Arundhati Roy, günümüz edebiyatının dev isimlerinden. Tam 20 sene önce yayımladığı romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’, tüm dünyada yankı uyandırıp Hindistan’ı, çağdaş edebi dünyanın önemli duraklarından biri haline getirdi. Roy, o günden bu yana aktivist ve araştırmacı kimliğini öne çıkardı. Hindu milliyetçiliğinin giderek yükseldiği ülkesinde, özellikle de mevcut başbakan Narendra Modi’ye yönelik keskin bir muhalefet yürüttü. Küresel kapitalizmin çıkmazlarına dikkat çekti; bu konuda eserler verdi. Okurları ondan yine de yeni bir roman bekliyordu. ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’ işte o roman... Roy’a, Delhi’deki evinde telefonla ulaştık.
#Arundhati RoyArundhati Roy, Booker Ödüllü ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ndan yirmi sene sonra yazdığı romanı ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’nda yürekli insanların hayatlarına odaklanıyor ama asıl yürekli olan kendisi... Roy, Hindistan tarihini çok sayıda karakter üzerinden canlandırırken Batılıların Doğu’ya, özellikle Hindistan’a duyduğu oryantalist hayranlığı paramparça edecek bir tablo sergilemiş.
#KitapsanatYükseköğretimde ‘Liderlik Oscar’ı olarak tanımlanan THE Awards Asia ödüllerinde birinciliği kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), son yıllarda art arda gelen başarılarla dikkat çekiyor. 32 yaşındaki üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın kapısını çaldık, bu başarıların sırrını aldık...
#UNESCOSon dakika haberi... Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde en kritik dönemeçlerden biri olarak nitelendirilebilecek 6 Eylül'e dört gün kalırken, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bu tarihte okulların yüz yüze eğitime başlayacak ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Toplantı sonrası Bakan Koca'nın ardından, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar önemli açıklamalarda bulundu. Okullarda yüz yüze eğitim için gerekli tüm tedbirler alındı. Yetkili ağızlardan çıkan ortak vurgu ise "Yüz yüze eğitimden dönüş yok" oldu. Öte yandan AVM, restoran ve kafeler için PCR testi zorunluluğu düşünülmüyor.
#Bilim KuruluMİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2018 yılında önemli faaliyetlerin icra edildiğini söyleyerek, "Başarıyla icra ettiğimiz operasyonların planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait mevzii, silah, araç ve binalar hedef alınmış; sivil/masum kişiler, dini/kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin zarar görmemesi için diğer hiçbir ülkenin göstermediği kadar dikkat ve hassasiyet gösterilmiştir" dedi.
#Hulusi AkarKosova Güvenlik Gücünün (FSK) orduya dönüştürülmesini öngören yasa tasarıları Kosova Meclisinde kabul edildi. Karara ABD desteğini yinelerken Rusya çatışma riski uyarısında bulundu. Arnavutluğun da desteklediği yasa Makedonları ise mutlu etmedi. En sert tepkiyi Sırbıstan'ın gösterdiği kararla ilgili AB ve NATO'dan peş peşe yorumlar geldi.
#KosovaCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriTürkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD), önemli bir projesi başlattı. Denetimli serbestlikten faydalanan hükümlülere, triko sektöründe mutlak iş garantisi olan mesleki eğitim veren TRİSAD, 50 hükümlünün de işe yerleştirilmesini sağladı. TRİSAD, 6 ay önce başlattığı eğitim programıyla denetimli serbestlikten faydalanabilen hükümlülere triko sektöründe iş garantili mesleki eğitim veriyor.
#Denetimli SerbestlikRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Soçi'de yapacağı görüşmenin öncesinde Suriye’deki siyasi süreç için Soçi’de sürpriz bir şekilde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Putin, Esad ile görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşeceğini açıkladı.
#Esad2015-2016 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 600 bin derslikte, açık öğretim öğrencileri dahil, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin 794 öğretmen ders başı yaptı. İzmir’den Zonguldak’a, Manisa’dan Kayseri’ye ülkenin dört bir yanındaki okullarda açılış törenleri düzenlendi. Okulla yeni tanışan bazı minik öğrenciler ağlarken, kimileri mutluydu. Arkadaşlarına tekrar kavuşan ara sınıf öğrencileri hasret giderdi. İşte Türkiye’den yeni eğitim öğretim dönemine yönelik kutlamalar:
#OkulCHP'den yeniden Antalya milletvekili seçilen Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin kurulmasıyla ilgili olarak "Çok gecikmeden, Türkiye'yi bir belirsizlik ortamına terk etmeden, dünyanın ve ülkemizin bu kritik noktasında, ekonomimizin bu sıkışık noktasında hızla bir çıkış yolu bulunmalıdır" dedi.
SON dönemlerde ekonomide yaşanan sevindirici gelişmeler, bakanların katıldığı uluslararası toplantılarda da sıkça konuşulmaya başladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’da buna örnek olarak, “Türkiye ekonomisine konu gelince kusura bakmayın, kasıla kasıla anlatıyorum” değerlendirmesini yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de son 9 yılda 4 milyon 800 bin konut yapıldığını belirterek, “Ben bunu Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak değil, Türkiye’nin başarısı olarak görüyorum” dedi. Bayraktar, "Bu işlerde usulsüzlük, yolsuzluk çok olur. Biz bu ülkede, aşırı kara odaklanmayı aşırı kazançtan kurtulmayı kendimize şiar edebilirsek Türkiye'nin kalkınmasında çok daha ileri bir mesafe alırız" diye konuştu.