Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren nükleer manyetik rezonans (NMR) cihazının 2024 yılından itibaren Türkiye’de kullanılacağını ve tüm balların bu cihazdan geçerek saflığının kontrol edileceğini söyledi.
#BalHayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriTürkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Platformu Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, narenciye balının fiyatının yıllardan beri üreticinin maliyetini karşılamadığını ve bundan dolayı bu yıl üreticinin, alıcı firmalara kilogramı 20 liradan bal satacağını belirtti.
#BalTürkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Platformu Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, narenciye balının fiyatının yıllardan beri üreticinin maliyetini karşılamadığını ve bundan dolayı bu yıl üreticinin, alıcı firmalara kilogramı 20 liradan bal satacağını belirtti.
#BalTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkan Yardımcısı ve Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mehmet Ekici, Hatay'ın Samandağ ve Arsuz ilçelerinde üretilen maydanoz balının antioksidan değerinin oldukça yüksek olduğunu, ancak insanların tercih etmemesi sebebiyle yarış atlarına yedirildiğini söyledi.
#Maydanoz BalıADANA’da 6’ncı Narenciye Balı Hasat Töreni’nde protokol üyeleri tarafından sağılan 850 gram bal, yapılan açık arttırmada Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü tarafından 10 bin liraya satın alındı. Başkan Sözlü, "Bu narenciye balını Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’ye göndereceğim. Genel Başkanımız bunu yediğinde iktidarı herhalde yerle bir eder" dedi.
#BalBAL TANITIM DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HASAN ÖZKAN, ADANA’DA 3 TANE PETEK FABRİKASI, 9 TANE BAL AMBALAJLAMA TESİSİ VE 50’YE YAKIN ARI KOVANI ATÖLYESİ BULUNDUĞUNU BELİRTEREK, TÜRKİYE’DEKİ TOPLAM BAL VE ARI ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜN ADANA BÖLGESİNDE GERÇEKLEŞTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Bunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalPortakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler ‘enerjik’ renkleri ve taze aromalarıyla soframızı zenginleştirir. Sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkarlar. Bu hafta sizinle narenciyenin faydalarını ve sağlıklı tariflerimi paylaşmak istiyorum.
#Dr. Ayça KayaKahvaltıda esas olan şey malzemenin kalitesidir. Malzemenin özelliği ve kalitesi de ait olduğu coğrafyanın doğasıyla, kültürüyle şekillenir… İşte Türkiye’yi dünyada kahvaltının yıldızı yapan tam da bu. İl il kahvaltımızın çeşitleri de, özelliği de, güzelliği de değişiyor. Bu hafta, kahvaltı masasıyla beni mutlu eden iller arasında bir tura çıkalım.
#LezzetÜlkemizin birçok bölgesi kar altındayken cennet köşelerimizden Datça’da badem çiçekleri açmaya başladı. Hava sıcaklığının bu hafta 15 dereceyi bulmasıyla birlikte Datça Badem Çiçeği Festivali’ni bahane edip hemen yola koyuldum. Balı, bademi ve zeytinyağıyla lezzetleri meşhur köylerde keşfe çıktım.
#Hürriyet