Kavurucu sıcaklarla baş etmeye çalıştığımız bugünlerde su elementinin kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Sıcaktan hareket etmeye pek mecalimiz kalmadığı anlarda zaman sanki iyice yavaşlamış gibi hissediliyor. İşin aslı, hareketsizlik zamanı yavaşlatsa da ömrün daha hızlı geçmesine sebep oluyormuş. Bu hafta, hayatın akıp gitmesine neden olan ilgi çekici bir keşfin yanı sıra suyla ilişkili bilimsel gelişmeleri sizler için derledim. Okurken ferahlık vermesini diliyorum…
#ZamanABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihinde ilk kez "tanımlanamayan hava olayları" olarak adlandırılan ve halk arasında UFO olarak bilinen nesnelerin varlığını ciddiyetle değerlendiriyor. Son yıllarda kaydedilen görüntüleri inceleyen uzmanlar, yeni teknolojileri kullanarak tanımlanamayan nesnelerin iç yüzünü ortaya çıkarmaya niyetli. Peki ama dünya dışı varlıklar ne kadar gerçek? Farklı dönemlerde yaşanan vakalar üzerinden UFO’ların “bilinen” tarihi…
#UFOABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASA"Güneş ne renk?" sorusuna cevap olarak aklımıza ilk olarak "sarı" gelir. Ancak birazdan okuyacaklarınız size tüm bildiklerinizi unutturabilir. Sosyal medyada yaşanan hararetli tartışma Güneş'in rengiyle ilgili bilmediğimiz bazı gerçekleri de gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#TeknolojiDünyada son dönemde ‘tanımlanamayan uçan obje’ görüntüleri raporlayanların sayısı önemli düzeyde artıp Pentagon da varlıklarını kabul edince NASA’nın başka çaresi kalmadı. Araştırma programına sadece 100 bin dolar ayırmasıysa biraz şüphe çekici. Şayet bir ifşaat gerçekleşecekse “Yıllardır vardı, biliyorduk ama söylemedik” demek yerine “Araştırdık ve bir şeyler bulduk” demek elbette daha makul.
#Umut Fırat EroğluTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1972'deki son Apollo görevinden beri Ay'a bir araç göndermedi. Bilim dünyası yarım yüzyıl sonra Ay'a dönmek için geri sayıma geçti. ABD'nin Ay'a göndereceği ilk insansız araç olması beklenen Iris ise NASA'nın deneyimli mühendisleri tarafından değil, Whittaker'ın Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki öğrencileri tarafından yapıldı. Kısa süre önce Ay yolculuğu kesinleşen Iris'in 2022'nin ortalarında fırlatılması planlanıyor.
#NASAABD ve Rusya arasında süregelen uzay savaşlarında ABD son sözü söylemiş ve Ay'a ayak basan ilk insan ve ekip de yine ABD'den çıkmıştı. Ancak aradan yıllar geçmesine karşın Ay'a insanlığın ayak basıp basmadığı halen pek çok kişi için büyük bir soru işareti. Peki hâlâ, insanların aslında Ay'a hiç ayak basmadığında ısrar edenler gerçekten haklı mı?
#AyIBM’in birçok ülkede düzenlediği Think etkinliklerinin Türkiye ayağı “Think Summit Istanbul”, 4 Aralık Çarşamba günü IBM Türkiye’nin ev sahipliğinde ve 2 binden fazla kişinin katılımıyla Zorlu PSM’de gerçekleşti. Akbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Binbaşgil, Arizona Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Profesörü Feryal Özel, IBM Veri ve Yapay Zeka Globa Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Alyse Daghelian, IBM iX Global Lideri Matt Candy’nin yer aldığı etkinliğe, farklı sektör temsilcileri ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. “Geleceği Birlikte İnşa Edelim” ana temasıyla düzenlenen zirvede, IBM İş Değerleri Enstitüsü (IBV) tarafından hazırlanan "Güven Avantajınızı Oluşturun" adlı Üst Düzey Yönetici Araştırması’nın sonuçları da açıklandı.
#Yapay ZekaNASA'nın günler öncesinde bilim tarihine yön verecek bir çalışma olarak duyurduğu karadelik fotoğrafı, 10 Nisan Çarşamba günü dünya gündemini oluşturdu. 55 milyon ışık yılı uzakta olmasına rağmen 8 teleskop ve özel yöntemlerle görüntülenen karadelik, bilim tarihi açısından ‘bu görüntü öncesi ve sonrası’ olarak yorumlandı. NASA'nın karadelik fotoğrafını çeken ekip içerisinde Türk bilim insanı Prof. Dr. Feryal Özel de yer aldı
#KaradelikObsesiflik derecesinde astronomiye düşkün bir çocuktu o. 15 yaşında astronomi dersleri vermeye başladı. Harvard, Columbia ve Texas Üniversitelerinde okudu. Akademik kariyeri boyunca bilimi insanlara daha anlaşılır ve eğlenceli şekilde açıklamayı kendine misyon edindi. Kitapları milyonlar sattı. Sekiz üniversiteden onursal doktora aldı. Time dergisi tarafından ‘Dünyayı Etkileyen 100 Kişi’den biri seçildi. Adı, bir asteroide verildi (13123 Tyson). Ekimde 60’ına basacak olan Neil deGrasse Tyson renkli kişiliğiyle milyonların sevgilisi... Girdiği ortamda çığlıklarla karşılanan bir süperstar. Her hayranıyla özel olarak ilgilenmeye çalışan, kısa bir sohbeti bile kahkahalarla süsleyecek kadar komik ve sıcakkanlı bir popüler kültür ikonu. Hocası Carl Sagan’ın 80’lerde sunuculuğunu yaptığı ‘Cosmos’un bayrağını devraldı, 2014’teki ilk sezon 120 milyon kişi tarafından izlendi. Şimdi, NatGeo TV’de yayımlanan bu belgeselin yeni sezonunun tanıtım turunda. Kaliforniya’da bir araya geldik, insanlığın geleceğini, evrenin ilmini ve aşkın bilimini konuştuk.
#Neil Degrasse TysonGüneş tutulmasının saat kaçta canlı olarak izlenebileceğini merak eden vatandaşlar konuyla ilgili araştırmalarını sürdürmeye devam ediyorlar. Amerika kıtasında gerçekleşecek olan güneş tutulması orada yaşayan vatandaşlar tarafından çıplak gözler takip edilebilecek. Doğa olaylarına ilgi duyan Türk vatandaşları ise NASA'nın canlı olarak yayınladığı bu doğal olayını Türkiye'den nasıl izleyeceklerini merak ediyorlar. Peki, güneş tutulması saat kaçta başlayacak? Türkiye'den güneş tutulması nasıl izlenecek? İşte detaylar.
#Güneş Tutulması