Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde muz üretimiyle bilinen Muzkent Mahallesinde, denize bakan dik yamaçlarda yetişen yerli muzun hasadına başlandı. Zorlu koşullarda yetişen ve hasat edilen muzun, dik yamaçlardan teleferikle taşınıyor. Muz üreticisi Hasan Yılmaz, yaklaşık 20 dakika süren zorlu arazi koşullarını aşarak arazisine ulaşıyor. Muz bahçesinde ağaçların bakımlarını yapan Yılmaz, olgunlaşan muz dallarını kesip, deniz seviyesindeki teleferiğe yükleyerek yaklaşık 200 metre yükseklikteki diğer tepeye ulaştırıyor. Muzun iki tepe arasında deniz üzerindeki yolculuğu ise görsel bir şölen sunuyor.
#AntalyaYıllık ortalama 210 bin ton yerli üretimi yapılan, 230 bin ton civarında da ithal edilen muz, son dönemdeki fiyat artışıyla dikkati çekti. Döviz kurundaki yükseliş ithal muzun kilogram fiyatını 6 liraya, hava sıcaklıklarındaki ani değişimler ise yerli muzun kilogram fiyatını 5 liraya kadar yükseltti.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Hürriyet Editör Masası’na konuk oldu. Tarım sektörünü tüm yönleriyle ele alan Çandır, sektördeki nitelikli iş gücünün artırılmasına yönelik dikkat çekici çözüm önerileri sundu, önerileri güncel verilerle destekledi. Çandır, Antalya Tarım Konseyi (ATAK) olarak belediye başkanı adaylarına sunacakları 32 maddelik özel raporun öne çıkan başlıklarını ve sebze-meyve fiyatlarını yüzde 25 düşürecek planının detaylarını paylaştı…
#Antalya Ticaret BorsasıBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliTürk Kızılayı, Hatay’da ‘geçim kaynağı geliştirme projesi’ kapsamında çiftlik kurdu. Başta Suriyeliler olmak üzere, Türkiye’ye sığınan yabancılar ile Türk vatandaşları tarafından yetiştirilen muz ve çileklerin ilk kez hasadı yapıldı. Ürünler yetiştirme yurtları ile sevgi evlerinde kalan kimsesiz çocuklara dağıtılıyor.
#KızılayDünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi altın çileğin hasadı başladı. Geçen yıl kilosu 150 TL olan, 15 adetten oluşan 100'er gramlık paketlerde 15 TL'den satılan altın çileğin bu yıl kilosu 400 TL'ye yükseldi. 15 adetten oluşan 100 gramlık paket fiyatı ise 40 TL.
#AntalyaDünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi altın çileğin hasadı başladı. Geçen yıl kilosu 150 TL olan, 15 adetten oluşan 100'er gramlık paketlerde 15 TL'den satılan altın çileğin bu yıl kilosu 400 TL'ye yükseldi. 15 adetten oluşan 100 gramlık paket fiyatı ise 40 TL.
#Altın ÇilekTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#Tropikal2021 Mayıs ayı itibarıyla Ünye, Perşembe ve Kabadüz’de vatandaşlara verilen hem de Altınordu ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin parselinde bulunan alana dikilen 8 çeşit tıbbi ve aromatik bitki 4 aylık bir süre sonucunda hasadı yapıldı. İlk hasada katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, tıbbi ve aromatik bitkilerin önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriMuz ağacı denilince aklımıza genellikle bir orman içinde yetişen upuzun bir ağacın ucunda bir demet muz geliyor. Her bölgede kolay kolay yetişmeyen muz ağacını biraz zor olsa da evinizde de yetiştirebilirsiniz. Muz fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dünya üzerinde belki sayısını bilemeyeceğimiz kadar çok meyve ağacı bulunur. Bu ağaçlardan bazıları insanlar tarafından tüketilir ve bazıları ise tüketilemez. Bazı ağaçlar Türkiye'de yetişirken, bazıları ise yetişmez. Türkiye'de de yetişebilen ağaç türlerinden biri de muz ağacıdır? Peki muz ağacı nedir ve nerede, nasıl yetişir? İşte muz ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında tüm bilmeniz gerekenler.
KIRIKKALE'de yaşayan Zübeyde Bozkurt (59), eşi Mehmet Bozkurt'un (60) emekliliğinin ardından 40 yıl sonra doğup, büyüdüğü köye dönerek, 12 dönümlük araziye, arıların verimini artırmak için lavanta bahçesi kurdu. İlk yılında çiçeklenerek, tarlayı mora bürüyen lavantalar, köylülerin ilgi odağı oldu.
#Zübeyde BozkurtANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde, 7 yıl önce muz bahçesi içerisine deneme amaçlı mango fidanı dikimi yapan Hamdi Tekin, bu yıl hasadını yaptığı 12 ağaçtan 2 bin mango meyve elde edip, 45 bin lira gelir sağladı. Tekin, "Bu mango altın yumurtlayan bir meyve. Bunun değerini çiftçiler olarak bilelim" dedi.
#MangoAsırlardır Türk kahvesi içiyoruz. Ancak bugüne kadar topraklarımızda -birkaç denemenin dışında- kahve çekirdeği yetiştirilmedi. Şimdi bir ilk gerçekleşiyor. Hayatının 50 yılını Almanya’da geçirmiş Yaşar Dağtekin 10 ağaçtan 30 kilo kahve çekirdeği üretti. Satışa başlayan üreticiyle bahçesinde buluştuk.
#Gazipaşa