Kalbin 1 dakika içerisinde kaç kez attığı nabzı tanımlamaktadır. Sağlıklı bir vücut dengesi için birtakım sayı aralıkları belirlenmiştir. Erkeklerde nabzın ideal olarak 80 olması yeterince makul ve uygun görülmektedir. Nabzın atma hızı kişiden kişiye birtakım farklılıklar göstermektedir. Genel aralık olarak uzmanlar 60 ila 100 arasındaki tüm değerleri de normal ve sorunsuz kabul etmektedirler. Yetişkin erkeklerde bu değerler sağlıklı bir durumu işaret etmektedir. İşte, tüm detaylar.
#Erkekte NabızNabız, sürekli çalışan kalbin kasılıp gevşeyerek kan damarlarına uyguladığı kuvvete denilmektedir. Kalbin bir dakika içerisinde kaç kez kasıldığının farklı teknikler ile duyumsanması, nabız olarak tanımlanmaktadır. Nabız sayısı cinsiyet, yaş ve fiziki özelliklere göre farklılık göstermektedir. Hastalık ve stres gibi sebeplerden ötürü nabız sayısı aynı kişide bile değişebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Nabız Kaç OlmalıBebeklerin metabolizmalarında meydana gelen bazı durumlar yetişkinlerinkine göre oldukça farklı olabilmektedir. Bu durumların başında da nabız sayısı gelmektedir. Nabız ya da kalp atışı kalbin belli bir sürede kaç kez attığını gösteren hayati önem arz eden bir durum olmaktadır. Peki, bebeklerde nabız sayısı neden fazladır ve kaç olmalıdır? İşte, bebeklerdeki nabız ve nabız sayısı hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Nabız aralığının bilinmesi oldukça kolaylık sağlayacak bir unsur olarak ifade edilebilir. Hayati bir öneme sahip olan nabız aralığının kadınlarda, erkeklerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı aralıklara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Müdahale edilmesi gereken durumlarda nabız aralığının bilinmesi kolaylık sağlayabilmektedir. Kadınlarda nabız kaç olmalı? Yaşa göre kadınlarda ortalama nabız aralığı ne olmalıdır detayları ile derledik.
#Kadınlarda Nabız Kaç Olmalıİnsan vücudunun işleme düzeni belirli bir şekildedir. Buna verilecek en iyi örnek ise kalp atışı yani nabızdır. Vücudun sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için kalp atışının belirli bir sayıya, düzene sahip olması gerekir. Bu durum kadınlar, erkekler ve çocuklarda farklılık göstermektedir. Erkeklerde nabız kaç olmalı? Yaşa göre erkeklerde ortalama nabız aralığı nedir detayları ile derledik.
#Erkeklerde Nabız Kaç Olmalıİlk yardım tekniklerinden biri olan Heimlich Manevrası son günlerde araştırılan konular arasında yer alıyor. Soluk borusuna kaçan cisimleri çıkarmaya yarayan Heimlich manevrası doğru ve zamanında uygulandığında hayat kurtarıyor. Peki, Heimlich Manevrası nedir,, nasıl yapılır? İşte, Heimlich Manevrası uygulaması hakkında bilgiler...
#Heimlich ManevrasıEn çok merak edilen konular içerisinde nabzın ölçülmesi geliyor. Özellikle nabzın nereden ölçülmesi gerektiği ve ortalama atış süresinin ne olduğu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki, nabız nasıl ölçülür? Elden veya bilekten nabız nasıl ölçülür? Ortalama nabız kaç olmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İnsanların anne karnından ölene kadar geçen zamanda kalpleri her zaman atmaya devam eder. Kalp durması kişinin öldüğü anlamına gelmektedir. Hayvan ve insanlarda kalp bulunur ve bu durum iki canlı türü içinde geçerlidir. Halk dilinde kalp atışı nabız olarak bilinmektedir ve insanlarda belirli yaş aralığına göre nabız sayısı farklılık gösterebilir. Bu dönemler yaş aralığı ile farklılık göstermektedir. Nabız sayısı önemlidir çünkü bu durum bazen tehlikeli olabilir ve nabız sayısının ortalama değerlerde olması gerekir. Ekstra durumlarda nabız sayısı insanlarda değişiklik gösterebilir bu durumlar heyecan anı, korku anı, mutluluk veya mutsuzluk anları olabilir. Normal bir zamanda insanda nabız sayısı kaç olmalıdır? Nabız dakikada kaç olmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nabız Kaç Olmalı?Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90'ı yürüyüşse, yüzde 10'unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur. Aşırı egzersiz yaşam süresini azaltır ve vücudun erken dönemde yaşlanmasına neden olur dedi.
#Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunluİnsan vücudu bazı rakamlarla bile sağlık hakkında bilgi verebiliyor. Bu rakamlardan biri de kalp atış hızıyla ilgili. Ortalama 60-100 arası olması gereken kalp atış hızı yani nabız sayısının normalden yüksek olması birtakım kalp, akciğer ve kansızlık sorunlarına işaret edebiliyor.
#Nabız Kaç OlmalıNabız sayısı, insan bedenindeki diğer tüm sistemler gibi olağan dışı durumlarda bazı sinyaller veriyor. Normalden hızlı ya da yavaş olması birçok değişkene bağlı olmakla birlikte bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Bu nedenle nabız sayısı hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık açısından önem taşıyor. Kardiyoloji Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, kalbin kasılma gücünü yansıtan nabız sayısı hakkında bilgi verdi.
