Son dönemde adı sıkça duyulan ‘Mu’ varyantı, gündemdeki yerini koruyor. Mu varyantı hızlı bulaşan ama daha ağır seyredip seyretmediği, öldürücü olup olmadığı tam olarak bilinmeyen bir Mutant. Peki, 'Mu varyantı' nedir, Türkiye'de görüldü mü? İşte Mu varyantının belirtileri...
#Mu VaryantıMu varyantı belirtileri Türkiye'de tespit edilmesinin ardından gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından "yakından izlenmesi gereken varyant" kategorisine alınan diğer bir adı ile B.1.621 olarak da bilinen Mu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu öğrenildi. Dünya salgınla mücadele verirken Mu varyantının ülkemizde hangi illerde görüldüğü ve semptomlarının neler olduğu da merak konusu oldu. Mu, aşılardan veya önceki bir enfeksiyondan korunmaya veya direnme potansiyeline sahip olsa da Mu’nun daha yaygın hale gelmediği görüldü. Peki, Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, ayrıntılar.
#Mu Varyantı NedirMu varyantının Türkiye'de görüldüğünün açıklanması ardından varyanta dair detaylar bir kez daha gündeme geldi. Son dönemde adı sıkça duyulan koronavirüs varyantlarından biri de 'Mu’ varyantı oldu. Mu mutantının en önemli özelliği aşıların etkisini daha da azaltan bir mutasyon yapmış olması. Mu varyantı hızlı bulaşan ama daha ağır seyredip seyretmediği, öldürücü olup olmadığına dair kanıtlar henüz ortaya konulmuş değil. Peki, Mu varyantı nedir, Türkiye'de kaç kişide görüldü? İşte Mu varyantı belirtileri...
#Mu Varyantı NedirSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un "Mu" varyantının, Türkiye'de 2 kişide tespit edildiğini belirterek, şu an ilave tedbir getirmeyi düşünmediklerini bildirdi. Bu gelişme sonrası Mu varyantı hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19'un 'Mu' ve diğer varyantlarına karşı en etkili silahın tam doz aşı olduğu uyarısında bulundu. Vatandaşlar, Mu varyantı ile enfekte olduktan sonra ne gibi belirtiler olduğunu araştırıyor. Peki, Mu varyantı nedir, belirtleri neler?
#Mu VaryantıMu varyantı belirtileri dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündeme gelmeye devam ediyor. Yeni tip koronavirüsün ilk kez Kolombiya'da tespit edilen Mu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakından izlenmesi gereken varyant kategorisine alındı. Delta mutasyonunun endişeleri sürerken, Mu varyantının aşılar üzerindeki etkileri de uzmanlar tarafından mercek altına alındı. "B.1.621", diğer adıyla Mu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu DSÖ bildirdi. Peki, Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mu Varyantı NedirEris varyantı ile ilgili detaylar gündemde öne çıkan başlıklardan biri. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü bazı ülkelerde görüldü. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği bildirildi. Yeni varyantın Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi. Peki Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. <br><br>En yaygın görülen belirtiler şunlardır:<br><br>Ateş,<br><br>Öksürük,<br><br>Boğaz ağrısı,<br><br>Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,<br><br>Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,<br><br>Baş ağrısı,<br><br>Yorgunluk,<br><br>Burun akıntısı veya tıkanıklığı,<br><br>Tat veya koku kaybı,<br><br>İshal veya mide rahatsızlığı.
#Eris VaryantıABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaEris varyantı ile ilgili detaylar gündemde öne çıkan başlıklardan biri. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü bazı ülkelerde görüldü. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği bildirildi. Yeni varyantın Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi. Peki Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. <br><br>En yaygın görülen belirtiler şunlardır:<br><br>Ateş,<br><br>Öksürük,<br><br>Boğaz ağrısı,<br><br>Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,<br><br>Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,<br><br>Baş ağrısı,<br><br>Yorgunluk,<br><br>Burun akıntısı veya tıkanıklığı,<br><br>Tat veya koku kaybı,<br><br>İshal veya mide rahatsızlığı.
