Başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajTürkiye’nin Ukrayna savaşında üstlendiği arabuluculuk rolü, AB’yle uzun zamandır mesafeli olan ilişkilerinin onarılmasına fayda sağlayacak gibi. Bu ilişkilerin eskiden olduğu gibi Almanya üzerinden sürdürüleceği de ortaya çıktı. Nedeni için, Almanya şansölyesi Olaf Scholz’un Türkiye ziyaretine ve sonrasındaki gelişmelere bakmak gerekir.
#TürkiyeTBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, İstanbul'un Marmara Denizi'ne bıraktığı kirlilik yükünün yüzde 76 oranında olduğunu, bu nedenle İstanbul'un yapacağı projelerin son derece önemli olduğunu söyledi.
#IstanbulSon dakika haberi... Marmara Denizi'nde müsilaj (deniz salyası) istilasına yönelik çalışmalar hızla devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Pakdemirli, "Şu an itibarıyla Marmara Denizi'nden çıkan balıkların yenilmesi ve tüketilmesiyle alakalı herhangi bir problem yok." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirliİstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi yüzeyindeki müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı. Yüzeyde yer alan müsilaj 5 günde yok oldu. Dip temizliği için de ‘Bakteri ile Müdahale’ denemelerine başlanacak. Prof. Dr. Gülşen Altuğ, ''72 saatte bir analizlerle takip edelim diye düşünüyorduk ama neredeyse 72 saatte sonuç aldık. 3-4 uygulama sonrasında yüzeydeki müsilajın tamamen uzaklaştığını gördük'' dedi.
#İstanbul ÜniversitesiCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Yenikapı Balıkçı Barınağı'nda “2024-2025 Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı”nda konuştu. Erdoğan, "Önümüzdeki 3 yıllık dönemde de balıkçılarımızın hazine destekli tarımsal kredi limitini 15 milyon liradan 40 milyon liraya çıkardık." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Sürdürülebilir balıkçılık için bereketli denizlerimizi korumamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarın itibariyle gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, İklim Kanunu hazırlandığını belirterek “Yüce Meclis’imizin açılmasıyla önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak İklim Kanunu’nu Çevre Komisyonumuzda görüştükten hemen sonra Meclis’imizin onayına sunacağız. İklim Kanunu ile tüm vatandaşlarımızın, gelecek nesillerimizin çevre hakkını koruyacak, çevre ve iklim adaletini en güzel şekilde tesis edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
#İklimİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin 14 Haziran 2021’de aldığı kararla kurulan Müsilaj Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, 2021 yılında İstanbul’da yapılan denetimlerde denizi kirleten işletme ve deniz araçlarına toplam 37 milyon 356 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.
#İBBEvliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat TezcanTrakya ülke topraklarının 33’te biri. Yani %3’lük bir kısmı. Ancak ülke nüfusunun yaklaşık %20’si burada yaşıyor. Yapılan planlarla nüfus sayısının daha da artması planlanıyor. O kadar çok plan yapıldı ki; plan yapıldıkça Trakya kaybediyor. Ormanını, topraklarını, sularını kaybediyor.
#TrakyaTBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu Meclis başkanlığına sunarken, 415 sayfalık raporda müsilajdan yakıt ve gübre üretilebileceği yönündeki açıklamaların aksine denizlerden toplanan müsilajın yakılarak enerji üretimine, biyogaza dönüştürülmeye ve tarım alanında gübre ya da sulama amacıyla kullanılmaya uygun olmadığı belirtildi.
#TBMMYenikapı ve Zeytinburnu açıklarındaki kirlilik dron ile görüntülendi. İnce uzun bir şerit halinde gözüken kirlilik müsilaj olarak yorumlandı. Geçtiğimiz gün de TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında, kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Öte yandan raporda çarpıcı detaylara yer verildi.
#İklimİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'nde 3 kadından 1'inin itfaiye aracını kullandığı, diğer 2'sinin ise araca tutunarak yolculuk yaptığı görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından açılan davada karar çıktı. Aracı kullanan kadın ile ona izin verdikleri öne sürülen 2 itfaiye personeli beraat etti.
#İzmirTBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan 400 sayfalık raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Raporda, "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır. Tarımsal faaliyetler gerçekleştirilirken alınması gereken tedbirlere uyulmasının tarımsal kaynaklı kirliliği önemli ölçüde azaltacağı değerlendirilmektedir" denildi. Komisyon Başkanı Mustafa Demir ise biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiğini söyledi. Demir, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı. Hedefimiz, Marmara Denizi'ne atık suların verilmemesi" dedi.
#MüsilajAdana’da boşandığı eşi tarafından boğazı kesilerek öldürülen kadının cenazesi yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu morgundan teslim alındı. Genç kadının öldürülmeden önce teyzesine mesaj atıp yardım istediği ortaya çıkarken, kuzeninin anlattıkları ise kan dondurdu. Genç kadının uzun yıllardır şiddet gördüğü, eşinin ise uyuşturucu bağımlısı olduğu ortaya çıktı.
#Adana