Rahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Bulundukları bölgeye göre gruplara ayrılan miyomlar dört kadından birinde görülme oranına sahiptir. Miyomlar bazı durumlarda kişinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir; tekrarlayan düşük, erken doğum veya kısırlığa yol açabilir. Herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların yıllık periyotlarda takip edilmesi önerilir ancak kişide ağrı ve yoğun kanamalara yol açan ya da kişinin üreme kabiliyetini etkileyen miyomların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde uygulanan cerrahi girişimler sayesinde miyomlar çıkarılabilir. Operasyon sonrası doktorun kontrolü ve onayıyla birlikte gebelik planlanabilir.
#MiyomlarMiyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır. Peki, miyom ameliyatı nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#Miyom Nedirİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteMyomlar rahmin kas tabasından kaynaklı iyi huylu tümörlerdir. Myomlar, kadınlarda pelvik bölgede en sık görülen tümörlerdir. Ergenlik ve genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkmakla beraber sıklıkla 30 ve 40’lı yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. 35 yaşın üzerindeki yaklaşık her dört kadından birinde myom veya myomlar tespit edilmiştir. Myomları olan çoğu kadın -herhangi bir semptom vermediğinden dolayı- bundan haberdar değildir.
#MyomÖzel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Akdemir, robotik cerrahi ile birlikte laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan ameliyatların hem hekim, hem de hasta için önemli avantajlar sağladığını söyledi. “Histerektomi (rahim), myomektomi (myom), endometriozis (çikolata kisti), idrar kaçırma ve kadınlık organı sarkmasına bağlı ameliyatları, tubal reanastomoz (tüp açma, kanser, yumurtalık kisti, dış gebelik gibi ana ameliyatlar bu grupta sayılabilecek başlıca cerrahi işlemlerdir” diyen Doç. Dr. Akdemir, bu bilgileri paylaştı:
#İzmirMiyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Peki, tümörler vücuttan alınmalı mıdır? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Miyomİnfertilite, halk arasında daha yaygın bilinen adıyla kısırlık, birçok çiftin karşılaştığı bir sorun. Peki kısırlık neden olur, tedavisi var mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#İnfertiliteMiyom, uterusun (rahmin) düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu (kanser olmayan) tümördür. Kadın üreme çağının her döneminde görülebilse de sıklıkla reprodüktif (üreme çağı) döneminde görülmektedir. Görülme sıklığı oldukça fazla olup yaklaşık her üç kadından birinde yaşam boyunca görülebilmektedir. Her ne kadar iyi huylu lezyonlar olmakla birlikte %0.1 (binde bir) oranında malignite potansiyeli mevcuttur.
#Miyom.Miyom TedavisiLaparoskopi, kelime anlamı olarak karın içerisinin gözlenmesi demektir. Tanım olarak ise karın içerisinin gaz (karbondioksit; CO2) ile şişirilerek optik kamera yardımı ile karın içi organların gözlenmesi ve gerekli durumlarda ise cerrahi işlemlerin yapılması prosedürüdür. Jinekolojide laparoskopi kadın iç genital organlarının gözlenmesi ve gerekli cerrahi işlemlerin yapılmasıdır.
#Laparoskopi“En çok kaç kere sezaryen ile doğum yapabilirim?” ya da “Kaçıncı sezaryenden sonra riskler artar?” gibi soruların yanıtları özellikle ilk doğumunu bu yöntemle yapmış anne adayları tarafından merak edilir. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu’ndan merak edilen bu soruların yanıtlarını aldık.
#AnneMiyom rahimin kas dokusundan gelişen iyi huylu urlardır. Doğurganlık çağının bir rahatsızlığı olup ergenlikten önce ve menopozdan sonra görülmezler. Kişinin evli ya da bekar olması durumu değiştirmez, ailesinden birinci dereceden yakınında varsa o kişide görülme olasılığı artar.
#MyomNEÜ MERAM TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. OSMAN BALCI, 43 YAŞINDAKİ HASTADAN YAKLAŞIK 600 GRAM AĞIRLIĞINDAKİ BİRÇOK MYOMU İÇERİN RAHMİ,ÇOK KISITLI GÖRÜŞ ALANLARI OLMASINA RAĞMEN KAPALI AMELİYATLA ALMAYI BAŞARDI.