Günlük hayatın içinde çok sık duyduğumu bazı kelimelerin anlamını çoğu zaman bilmiyoruz. Bu nedenle de bu kelimelerin anlamlarını öğrenmek için pek çok kişi araştırma yapıyor. Günlük hayatta sık duyduğunuz kelimelerin kökenini ve kelime anlamlarını öğrenmek için TDK sözlüğüne başvurabilirsiniz. Mürdüm ne demek, ne anlama gelir sizler için derledik.
#Mürdüm Ne DemekÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaMankenlik, televizyon, tasarım, kozmetik işi derken Ivana Sert’ten bir sürpriz daha geldi. “İmalat Hatası” adlı single’ıyla herkesi şaşırtan Sert’le buluştum... Türkbükü’ne gitmeye tövbe ettiren restoran hesabından oğlu Ateş’le ilişkisine her şeyi konuştum.
#Tülay Demir OktayKız çocuk büyüten anne ve babaların ortak bir endişesi var: Kızlarının erken büyüyen göğüsleri, belirginleşen tüyleri, beklenenden çok daha erken yaşta adet görmeleri, kısacası daha 10 yaş virajını dönmeden “ergenlik işaretleri” geliştirmeleri onları kaygılandırıyor. Peki haklılar mı?
#KELEBEKSonbahar İstanbul’da yüzünü göstermeye eylülün ikinci yarısından sonra başlar. Ama asıl ekimden itibaren kentin kapısını çalar. Sonbaharın izlerini görebilmek için parklara, korulara gitmek gerekir. Çünkü caddelerde ve sokaklarda artık yapraklarını uçuracak pek ağaç kalmamıştır. Sonbahar İstanbul’u sarıya boyar, canlandırır. Yeni yaşamlara kapılar açılır.
Atsarısı, beylerce, danaboku, devegözü, eşekmemesi, helvacıkara, patlak, sıksarı, tilkikuyruğu. Bunların hepsi Muğla’ya ait üzüm isimleri. Gönüllü beş kadın, Muğla genelinde sürdürdükleri Meyve Mirası projesiyle yerel meyve çeşitlerini tespit edip, tükenmek üzere olanları yaygınlaştırmak için uğraşıyor. Topladıkları verileri www.meyvemirasi.org isimli sitede yayınlıyor, bir yandan da DNA çalışması sürdürüyorlar. Sadece Muğla’da üzümde 74, bademde 55, incirde 98, armutta 116 ayrı çeşit buldular.