mRNA aşısı haberleri sayfasında mRNA aşısı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 466 mRNA aşısı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul'da, mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanmaya başlandı. İkinci doz mRNA aşısının üzerinden 6 ay kadar süre geçmiş 60 yaş üstü vatandaşlar, 18-60 yaş arasındaki kronik hastalığı olanlar, başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar bugünden itibaren hatırlatma dozu yaptırabiliyor.
#Mrna AşısıSağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası, 'mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacak' açıklamasında bulunmuştu. İki doz BioNTech aşısı olmasının üzerinden 6 ay geçen 60 yaş üstündekiler, kronik hastalarla sağlık çalışanlarına hatırlatma dozu uygulamasına başlandı.
#KoronavirüsmRNA aşısı için Bilim Kurulu Toplantısı'ndan açıklama geldi. Bilim Kurulu'nda alınan karara göre bir süredir gündemde yer alan mRNA aşılarının risk grupları önceliği göz önünde bulundurularak perşembe gününden itibaren hatırlatma dozu olarak uygulanacağı bildirildi. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişiler BioNTech aşılarını yaptırabilecekler. Peki, mRNA aşısı nedir, kimler 3. dozu olacak? İşte, 3. doz aşı uygulanacak gruplar ve mRNA aşısı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Mrna AşısıBilim insanları, mRNA tekniğiyle geliştirilmiş aşıların Covid-19 pandemisi için yaygın bir şekilde kullanılmasının başka birçok hastalık için de çığır açıcı bir gelişme olabileceğinin altını çiziyor. Peki, mRNA aşısı nedir? mRNA aşıları hangi hastalıklar için uygulanıyor? İşte mRNA aşılarının detayları
#Mrna Aşısıİnaktif aşı ve mRNA aşısı, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından gündeme geldi. Koronavirüs gündemi ile toplanan Bilim Kurulu'nun ardından yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, 2 doz mRNA aşısı olmuş kişilerin 3'üncü doz aşı olmalarını gerektiren bir durum olmadığını belirtti. Koronavirüs pandemi sürecinde hayatımıza giren terimlerden olan mRNA aşısı molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İnaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi ise daha kısa oluyor. Peki, inaktif ve mRNA aşısı nedir? İşte, aşı türleri ve 3. doz corona aşısı hakkında yapılan açıklamalar.
#KoronavirüsmRNA aşısı gündemde yer alan konulardan biri oldu. Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama süreci devam ediyor. Vatandaşlar farklı aşı çeşitlerini seçerek MHRS sistemi üzerinden randevularını oluşturuyorlar. Bilim insanları tarafından geliştirilen mRNA aşısı dünya çapında kullanılıyor. Peki, mRNA ne demek, nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları
#MrnaÇin merkezli Sinopharm yeni koronavirüs varyantlarına karşı mRNA tabanlı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Çin Ulusal Biotec Grubundan bir yetkili, Çin Merkez Televizyonu'na verdiği bir röportajda, Sinopharm'ın halihazırda iki inaktive, bir mRNA aşısı ve bir rekombinant olmak üzere dört aşı geliştirdiğini söyledi. Peki, mRNA aşısı nedir? mRNA aşısının yan etkileri var mı? İşte mRNA aşısı ile ilgili bilinenler
#Mrna Aşısı Nedir?mRNA teknolojisiyle üretilen Moderna ile BioNTech firmalarının COVID-19 aşıları, virüse karşı yüzde 90’ın üzerinde etkinlik gösteriyor. Ülkemizde de fazla oranda gelecek olan BioNTech aşısının ardından, mRNA aşıları gündem oldu. Peki, mRNA aşısı nedir?
#Mrna Aşısı Nedir?Bilim insanları BioNTech ve Moderna'nın genetik teknolojiyi kullanarak geliştirdiği Covid-19 aşılarından alınan olumlu verilerin, koronovirüs salgınının ötesinde sonuçları olabileceğini söylüyor. Bu yeni yaklaşımın kanser, kalp ve enfeksiyon hastalıkları tedavisinde de çığır açabileceği belirtiliyor.
