Enflasyon raporu sunumunda ciddi ve gerçekçi revizyona işaret, iyi bir sözlü yönlendirme ve piyasalarla sağlıklı iletişim kurma kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. Ayrıca faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemel.
#TCMBGelecek hafta enflasyon verileri açıklanıyor. Ayrıca Merkez Bankası’nın da bir toplantısı olacak. 11 Mart’ta ise 2018 son çeyrek büyümesi paylaşılacak. ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmadı. Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim de dışarıdaki zor gündemin tuzu biberi oldu.
#YazarFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBMerkez bankaları yılın ilk faiz kararlarını açıklamaya başladı. TCMB 250 baz puan artışa giderken, ECB faiz artışını pas geçti. Fed’in de 30 ve 31 Ocak’ta faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklerin sürdüğüne dikkat çeken merkez bankalarının odağında artan jeopolitik gerilimler var.
#FedMerkez Bankası’nın 26 Ekim’de yapacağı Para piyasası Kurulu (PPK) toplantısı, iç ve dış piyasalarca yakından takip ediliyor. Uzmanlar Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılacak toplantıdan beşinci faiz arttırım kararının çıkmasını beklerken, global finans kuruluşu Morgan Stanley’den yeni bir tahmin açıklaması geldi. Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin 26 Ekim’deki toplantısında 500 baz puanlık bir artış yaparak faiz oranını yüzde 35’e çıkarmasını beklediklerini açıkladı.
#Merkez BankasıFaiz kararı sonrası piyasalar bayrama iyimser giriyor. Hisse senedi, döviz ve altın yatırımcısı için olumsuz bir durum yok. Enflasyona karşı bir yatırım aracı olarak akla hâlâ borsa ve dövizin gelmesi olağan bir durum. Pazartesi Rusya’daki gelişmelerin etkileri ayrıca izlenecek.
#Merkez BankasıBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroDış piyasalar oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalara tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. Piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.
#TCMBABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası(BOE) beklendiği gibi faizi 50 baz puan arttırdı. Alınan kararla dış piyasalar dalgalandı. Yapılan açıklamalarda, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar faizin yüksek seviyelerde kalması gerektiği vurgusu yapıldı. Merkez bankalarının tavrıyla resesyon beklentileri canlanırken, piyasalarda risk iştahı azaldı.
#ABD Merkez BankasıYüksek enflasyon oranları piyasaların en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yetkililer de konuyla ilgili ardı ardına açıklamalar yapıyor. Enflasyon dışında diğer bir önemli konu ise ekonomideki yavaşlama emareleri oldu. Tüm bu gelişmelerin ardından gözler de merkez bankalarına çevrildi. 21 Temmuz’da Avrupa, 27 Temmuz’da Fed toplantıları var.
#FedBanka hisselerinin lokomotif işlevi sürmekle birlikte çıkış hareketi genele yayıldı. Borsa İstanbul’un dış borsalardan belirgin bir olumlu ayrışması gözleniyor. Çıkış trendi ve olumlu hava sürerken, borsaların sürekli yükselemeyeceği, önemli direnç bölgelerine yaklaşıldığı notunu da düşelim.
#BORSA İstanbulGeçen hafta merkez bankalarının kararları takip edildi. ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak faizi değiştirmedi. Kararın ardından Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına odaklanıldı. Tahvil alımları konusunda yol haritası şekillendi. Fed üyelerinin çoğunluğunun beklentisi 2022 sonuna doğru faiz arttırımı yönünde oldu. Bu bakımdan Fed’in ayağını fren pedalına koyduğunu ancak henüz frene basmadığını söyleyebiliriz.
#FED