Türkiye’yi Büyükelçi olarak Portekiz, KKTC ve İsveç’te temsil etmiş olan emekli diplomat Kaya Türkmen’in “Devlet Terbiyesi” başlıklı hatıratını okurken karşıma sürpriz bir şekilde ünlü şair ve ressamımız Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun büyük bir sanat eserinin başına gelen bir felaketin öyküsüyle karşılaştım.
#Bedri Rahmi EyüboğluKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaGülsün Erbil’in, Londra’da Haringey bölgesindeki Tangmere House’da 1985-1987 yılları arasında gerçekleştirdiği ‘Eşitlik, Sevgi, Barış’ adlı mozaik resminin, binanın yıkılmasına karar verilmesinin ardından, Broadwater Farm Sakinleri Derneği (BFRA)’nin de desteğiyle bağımsız bir yapı olarak muhafaza edilmesine karar verildi.
#Londra‘Plakçılar Çarşısı’ olarak da bilinen Unkapanı’ndaki İMÇ Blokları’nda Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ait 2 mozaik panodan dökülen mozaikleri Hürriyet daha önce ‘Sanat tanelerini kurtarın’ başlığıyla gündeme taşımıştı. Şimdi ise İMÇ yönetimi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde mozaiklerin restore edileceği belirtildi.
#İMÇ BloklarıKONAK Belediyesi otizme dikkat çekmek amacıyla 'Sevgi Bir Mozaiktir' projesi ile otizmli gençlerle mozaik pano çalışması yaptı. Otizmli çocukların hayallerindeki denizi ve deniz canlılarını resmettiği mozaik panolar Alsancak'taki Gazi İlkokulu'nun Dominik Caddesi tarafında kalan bahçe duvarına çalışmaya katılan gençler, aileleri ve Konak Belediyesi meclis üyelerinin katılımıyla monte edildi.
#Konak- Hatay'da 10 yaşındayken antik heykellerin taştan kopyasını yapmaya başlayan Abdullah Özalp, 50 yılda 30 binin üzerinde esere imza attı - Heykeltıraş eğitimi almayan, sanatı babasından öğrenen Özalp, evinin bahçesinde yaptığı Hitit, Asur, Roma ve Bizans dönemine ait heykellerin benzerini satarak geçimini sağlıyor
Büyük ressamımız ve şairimiz Bedri Rahmi Eyüboğlu Hoca 1950’de Paris’e gittiğinde, orada mozaik çalışmalarına katıldıktan sonra 1958’de Brüksel’de organize edilen uluslararası bir sergiye 272 metrekarelik mozaik pano ile katılmış ve bu eseriyle serginin büyük ödülü olan Altın Madalyayı alarak, daha o yıllarda ülkemiz sanatını Avrupa’ya tanıtmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerindeki satış alanlarını geçen yıllarda Bilintur Bilkent Turizm İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş’ye emanet etmişti. Şimdiye kadar 56 müze mağazası ve 42 Müze Kahvesi açan Bilintur, farklı kategorilerdeki 12 bin ürün skalasıyla hem Türkler’in hem de turistlerin çok ilgisini çekiyor.
Bursa’nın sembollerinden Yeşil Türbe, 30-35 yıl önce takılan banyo fayanslarından kurtarılıp yeniden çinilerle bezendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sponsorluğunda gerçekleşen restorasyon, orijinaline en yakın çinilerin imal edilip yerine takılmasıyla tamamlandı.
Unkapanı’ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, 1956’da bu alanda çalışan esnafı tek çatı altında toplamak amacıyla yapılmıştı. İstanbul Belediyesi, altı bloktan her birini Bedri Rahmi, Kuzgun Acar, Füreyya Koral, Eren Eyüboğlu, Yavuz Görey, Sadi Diren, Nedim Günsur’un eserleriyle güzelleştirdi. Site İstanbul siluetinin önemli parçalarından birine dönüştü.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.
29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuKahramanmaraş'taki Germanicia Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, 1500 yıl öncesine ait 3 kadının müzik eşliğinde dans ettiği bir açık hava şölenini anlatan 50 metrekarelik mozaik bulundu. Kazı başkanlığını da yapan Kahramanmaraş Müze Müdürü Safinaz Acıpayam, muhteşem bir mozaik bulduklarını belirterek "Mozaiğin, muhtemelen av öncesi bir açık hava ziyafet şöleni olduğunu düşünüyoruz" dedi.
#Germanicia Antik KentiKahramanmaraş'taki Germanicia Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, 1500 yıl öncesine ait 3 kadının müzik eşliğinde dans ettiği bir açık hava şölenini anlatan 50 metrekarelik mozaik bulundu. Kazı başkanlığını da yapan Kahramanmaraş Müze Müdürü Safinaz Acıpayam, muhteşem bir mozaik bulduklarını belirterek "Mozaiğin, muhtemelen av öncesi bir açık hava ziyafet şöleni olduğunu düşünüyoruz" dedi.
#Arkeoloji