#Mrna AşısıDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserAvrupa’nın en önemli onkoloji kongresinde (ESMO) Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçları da açıklandı. Ne zaman piyasaya sürülür, etkisi ne ve tek umut bu aşı mı? Akciğer, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde yaşam süresinin arttıran ve tümör yayılımını durduran yeni çalışmalar neler? Gelin, tüm bu gelişmelere bir bakalım ve ayrıca kanser hastaları arasında çok konuşulan ama yüksek sesle pek söylenmeyen bir soruya cevap arayalım: “Kanseri duyunca kadınlar mı yoksa genellikle erkekler mi terk ediyor?”
#KANSERPandemi kâbusu yaşatan COVID-19’da aşının etkinliğini gösteren Türkiye’deki en büyük araştırmanın sonuçları açıklandı. 17 yoğun bakım ünitesinden 36 uzman hekim tarafından 3 bin hasta incelenerek yapılan araştırmaya göre, hastalığı ağır geçirenlerin yüzde 58’i aşısız.
#COVID-19OMİCRON, birçok ülkede Delta gibi kendisinden önceki baskın kovid varyantlarının yerini aldı. Kendi içinde mutasyona uğrayarak bazı farklılıkları olan alt varyantlar yarattı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre veriler, Omicron varyantının diğerlerinden biraz daha bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, kovid-19’da son durum ve hatırlatma doz aşılarına ilişkin önerilerini anlattı:
#1BioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKanser geçmişi olan bir gazeteci olarak bu hafta arka arkaya gelen güzel haberler aynı kaderi paylaştığım kanser hastaları ve yakınlarına umut verdi hiç şüphesiz. Yakın bir gelecekte, kemoterapi-radyoterapi almadan ve hatta ameliyata gerek kalmadan sadece basit bir hap ya da aşının tedavi için yeterli olması ihtimalini bir düşünsenize! Muhteşem değil mi? Tüm bu gelişmeler aklıma üç soru düşürdü. Bir, nihayet kanserin sonu geldi mi? İki, bahsedilen hap ya da aşılar ne zaman piyasaya çıkar? Üç, herkese ve her çeşit kanser türüne uygulanabilir mi? Cevapların peşine düştüm.
#MrnaTüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey KoreOmicron'a karşı en iyi korumayı sağlamak için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke üçüncü doz kararı aldı. Norveç'ten gelen haber bu kararın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırma ile takviye doz olmayan kişilerde Omicron'a yakalanmaları durumunda görülen temel semptomlar belirlendi. İşte 2 doz aşı olanlarda en sık görülen Omicron belirtileri...
#KoronavirüsKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Birçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Bakan Koca, yerli aşı TURKOVAC’la ilgili dünyada ilk olacak bir çalışma başlatılacağını açıkladı. Pazartesi başlayacak olan uygulamayla 2 doz mRNA aşısı yapılanlara bir doz Turkovac vurulacak. Böylece yerli aşının antikor değişimi gözlemlenecek...
