Son dönemde internet sitelerinde ve sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan, herkesin öneminden bahsettiği bir hormon var. Seviyelerinin yüksekliği ya da düşüklüğüyle ilgili pek çok şey söyleniyor. Peki halk dilinde "stres hormonu" olarak bilinen kortizol, vücudumuzda ne işe yarıyor? Kortizol düzeylerindeki değişimler günlük hayatımızda nasıl karşılıklar buluyor?
#KortizolBugün ve nesiller boyunca insanların ve hayvanların sağlığını, yaşamlarını iyileştirecek, dönüştürecek çığır açıcı tedaviler geliştirme misyonuyla çalıştıklarını vurgulayan Boehringer Ingelheim Türkiye Genel Müdürü Okan Güner “Yenilikçi ilaçlarımızla henüz karşılanamayan tedavi ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyoruz. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişinin nadir hastalıklardan etkilendiği tahmin ediliyor. Dünyadaki en büyük hasta topluluklarından birini temsil eden nadir hastalıklara sahip bireylere Boehringer Ingelheim olarak yalnız değilsiniz diyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerik38 yaşındaki Jennifer French, yıllardır doktorların teşhis koyamadığı gizemli hastalığını ikiz bebekleri sayesinde öğrendi. Cildi çürümeye başlayan ve dayanılmaz ağrılar çeken kadın her an ölmesine neden olabilecek hastalığını insanlarla paylaştı ve yeni doğan bebeklerine minnettar olduğunu söyledi.
#Budd Chiari SendromuNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü Derya Köker ve Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, Miyastenia Gravis (MG) Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştılar.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin Mehmet Ali Erbil'in hastalığı olarak tanıdığı kaçış sendromu zaman zaman çeşitli nedenlerle gündeme geliyor. Nadir görülen hastalıklar arasında yer alan, kaçış sendromu dünyada sayılı insanda görülüyor. 1960 yılında B. Clarkson tarafından ilk kez teşhis edilen kaçış sendromu, dünya çapında da çok enderdir. Peki, Mehmet Ali Erbil'in hastalığı ne? İşte Mehmet Ali Erbil'in hastalığı kaçış sendromunun belirtileri...
#Mehmet Ali Erbil'in Hastalığı Kaçış Sendromuİstemli kasların güçsüzlüğüne ve erimesine yol açan SMA hastalığının bilinenin aksine nadir görülen hastalıklar grubunda yer almadığının altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, SMA hakkında detaylı bilgiler paylaştı, hastalığın tespiti için SMA taşıyıcılık taraması yapılması gerektiğinin altını çizdi.
#SMADuygusal açıdan çok hassas olduğunu düşündüğünüz kişilere, özellikle de orta yaş üzerindeki kadınlara üzücü bir haber vermeniz gerekirse kırık kalp sendromunu, sevinçli bir haber ya da sürpriz yapacaksanız mutlu kalp sendromunu aklınızda tutmakta fayda var. Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Biteker, yoğun stres ve üzüntü gibi ani ve aşırı mutluluğun da kalbe zarar verebildiğini söylüyor: “Her duyguyu dozunda yaşayın.”
#Aşırı Mutluluk ZararlıDuygusal açıdan çok hassas olduğunu düşündüğünüz kişilere, özellikle de orta yaş üzerindeki kadınlara üzücü bir haber vermeniz gerekirse kırık kalp sendromunu, sevinçli bir haber ya da sürpriz yapacaksanız mutlu kalp sendromunu aklınızda tutmakta fayda var. Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Biteker, yoğun stres ve üzüntü gibi ani ve aşırı mutluluğun da kalbe zarar verebildiğini söylüyor: “Her duyguyu dozunda yaşayın.”
#GazetehaberleriGelecek yıllardaki ilaç tasarımına dair bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Köksal Akkoç, "DNA nano-robotların özellikle hedeflendirilmiş tümör tedavisinde başarıyla sonuçlanabileceği biliniyor. Ayrıca kanser immünoterapi araştırmaları tümöre yönelik tedavilere yanıtı arttırırken sistemik toksisiteyi azaltabiliyor." ifadelerini kullandı.
#DNADünyada her yıl 5 Mayıs, 5. kromozomdaki kopmayı temsilen Cri du Chat Sendromu Farkındalık Günü olarak biliniyor. Türkiye’deki Cri du Chat (kedi miyavlaması) sendromlu çocukların anneleri de sosyal medya üzerinden kurdukları platformda bir araya gelerek bu farkındalığın Türkiye’de başlatılmasını istiyor.
#CriducatPfizer Nadir Görülen Hastalıkları Araştırma Birimi Başkan Yardımcısı Kevin Lee, kategorik olarak nadir görülen hastalıkları, moleküler bazda anlayabilir duruma geldiklerini belirterek, “Bu her zaman mümkün olmuyordu. Geçen 10-15 yıla göre genetiklerin tanımında önemli bir artış sağladık” dedi.