Güncelleme Tarihi:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevim Dinçer Cengiz, menopoz hakkında merak edilenleri anlattı.
Miyom rahimin kas dokusundan gelişen iyi huylu urlardır. Doğurganlık çağının bir rahatsızlığı olup, ergenlikten önce ve menopozdan sonra görülmezler. Kişinin evli ya da bekar olması durumu değiştirmez, ailesinden birinci dereceden yakınında varsa o kişide de görülme olasılığı artar. Zaten toplumda her 4 ya da 5 kadından birinde görülebilmektedir. Menopoza yakın ya da sonrasında daha çok görülmektedir. Ancak bunlar öncesinde başlayıp menopoza kadar büyüyen ve şikayete neden olmayan ve menopoz nedeniyle yapılan tetkikler sırasında tesadüfen tespit edilen miyomlardır.
MİYOM TEDAVİ EDİLMEZ İSE YENİ DOĞMUŞ BEBEK BOYUTUNA GELEBİLİR!
Toplu iğne başı büyüklüğündeyken tedavi edilmezlerse, yeni doğmuş bir çocuğun büyüklüğüne ulaşabilen oluşumlardır. Hastaların miyomlarından bu kadar büyüklüğe ulaşıncaya kadar bir şikayeti olmaz mı diye düşünülebilirsiniz. Elbette şikayeti olur, hem de çok. Ancak bu hastalar genelde operasyondan korktukları için miyomları bu boyuta kadar gelebilmekteydi geçmişte. Günümüzde ise bu boyuta kadar gelen miyomla çok nadir karşılaşıyoruz. Çünkü hem erkenden tanı olanakları hem de operasyon teknikleri gelişmiş durumda. Hatta ağızdan alınan tabletlerle büyüme önlenebilmekte, kanamalar azaltılabilmektedir.
Neden bazılarında şikayet olmaz, diğer bir deyimle belirti vermez sorusunun cevabını birkaç başlıkta açıklayabiliriz:
Bunun için öncelikle rahmin hangi bölgelerinde görülebileceğinden söz etmemiz gerekir. Bütün miyomlar rahimin kas dokusu içinde başlar ancak değişik yönlere doğru büyürler. Karın boşluğuna doğru, rahimin iç boşluğuna doğru, bağlar arasına doğru büyümekle birlikte bazen da tüm rahimi büyütürler. Tek olabildikleri gibi, patates çuvalı gibi diye de tanımlayabileceğimiz sayıda çok da olabilirler. En belirgin şikayet, adet kanamalarının çok olması ve uzun sürmesidir.
İnfertilite yani kısırlık ayrı bir sorundur ve miyomların gebeliğin yerleşmesine mani olma ya da kanalı kapatması sonucu gebeliğin yerleşmesini engelleme yada gebeliklerin düşükle sonuçlanması bu durumu oluşturur.
CERRAHİ DIŞINDA TEDAVİSİ VAR MI?
Operasyona karar verilen vakalarda myomektomi dediğimiz myom nüvelerinin tek tek çıkarılması ya da vakasına göre rahimin alınması şeklindeki operasyonlar yapılmaktadır. Myomektomi de artık laparoskopi ve histeroskopi dediğimiz yöntemler le yapılmaktadır. Karın boşluğuna doğru büyüyen miyomlar laparoskopi rahmin içine doğru büyüyenlerde histeroskopi dediğimiz yöntemlerle çıkarılmaktadır.
Myomlar genelde vakasına göre bu cerrahi yöntemlerden biriyle tedavi edilmektedir. Bununla birlikte medikal ya da kişisel nedenlerle cerrahi tüm hastalar için uygun olmayabilir, örneğin hasta semptomların menopozda azalacağını düşünüyorsa o zamana kadar beklemeyi tercih edebilir.
MİYOMLARIN MEDİKAL TEDAVİSİ
İşte son yıllarda Avrupa da kullanılmaya başlanan henüz bizde olmayan bir ilaç bu ihtiyacı gidermiştir. Avrupa komisyonu tarafından onaylanıp kullanılmaya başlanan ve 5-10 mg.lık tabletleri olan bu preparat henüz ülkemizde yoktur. 2016 da ülkemizde olacağını tahmin ediyorduk, ancak henüz ülkemizde satışa sunulmadı. Bu tedavi ile miyomların boyutu küçülebileceği gibi kanamalar da azalmaktadır. Üçer aylık periyotlar halinde 4 kür yapılabilmektedir. Böylece daha uzun süre tedaviye devam edilebilmektedir. Tedavi kesildikten sonra da etkisi 6 ay daha sürebilmektedir. Ancak böbrek yetmezliği, karaciğer rahatsızlıkları ve kanser hastalarında kullanılmaması gerekmektedir.
Buna benzer bir tedaviyi enjeksiyon şeklinde myomektomi yapacağımız ve de endoskopi uygulayacağımız hastalarda en fazla 2 ay süreyle uygulamaktayız. Daha uzun süreli kullanılırsa miyomu etrafından ayıran hat kaybolmakta ve çıkarılması zorlaşmaktadır. Daha uzun sürelerle -ki 9 aya kadar çıkabilmektedir- endometriosis dediğimiz rahatsızlıkta kullanılabilmektedir. Miyom için de bu kadar süre kullanmak istesek bile miyom küçülmekte ve tedavi kesildikten sonra eskisinden daha büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra menopoz semptomları oluşturabilmektedir (sıkıntı, ateş basması, terleme gibi). Bu yeni tablet tedavisi ile 3 ay kullanıp ara vermek tekrar adet görünceye kadar bekleyip yeniden 3 ay vermek gibi aralıklı tedavi uygulanmaktadır. Böylece kişiye ilacı uzun süre kullanıp operasyonu ertelemek ya da kanamayı azaltıp küçültürken operasyondan da kurtulma şansı verilebilir. Bunların yanı sıra menopoz semptomları oluşturma gibi yan etkileri de yoktur. Şunu da belirtmek gerekir ki her miyom vakasına bu tür bir tedavi uygulayamayız ve cerrahi tedaviyi yok sayamayız. Kişinin yaşı, aile planlamasını tamamlayıp tamamlamadığı, miyomun yerleştiği yer, sayıları ve büyüklükleri de tedavinin şeklinin tayininde yardımcı olacaktır.
doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.