#BiontechBÜLENT KATARCI / 10 OCAK 2022 KÖŞE YAZISIOmicron varyantıhakkında her şeyOmicron varyantının gündemdeki yeri hızla artmaya devam ediyor. Güney Afrika’dan başlayan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir varyantın adı olan omicron, ülkemizde etkisini göstermeye devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Acıbadem Taksim Hastanesi’nden Prof. Dr. Çağrı Büke, bilinen ve bilinmeyen yönleriyle yeni Kovid-19 varyantı olan ‘Omicron’nu anlattı:Omicron varyantı öylesine hızlı bulaşıyor ki, vaka sayılarının 1.5-3 günde ikiye katlanmasına neden oluyor. Bundan önce dünyayı kasıp kavuran, ciddi ve ağır bir hastalık tablosuna neden olan bir diğer Kovid-19 varyantı olan Delta’ya göre Omicron, yüzde 70 daha bulaşıcı. Ancak Delta’ya göre hastaneye yatarak tedavi gereksinimi, Omicron’da yüzde 70-80 daha az. Bu durumu Omicron varyantında ortaya çıkan mutasyonlarla açıklamak mümkün. 50’den fazla mutasyonun 30’u virüsün S proteini üzerinde gelişmiş durumda. Bu mutasyonlar virüsün hastalığı geçirerek ya da aşılar ile oluşan antikorların etkisinden ciddi ölçüde kaçınmasına olanak sağlar nitelikte. Diğer mutasyonlar ise virüsün N proteini ve Nsp6 genlerinde gelişmiş olup bunlar ise virüsün çoğalmasını artırıcı rol oynamaktadır. Tüm bu mutasyonlar Omicron’un Delta’ya göre çok daha kolay ve yüksek oranda bulaşmasına olanak sağlıyor. Delta varyantı üst solunum yollarından vücuda girdikten sonra çoğunlukla alt solunum yollarında (bronş ve alveoller) çoğalırken, Omicron varyantında ise virüs yine üst solunum yollarından vücuda girdikten sonra çoğunlukla üst solunum yollarında (burun) çoğalıyor.AŞILILARI NASIL ETKİLİYOR?Çalışmalar çoğunlukla mRNA, özellikle de Pfizer/Biontech aşısı ile ilişkili. Bu nedenle şu an dünya genelinde veriler bu aşı sonuçları üzerinden olup iki doz mRNA aşısı ile aşılanmış ve ikinci doz aşıdan sonra aradan 6 ay süre geçmiş bir kişide semptomatik enfeksiyon hastalığının gelişimi yüzde 40 önlenebiliyor. Ağır hastalık gelişimi ise yüzde 80 önlenebiliyor. İki doz mRNA aşısı ile aşılanmış bir kişiye bir hatırlatma dozu mRNA aşısı yapıldığında o kişide semptomatik enfeksiyon hastalığının gelişimi yüzde 86, ağır hastalık gelişimi ise yüzde 98 önlenebiliyor.AŞISIZLAR NE DURUMDA?Bu durumdaki kişiler Omicron ile karşılaştıklarında yedi gün izolasyon uygulanmalı ve bu sürenin sonunda PCR testi yapılmalı. Test sonucu negatifse izolasyon sonlandırılmalı. Pozitif ise izolasyona devam edilmeli ve tıbbi tedavi gerekliliği açısından değerlendirilmeli.SEMPTOMLAR FARKLI MI?Elde edilen ilk verilere göre Omicron varyantıyla enfekte Kovid-19 olgularında spesifik farklı bir yakınma söz konusu değil. Bazı olgular Omicron ile de asemptomatik olabilmektedir. Yine veriler Omicron ile gelişen enfeksiyon hastalığı sırasında Delta varyantında olduğu kadar yüksek oranda solunum sıkıntısının ortaya çıkmadığı yönünde. Omikron ile enfekte semptomatik olgularda en sık görülen yakınmalar boğazda gıcık hissi, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, bel ağrısı şeklinde. Ancak daha nadir de olsa Omicron ile baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı, ishal ve ateş yüksekliğinin gelişebileceği akıldan çıkartılmamalı.----------------------KUTUOMICRON-DELTA- Omicron, Delta’ya göre yüzde 70 daha fazla bulaştıcı.- Daha önce Delta ile hastalığı geçiren bir kişi Omicron ile hastalandığında hastaneye yatma gereksinimi yüzde70-80 daha az.- Omikron ile yeniden hastalığa yakalanma riski Delta’ya göre 5.4 kat daha fazla.--------------------KUTUNASIL KORUNABİLİRİZ?1- Kovid-19 aşısı ile aşılanma: Şu an için Omicron’a karşı koruyuculuğu artırmak için ikinci doz aşıdan üç ay geçtikten sonra üçüncü doz hatırlatma dozu yapılmalı. Bu uygulama başta risk grupları gelmek üzere ancak toplumun tüm kesimlerinde (aşı için onay verilmiş yaş gruplarında) büyük bir hızla ve toplumun çok büyük oranını (en az yüzde 80) kapsayacak şekilde gerçekleştirilmeli.2- Koruyucu önlemler: Kapalı ve açık ortamlarda maskenin ağzı ve burnu kapalı tutacak şekilde kullanımı önemli. Kapalı ortamlarda N95 maskeleri, dış ortamlarda ise cerrahi maske kullanılmalı. Maske ile birlikte en az 1.8 metrelik mesafe her ortamda sağlanmalı. Başta eller olmak üzere hijyeni ve ellerin temas ettiği yüzeylerin dezenfeksiyonu sağlanmalı. Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı ve temizlenmeli. Yoğun ve kalabalık ortamlardan kaçınılmalı.FOTO (cagri)
#1Yerli koronavirüs aşısı Turkovac’ın acil kullanım onayı almasının ardından üretim tesislerinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 bin metrekare kapalı alanda inşa edilecek Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi projesi hakkında konuştu. Bakan Koca, “Hıfzıssıhha kaldığı yerden, yeniden insanlığın hizmetine sunulmak üzere aşı üretecek. Büyük bir emek var. Bu aşının 13 basamaktan ve özellikle 400 laboratuvar aşamasından geçerek üretiliyor. Bir basamağında, bir tetkikte şüphe olduğunda yeniden başa alınarak bir emek veriliyor.” dedi.
