Güncelleme Tarihi:
RİZE (AA) - Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, ilk defa rahimdeki büyük boyuttaki ur, endoskopik yöntemle alındı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Şentürk, hastanede bugüne kadar 98'i histeroskopik olmak üzere diğer minimal invaziv endoskopik cerrahi yöntem olan birçok laparoskopik cerrahi operasyonlarının yapıldığını söyledi.
Hastaneye kanama ve şiddetli karın ağrısı şikayetiyle başvuran Fatma Delibaş'da ortalama 4 santimetre çapında submukozal myom tespit edildiğini ifade eden Şentürk, "Bu nedenle hastanın medikal tedaviye cevap vermeyen, şiddetli kanama ve kasık ağrısı şikayetleri vardı. Histeroskopik cerrahi öncesi 3 ay kadar geçici menopoz etkisi yaratan ilaçlarla myomun boyutlarını biraz düşürmeye çalıştık. Ardından histeroskopik cerrahi uyguladık. Uterusdaki büyük myomu 40 dakika kadar süren başarılı operasyonla histeroskopi ile tek seansta almış olduk" dedi.
Şentürk, gerek ameliyat için gerekse ameliyat sonrasında herhangi bir istenmeyen komplikasyon gelişmediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Hasta ameliyat sonrası çok kısa bir süre içinde ayağa kalktı ve evine gidebilecek duruma geldi. Ancak biz büyük boyutlarda bir myom olduğundan yine de bir gün gözetim altında tuttuk ve ertesi gün taburcu ettik. Bu kadar büyük boyutlarda submukoz myomlarda genellikle laparotomik (karından ameliyatla) myom veya rahim alınması şeklinde yaklaşımlar yapılır. Laparotomik myomektomiye (myom alınması) oranla histeroskopik myomektomide daha az komplikasyon izlenmekte ve hasta daha hızlı iyileşme olduğundan erken taburcu olabilmektedir. Açık myomektomi sonrası rastlanan yapışıklıklar görülmemektedir. Rize’de ilk kez bu derece büyük bir myom histeroskopik cerrahi yolu ile alınmış oldu."
Myomların pelvik tümörler içerisinde en sık görülen tümörler olduğunu ifade eden Şentürk, şunları söyledi:
"Özellikle de 35 yaş üzerindeki kadınların yüzde 25'inde bu lezyonların bulunduğu tahmin edilmektedir. Myomlar büyüklüğüne ve yerleşim yerlerine göre değişik belirtiler vermektedir. Tercih edilen tedavi yaklaşımları da farklı olmaktadır. Submukoz diye tabir ettiğimiz rahim duvarının hemen altında yerleşen myomlarda da günümüz modern tedavisinde bir endoskopik yöntem olan histeroskopik cerrahi uygulanmaktadır. Histeroskopik cerrahi yöntemi submukozal myomların dışında endometrial polipler, uterin septalar gibi doğuştan oluşan şekil bozuklukları, Asherman Sendromu denilen uterin yapışıklıklar, bekar kızlarda ortaya çıkan iç genital kitlelerin tedavisinde uygulanabilmektedir."