kuruluşların bazıları uluslararası statüye sahiptir. Bu kuruluşlar, kuruluş amaçlarına göre birçok işleve sahip olmaktadır. NATO bu kuruluşlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bünyesinde olan ülkeler ile dünya genelinde etkin ve işlevsel olan bir örgüttür. Ancak hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan insanlar NATO ile ilgili araştırmalar yapmakta ve bilgi sahibi olmak istemektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
NATO'nun 5'inci maddesi, Rusya ile Ukrayna arasında süren çatışmaları ile gündemde yer aldı. ABD Başkanı Biden'ın 'sonuna kadar sadık kalacaklarını' beyan ettiği NATO'nun 5'inci maddesi daha önce NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Bu maddeye göre Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 NATO ülkesinden birine yönelik savaş tehdidi gelmesinin, tüm pakt üyesi ülkelere gelmiş sayılması anlamına geliyor. Peki, NATO ne demek? NATO 5. madde ve 4. madde nedir? İşte, ayrıntılar.
#NATO 5. MaddeMilliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Oyumuz artıyormuş, oyumuz azalıyormuş. Vatan tehdit altındayken, milli birlik duvarlarımız sallanıyorken başımızı kuma gömmek bizim kitabımızda yazmayan alçalma halidir." dedi. Türkiye Yüzyılı'nda terörün bitmesi gerektiğinin altını çizen MHP lideri Bahçeli, "Bölücü terör örgütü PKK için son yaklaşmıştır. Hiçbir terörist için emniyetli bir yer kalmamıştır. Kolonlarını kesmek milli beka meselesidir." ifadelerini kullandı. Mansur Yavaş'a tepki gösteren Bahçeli, "Neymiş, bir sanatçıya ödenen para 69 milyon lira değil de, 45 milyon liraymış. Bu kafa normal bir kafa değildir. Özrü kabahatinden büyük" dedi.
#Devlet BahçeliABD’de bugün başkanlık, Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve Senato’nun üçte biri için yapılan seçimlerin final günü. Seçmen yeni dönemde ülkeyi Demokrat Kamala Harris mi, yoksa Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın mı yöneteceğine karar verecek. Dünya ABD seçimlerinin sonucuna kilitlenmiş durumda.
#TrumpCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tataristan ziyaretinin ardından uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Terörün karanlık ve kanlı gölgesinin ülkemizin üzerinden tamamen çekildiği, aydınlık, huzurlu, güvenli bir Türkiye’yi inşa etme hedefimize mutlaka ulaşacağız. Savunma sanayiimiz inşallah bunun amiral gemisi olacaktır. Hainlere inat daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz. Büyüyen, güçlenen, haksızlık ve hukuksuzluklara cesaretle itiraz eden Türkiye’den rahatsızlık duyanları, başarılarımızla daha fazla rahatsız edeceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Bizim hedefimiz terörsüz bir Türkiye’dir. Bundan taviz vermeyeceğiz, veremeyiz. Hedefimiz tam bağımsız, bir, bütün ve müreffeh Türkiye’dir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Meclis Başkanı Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in İsrail'in Lübnan'a işgal girişimi ile bölgedeki gelişmelere ilişkin 8 Ekim'de Meclis'i bilgilendireceğini bildirdi. Kurtulmuş, "İsrail, Ortadoğu'da bir ateş çukuru açtı ve bütün ülkeleri, bütün halkları oraya atmaya çalışıyor. Buna karşı uyanık olmak ve bu büyük zalim gücü durdurmamız lazım" ifadelerini kullandı.
#TBMM BaşkanıTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya'daki resmi temasları sonrası yurda dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili soruya, "Bunu ısrarla gündeme getirmek lüzumsuz zaman kaybı. 1920’den beri bu vatanın bekçisi, Türk milleti ve yetkilendirdiği TBMM'dir" şeklinde yanıt verdi.
#TBMMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kayseri ve Suriye'deki provokasyonlar hakkında konuşan Erdoğan, "Biz bu oyunları da, nasıl bozacağımızı da çok iyi biliriz. Alçakça bir hadise üzerinden kaos planlayanlara da, istismarlara da müsaade etmeyiz." dedi. Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin konuşan Erdoğan, "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir." ifadelerini kullandı. Ekonomi ile ilgili adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Erdoğan, "Programımız çalışıyor. Enflasyonda düşüş daha yeni başladı. Hızlanarak devam edecek." mesajını verdi. Ayrıca Erdoğan, UEFA'nın Merih Demiral için başlattığı soruşturmaya yönelik gerekli adımların atıldığını ve cumartesi günü Hollanda maçına gitme kararı aldığını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ziyaretinin ardından İtalya'daki G7 Liderler Zirvesi'ne katılmıştı. Erdoğan, ülkeye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'ittifak' sözlerine tepki gösteren Erdoğan, "Cumhur İttifakı olarak asla duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Bunlar tabii doğru şeyler değil, güzel şeyler değil. Sürece katkı sağlayan şeyler değil. Yani bu, yumuşama değildir. Siyasete yeni bir başlangıç getirme değildir. Bizim iade-i ziyaretimizi demek ki hazmedemediler." dedi. ABD'nin de artık İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, "Şundan herkes emin ki bu kervan böyle yürümez. Sayın Biden samimiyet testinden geçmektedir" ifadelerini kullandı. Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı da veren Erdoğan, 'Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ekonomide dengelenmeye yönelik politikalar meyvelerini veriyor. Fahiş fiyat artışları ve fırsatçılıkla mücadelemizden de taviz vermiyoruz.' dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ziyaretinin ardından İtalya'daki G7 Liderler Zirvesi'ne katılmıştı. Erdoğan, ülkeye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'ittifak' sözlerine tepki gösteren Erdoğan, "Cumhur İttifakı olarak asla duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Bunlar tabii doğru şeyler değil, güzel şeyler değil. Sürece katkı sağlayan şeyler değil. Yani bu, yumuşama değildir. Siyasete yeni bir başlangıç getirme değildir. Bizim iade-i ziyaretimizi demek ki hazmedemediler." dedi. ABD'nin de artık İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, "Şundan herkes emin ki bu kervan böyle yürümez. Sayın Biden samimiyet testinden geçmektedir" ifadelerini kullandı. Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı da veren Erdoğan, 'Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ekonomide dengelenmeye yönelik politikalar meyvelerini veriyor. Fahiş fiyat artışları ve fırsatçılıkla mücadelemizden de taviz vermiyoruz.' dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan1950’lilerden beri dünya kirlenmeyi de hızlandıran yeni bir istismar ekonomisine girmiştir. Tabiatın tahribi artmıştır. Dünya kesif bir kirlenme ve asıl beteri beslenme krizine doğru gidiyor. Nüfusun artışında azalma bekleniyor. Ama bu herhâlde öbür çöküşü karşılayacak kadar olmayacak. Gelecekte su ve gıda problemi büyüyecek ve kavgalar bunun etrafında dönecek.
#2. Dünya SavaşıSon dakika haberi... Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, CNN Türk'te açıklamalarda bulunuyor. Terörle mücadele esasının değiştiğini vurgulayan Güler "Teröristi kaynağında yok etme stratejinde hareket ediyoruz. Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor. Eğer sen bunlara destek oluyorsan destek oluyorum de diyoruz. Bizim aklımızla dalga geçme diyoruz." diye konuştu. Irak'la yapılan görüşmelere ilişkin konuşan Bakan Güler "Biz KYB'ye söylüyoruz, en son toplantıda sayın Cumhurbaşkanımız açıkça ifade ettiler. Bu terör örgütünden arının, kendinizi kurtarın yeni bir fırsat ve ortam yaratın biz de size yardımcı olalım dedik" dedi. Suriye ile ilişkilere ilişkin soruya da cevap veren Bakan Güler "Suriye'yle ilgili görüşlerimiz açık. Suriye rejiminden beklentilerimiz var. Anayasayı kabul edecek, serbest seçim yapılacak kim kazanırsa biz saygı duyarız" ifadelerini kullandı.
#Yaşar GülerMilliyetçi Hareket Partisi Lideri Bahçeli "DEM’in ve CHP’nin yönetimi altında bulunan belediyelerin kötü ve kötürüm hallerine daha fazla tahammül etmek, sabır göstermek, seyirci kalmak ne mümkün ne de muhtemeldir. Bu nedenle DEM’lenmiş CHP’nin perdesi 31 Mart’ta kapanmalıdır" dedi. Öte yandan Belçika'daki Türklere saldırıya tepki gösteren Bahçeli, 'Ülkü Ocağımızı yakmaya kalkışan hainler kuşkusuz bu alçak eylemlerinin hesabını mutlaka vereceklerdir. Ocağımızı ateşe verenlerin iki dünyası da cehennem ateşindedir ve sabrımızı test etmeye hiçbir bedhah, hiçbir Türkiye düşmanı cüret etmemelidir.' ifadelerini kullandı.
#MHPDışişleri Bakanı Hakan Fidan, canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, ABD ve İran arasında yaşanan krizle ilgili olarak, "Biz Gazze savaşının başından itibaren bölgesel yayılma riskini hep dile getirmiştik. Bu bize sürpriz olarak gelmedi. Karşılıklı vurmaları kontrollü gerginlik politikasıyla devam ettiğini görüyoruz. Belli bir aşamaya geçilmemesi noktasında bir yaklaşım var. Stratejik olarak bunun yayılmasını istemiyorlar. Bu ateşle oynamaktır" dedi.
#Hakan FidanNATO ne zaman kuruldu sorusu ile NATO'ya üye ülkeler, İsveç'in üyeliğinin kabulüyle yeniden gündeme geldi. Resmi Gazete'de İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin karar yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üyeden oluşuyor. 4 Nisan 1949'da Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanması ile kurulan NATO üyesi üç ülke (ABD, Birleşik Krallık ve Fransa) nükleer silaha sahip. Peki, NATO ne zaman kuruldu, ne demek? NATO üyesi ülkeler hangileri? İşte, NATO üyesi ülkeler ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO Üyesi Ülkeler