Günlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Ataklar şeklinde devam eden bu hastalık kadınlarda ise iki kat fazla görülüyor. Peki MS’in belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Tüm merak edilenleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva ile Dr. Sevda Diker açıkladı.
#MsMultipl Skleroz ya da kısaca ‘MS’, beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sisteminin genç erişkin yaş grubunda en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Uzman Dr. Eser Buluş, nedeni henüz net bir şekilde bilinmeyen ve ömür boyu süren MS hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı:
#MsMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılan ‘büyük taklitçi’ ve 'sessiz katil' olarak adlandırılan Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek umut ışığı sundu. Peki bu protein tam olarak nedir? Nasıl bir fayda sağlayabilir?
#SağlıkGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamBipolar hastası, duygu değişimlerindeki aşırı yükselme ve düşüşlere neden olan rahatsızlığa sahip kişileri tanımlamaktadır. Bipolar bozukluk ömür boyu sürebilen bir durum olmasına rağmen, uygun tedaviyle yönetilebilmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin ruh halindeki bu hızlı değişimlerle çok fazla öfkeli, enerji dolu ya da alışılmadık derecede sinirli hissedebilir. Bu durum da karşısındakine istemeden de olsa zarar verebilecek boyuta gelebilir. Bu nedenle bipolar hastalığının kontrol altına alınması hayati önem taşır. Peki, bipolar hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? İşte bipolar bozukluk belirtileri ve tedavisi...
#Bipolar HastasıTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkBeyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkModern tıptaki gelişmelere rağmen bazen tıbbi durumlar düzeltilememektedir. İlerlemiş, ilerleyici veya ölümcül bir hastalık, herhangi bir yaştaki bir kişinin günler, haftalar, aylar veya bazen bir yıldan fazla bir süre içinde ölmesine neden olabilecek, tedavisi olmayan, yaşamı sınırlayan bir durumdur. Peki, tedavisi olmayan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkDuygu değişimlerindeki aşırı yükselme ve düşüşlere neden olan bipolar hastalığı ya da bipolar bozukluk, ömür boyu sürebilen bir durum olmasına rağmen, uygun tedaviyle yönetilebilmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin ruh halindeki bu hızlı değişimlerle çok fazla öfkeli, enerji dolu ya da alışılmadık derecede sinirli hissedebilir. Bu durum da karşısındakine istemeden de olsa zarar verebilecek boyuta gelebilir. Bu nedenle bipolar hastalığının kontrol altına alınması hayati önem taşır. Peki, bipolar hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? İşte bipolar bozukluk belirtileri ve tedavisi...
#BipolarEskiden manik depresyon olarak adlandırılan bipolar hastalığı, duygusal yükselmeler (mani veya hipomani) ve düşükler (depresyon) içeren aşırı ruh hali değişimlerine neden olan bir zihinsel sağlık durumudur. Bipolar hastalığı erken teşhisi hastanın günlük yaşantısında önemli bir rol oynar. Peki bipolar hastalığı nedir, neden olur? Bipolar hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Bipolar HastalığıBiotidinidaz, vücudun H Vitamini adı verilen biyotini, doğru bir şekilde işleyemediği oldukça ciddi bir kalıtsal bir hastalıktır. Biotidinidaz eksikliği, havale, kas güçsüzlüğü, havale, saçlarda dökülme, cilt döküntüleri ve solunumla ilgili sorunlarla kendini gösterir. Biotinidaz nedir, ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#BiotinidazBeyindeki ya da omurilikte yer alan sinir hücrelerinin veya nadiren beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesi ile Multipl Skleroz yani kısa adı ile MS hastalığı ortaya çıkıyor. MS hastalığının çoğu zaman akut atak olarak adlandırılan ani ataklar şeklinde başladığını belirten uzmanlar; hastalığın tedavisi süresince çok sıcak havalardan, ortamlardan ve aşırı egzersizlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor. Peki MS belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? MS hastalarının dikkat etmesi gerekenler...
#MS BelirtileriYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi, son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde giderek yaygınlaşan MS hastalarını da olumsuz etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında, hastalık hakkında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSMultipl skleroz ya da kısaca MS, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda üç kat daha fazla görülen bir hastalık. Puslu görme, çift görme, kuvvetsizlik, uyuşma ve dengesizlik gibi 24 saati geçen şikayetler MS ataklarından kaynaklabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi MS’te de erken tedavi ile olası hasar ve engelliliğin önüne geçilebiliyor.
#RocheÖmür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
#OtoimmünDisfaji, halk arasında yutma güçlüğü yutma işlevinin düzgün olarak yerine getirebilmesi için, çeşitli kas ya da sinirlerin herhangi birinin fonsiyonundaki aksaklık, disfajiye zemin hazırlayabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız Disfajinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Yutma GüçlüğüKoronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünyaya umut olan Prof. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu BioNTech, bugüne kadar çaresi bulunamayan MS (Multipl Skleroz) hastalığına karşı bir aşı geliştirdikleri açıklandı. Açıklama ardından MS hastalığıyla ilgili araştırmalar başladı. Peki, MS hastalığı nedir, belirtileri neler?
#MS Hastalığı Nedir?İnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
#MagnezyumProf. Dr. Ünal Bayiz, “Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda, yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid-19 belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisinin belirtileri arasında yer alan tat ve koku alma sorunlarının soğuk algınlığı gibi pek çok farklı hastalık türünde de görülebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz uyardı. Bayiz, "Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması" dedi.
#Prof. Dr. Ünal BayizMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkTürkiye Ulusal Alerji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Muşabbak, hasta olmayan kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirterek, “Sadece hastalık şüphesi olan kişilerin maskelerini takarak herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini açıkladı.
#ANKARASinir sistemindeki kronik bir hastalık olan MS, beyin ve optik sinirleri etkiliyor. Birçok belirtiyle ortaya çıkabiliyor, peki tedavi edilebiliyor mu? Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, MS hastalığı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#EbeveynsaglikMS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Konu hakkında internette en çok aranan başlık ise MS hastalığının belirtileri. Peki MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Ms HastalığıMultipl skleroz kısaca MS, erişkinlerde en sık görülen merkezi sinir sistemi bozukluklarından biridir. Lezyonlar, yapılan taramalarda ortaya çıkar; ancak çok sayıda lezyon veya iz bulunması, her zaman MS’in şiddetli olduğunu göstermez. MS, karmaşık bir hastalıktır. MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. Peki, MS tam olarak nedir, MS hastalığının belirtileri neler?
#MS Hastalığı