#Eris VaryantıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Covid-19'un yanında omicron varyantı belirtileri de sık sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Uzmanlar covid'de ses kısıklığı olabileceğini belirtirken, omicron'da ses kısıklığı olur mu merak ediliyor. Omicron'un önceki varyantlardan daha çok soğuk algınlığına benzediğine dair artan kanıtlar var. Bu durumda soğuk algınlığı belirtilerinden olan ses kısıklığı omicron'da olabilir mi? İşte konuyla ilgili araştırmalar...
#Omicron'da Ses KısıklığıOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaDeltacron varyantı belirtileri, Dünya'yı tedirgin eden açıklama ile gündeme geldi. Koronavirüs mücadelesinde ortaya çıkan Omicron varyantından sonra şimdi de Deltacron varyantı görüldü. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin iddialarına göre Deltacron varyantı Omikron ve Delta'yı birleştiren bir Kovid-19 mutasyonu olarak öne sürüldü. Yaklaşık 2 yıldır koronavirüs pandemisi sürerken Deltacron varyantının bulaşıcılığı ve hangi semptomları gösterdiği bilim dünyası tarafından mercek altına alındı. Peki, Deltacron varyantı nedir, Türkiye'de var mı? İşte, Deltacron varyantı belirtileri ile ilgili bilgiler.
#DeltacronOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsOmicron varyantı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de paniğe neden oldu. Uzmanlar omicron varyantının etkisinin kırılması için üçüncü dozun önemine dikkat çekiyor. Güney Afrika'da ortaya çıkan ve buradan diğer ülkelere yayılan Omicron varyantı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da açıklamada bulunmuştu. Peki, Omicron nedir? Omicron varyantı Türkiye'de görüldü mü? İşte Omicron varyantının farklı ve belirtileri
#OmicronGüney Afrika'da Covid vaka sayıları 200’lerden bir anda 10 binlere kadar çıktı. Vefat edenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Omicron artık yavaş yavaş baskın varyant olma yolunda hızla ilerliyor. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Güney Afrika’daki son durum…
#KoronavirüsOmicron varyantı gündemde yer almaya devam ediyor. Koronavirüs varyantlarına bir yenisi daha eklendi. Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da ortaya çıktı. .Varyant kısa sürede tüm dünyanın alarma geçmesine neden oldu. Bu varyant, bünyesinde birçok mutasyonu barındırıyor. Peki, Omicron varyantı nedir, Türkiye’de görüldü mü?
#Omicron VaryantıOmicron varyantı, yaklaşık 2 yıldır koronavirüs mücadelesi devam ederken dünyayı tedirgin etti. İlk olarak Güney Afrika'da doğrulanan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Omicron olarak adlandırılan Covid-19'un yeni mutasyonu Japonya ve Fransa'da da tespit edildi. Dünya yeni mutasyona karşı önlemler alırken, koronavirüs semptomları yaşayanlar endişelenerek Omicron belirtilerine odaklandı. Sağlık Bakanı Koca, " Türkiye'de Omicron görüldü mü?" sorusuna net yanıt vererek maske ve mesafe kuralını hatırlattı. Peki, Omicron varyantı belirtileri nelerdir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#OmicronKoronavirüse karşı, Merck firması tarafından geliştirilen 'Molnupiravir' adlı ilacın Faz-3 çalışmaları belli oldu. Klinik araştırmanın sonuçlarına göre ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini neredeyse ortadan kaldırıyor. Artık onay bekleyen ilaç için şimdiden ABD, Avustralya ve Singapur sipariş bile verdi. Peki Molnupiravir ilacı salgının seyrini değiştirebilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle benzer semptomlar gösteren grip, geçen yıl neredeyse hiç görülmedi ama bu yıl oldukça etkili olması bekleniyor. Peki salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız?
#Grip Salgını