Faiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBEnflasyon raporu sunumunda ciddi ve gerçekçi revizyona işaret, iyi bir sözlü yönlendirme ve piyasalarla sağlıklı iletişim kurma kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. Ayrıca faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemel.
#TCMBBanka hisselerinin lokomotif işlevi sürmekle birlikte çıkış hareketi genele yayıldı. Borsa İstanbul’un dış borsalardan belirgin bir olumlu ayrışması gözleniyor. Çıkış trendi ve olumlu hava sürerken, borsaların sürekli yükselemeyeceği, önemli direnç bölgelerine yaklaşıldığı notunu da düşelim.
#BORSA İstanbulMerkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TL’nin gücünü ve itibarını sağlayacaklarını söyledi. Piyasanın merakla beklediği konuşmasında Şahap Kavcıoğlu faizle ilgili olarak da, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.
#Merkez BankasıBorsa İstanbul Endeksi (BIST100) 1,324 ve 1,341 puan arasında dalgalandığı Çarşamba gününü, yüzde 0.34 artışla 1,325.47 puanda tamamladı. Kapanışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.53 artıda, BIST Mali Endeks yüzde 0.10 ekside, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.29 artıdaydı.
#Bist 100Borsa İstanbul’da 1 Ocak-19 Haziran döneminde yatırımcı sayısı 366 bin artarak 1.5 milyon kişiyi geçti. Borsayı bireysel yatırımcılar ve yerli fonlar desteklerken, olumlu hava yerli yatırımcının katkısıyla sürüyor. İyimserliğin devamı için son aylarda çıkış eğiliminde olan yabancı yatırımcının katılması da önemli olacak.
#YAZARDış piyasaların gündemi Çin - ABD ticaret savaşları. ABD’de diğer bir önemli konu ise Fed’in eylülde alacağı faiz kararı. Trump’ın isteği bir puanlık indirim yönünde. Eğer Fed faiz indirirse, bu gelişmekte olan ülkelere yarayacak. İç piyasalar da yavaşlayan ekonominin canlanması için faiz indirimini bekliyor.
#YazarGelecek hafta enflasyon verileri açıklanıyor. Ayrıca Merkez Bankası’nın da bir toplantısı olacak. 11 Mart’ta ise 2018 son çeyrek büyümesi paylaşılacak. ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmadı. Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim de dışarıdaki zor gündemin tuzu biberi oldu.
#Yazar