#Sağlık BakanıKoronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına karşın alınan tedbiri duyurarak, "Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız, belirlenmiş aşı takviminin üzerinden üç aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir" dedi. Bu gelişmenin ardından yerli aşı tarihi gündeme geldi. Peki, Turkovac ne zaman çıkacak?
#TurkovacKoronavirüs Bilim Kurulu, başta tüm dünyayı yeniden sıkı önlemler almaya sürükleyen Omikron varyantı olmak üzere salgındaki son gelişmeleri değerlendirmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.30'da toplandı. Toplantının sona ermesinin ardından Bakan Koca, sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama paylaşarak toplantıda ele alınan konulara ilişkin kararları açıkladı. Aşılama programına ilişkin karara göre ikinci doz aşısını yaptırmasının üzerinden 3 ay geçmiş vatandaşlar hatırlatma dozu yaptırabilecek.
#Koronavirüs Bilim KuruluBilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlar için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. Omikron varyantına dikkat çeken Bakan Koca, “Hatırlatma dozları son derece önemli” dedi.
#Hatırlatma DozuSon dakika haberi... Koronavirüs Bilim Kurulu, başta tüm dünyayı yeniden sıkı önlemler almaya sürükleyen Omikron varyantı olmak üzere salgındaki son gelişmeleri değerlendirmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.30'da toplandı. Toplantının sona ermesinin ardından Bakan Koca, sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama paylaşarak toplantıda ele alınan konulara ilişkin kararları açıkladı. Aşılama programına ilişkin karara göre ikinci doz aşısını yaptırmasının üzerinden 3 ay geçmiş vatandaşlar hatırlatma dozu yaptırabilecek.
#KoronavirüsCOVID-19’a karşı yürütülen aşı kampanyasının temposunu, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamları günlük bazda işleyerek tuttuğumuz bir veri tabanı üzerinden belli aralıklarla gözden geçirerek değerlendirmeye çalışıyorum.
#KoronavirüsİZMİR'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, yoğun bakımda yatan hastaların yarısının hiç aşı olmamış, yarısının da hatırlatma dozunu olmamış kişilerden oluştuğunu söyledi. 3'üncü doz aşı yaptırmayı ihmal eden kişiler nedeniyle hastaneye başvuran sayısının arttığını belirten Prof. Dr. Kıraklı "İkinci dozun üzerinden 4-6 ay geçtikten sonra 3'üncü doz uygulanabilir. Bu özellikle risk grubundakiler için çok önemli" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika, Hindistan ya da Brezilya gibi ülkelerde yeni varyantların ortaya çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, " Yüzde 95'i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin dünya genelinde biteceğini düşünmek bence bir hayal" dedi.
#KoronavirüsDoç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüse göre daha bulaşıcı ve öldürücü olan kuş gribinin 14 ülkeye yayıldığını söyledi. Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanları uyaran Doç. Dr. Savaşçı, "Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor. Bu konuda özellikle kanatlı hayvan üreticileri, şirketler, ferdi vatandaşlar, çiftçilerimizin çok uyanık olması lazım" dedi.
#Pandemi