#NabızÜlkemizde pek çok ebeveyn kalp atış hızının ve kendi nabzının dakikada 60 ila 100 atışta olması gerektiğini de bilir. Çocuklarınızın aslında tipik olarak daha yüksek bir nabız hızına sahip olmalarına da şaşırabilirsiniz. Çocuklarda kalp atışı hızı kaç olmalı sizler için derledik.
Son günlerde artan vakalar endişeye neden oldu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan uzmanlar, “Vakaları arttıran Omikron’un son alt varyantı BA.5. Omikron’un hızlı bulaştırıcılığını, Delta’nın da ağır seyrine neden olan özelliklerini taşıyor. Aşılılar daha az etkileniyor. O nedenle mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırın” dedi.
#KoronavirüsMilyonlarca gencin kaderini belirleyen YKS, yarın ve pazar günü yapılacak. 2 yıl aradan sonra ilk kez maskesiz girilecek olan YKS’deki bir diğer ilk de baraj puanının kaldırılması. Rekor katılımın beklendiği maraton öncesi ÖSYM Başkanı Aygün, sınavla ilgili merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı.
#YKSKandaki oksijen seviyesi Covid-19 da dahil olmak üzere pek çok hastalıkta büyük önem taşır. COVID-19'lu birçok insan, kendilerini iyi hissettiklerinde bile kanlarında düşük oksijen seviyelerine sahiptir. Düşük oksijen seviyeleri, tıbbi bakımın gerekli olduğuna dair erken bir uyarı işareti olabilir. Kandaki oksijen seviyesini ölçen oksimetre nedir, değerleri kaç olmalıdır? İşte oksimetre değerleri hakkında bilgiler...
#OksimetreAkıllı saatlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte, birçok kalp atış hızı gibi insan sağlık verilerini takip etmeye başladı. Hatta bu verilere bakıp doktorların kapısını çalanların sayısı da bir hayli arttı. Peki saatimizin ekranında gördüğümüz değerler bize ne anlatıyor? Konunun uzmanına sorduk...
#Kalp Atış HızıDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechMR ve tomografinin devlete maliyeti 1.7 milyar liraya ulaştı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastaların tüm tetkiklerine e-Nabız üzerinden hem hastaların hem de hekimlerin erişimi sağlandı. Yayımlanan yeni genelgeyle, artık acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyecek. Mükerrer tetkik sorgulanmadan istenen tetkiklerin geri ödemesi yapılmayacak.
#GazetehaberleriYazılı ve sözlü basından ihtişamlı zenginliğine dair çok bahsedilen bir ülke Katar. Orada neye yatırım yapılıyor? Para mı, insan mı, tasarım mı ya da inovasyon mu? Kafamda başka cevaplayamadığım bir sürü soru… O zaman Katar’da kalarak kendi penceremizden görmek lazımdı her şeyi... İşte Katar gezi rehberi...
#Katar GezisiKIBRIS müzakerelerinin, ‘yarım asırlık, ‘konuşulmadık konu kalmadı’, ‘ilanihâye (sonsuza kadar) devam edemez’ gibi bir çok sözcükle gereğinden fazla sürdüğünü dile getiririz. Özellikle siyasiler ve diplomatlar bu tür tanımları çok sık kullanır. Bu tanımlardan en azından biri gerçekleşti. BM çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’inci yılını tamamladı. 3 Haziran 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan Kıbrıs müzakereleri bugün 50 yaşını tamamladı. Bundan sonra 51 yıllık diyeceğiz.
#KKTCOsteoporoz, kadınlar arasında giderek yaygınlaşıyor. Özellikle menopoz sonrası kadınların önemli bir bölümüne bu tanı konuyor. Osteoporozu güncel sağlık sorunlarından biri haline getiren nedenler aslında oldukça fazla. İlk 10’da ise şunlar var...
#Osman Müftüoğlu17 gazete çalışanı Çağlayan Adalet Sarayı’nda hâkim karşısındaydı bu hafta. Suçlama FETÖ’ye ve diğer terör örgütlerine yardımcı olmak; suçlanan, laik-Atatürkçü çizgisiyle bilinen Cumhuriyet gazetesiydi. Türk basın tarihine geçen bu davayı, duruşma salonunda, dört gün izledik. İnsani ayrıntılara yoğunlaştık. Salonda fotoğraf çekmek, görüntü almak yasaktı. Ama resim çizmenin önünde engel yoktu. Karikatürist Musa Kart’la dayanışmaya gelen çizer ekibi, unutulmaz bir işe imza attı. Altı çizer, ellerinde palet ve kalemleriyle dönüşümlü olarak resimlediler davayı. Eserlerini bizimle paylaştılar. İşte o tarihi davadan manzaralar…
#Cumhuriyet DavasıBugüne kadar hep hayalim doğum izlemekti. İnternetten defalarca izledim ama tatmin etmedi. Ne zaman bu hayalimi dile getirsem “Saçmalama, çok zor! Hayattan soğursun…” dediler. İnsan neden hayattan soğusun ki? Bir cana şahit olmak, ilk nefesini görmek, ilk sesi duymak… O ana şahit olmak benim için her şeye değer.
#Adana