Londra merkezli Al Araby adlı haber sitesi geçtiğimiz ay İstanbul’da bıçaklanan ve Suriye rejiminin kontrolündeki Tedmur Hapishanesi’ni konu alan bir film çeken Suriyeli yönetmen Muhammed Beyazıd’ın kendisinin bıçaklanmasını organize ettiği ve bu sayede filminin daha çok duyulmasını planladığını iddia etti. Yönetmen Beyazıd ise yaptığı açıklamada suçlamayı reddetti.
#Suriye YönetmenBir film finansmanı için Suriye'den İstanbul'a gelen yönetmen Muhammed Beyazıd, görüşme için gittiği Başakşehir'de kimliği belirsiz bir kişi tarafından bıçaklandı. Hastaneye kaldırılan yönetmenin bıçaklandığı bıçakta zehir olduğu şüphesi üzerine soruşturma başlatıldı.
#Son DakikaSuriyeli muhalif yönetmen Muhammed Beyazıd, İstanbul’da omuzundan bıçaklandı. Hafif yaralanan Beyazıd, hastanedeki tedavisinin ardından yurtdışına çıktı. Polise şikayetçi olmayan Beyazıd’ın yurtdışından döndükten sonra ifadesinin alınacağı ve soruşturmanın sürdürüleceği bildirildi.
#Suriyeli YönetmenMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür Şah‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariYıl: 1580. Yer: İstanbul/Tophane. Halk, veba-deprem gibi felaketlerin nedeni olarak, Tophane’deki “bilim merkezi”ni gösterdi. Çünkü orada “meleklerin bacaklarına bakılıyor”du. Padişah halkın tepkisinden korktu. “Dar el-Rasad el-Cedid el-Sultani” yıkılıp dümdüz edildi. Bu olay kimi tarihçiye göre Osmanlı’nın duraklama dönemine girmesinin miladıydı. Peki, geçen hafta Tophane’deki sanatevlerine yapılan saldırıyla, 430 yıl önceki olay arasında nasıl bir ilişki var? Sonuç aslında nedendir...