Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, kimler arasında imzalandı? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri....
#Montrö Boğazlar SözleşmesiMontrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında dönemin ülkeleri Bulgarlar, Fransa Cumhuriyeti, Büyük Britanya, İrlanda ve Denizaşırı Britanya Ülkeleri, Hindistan İmparatorluğu, Elenler Krallığı, Japonya İmparatorluğu, Romanya Krallığı, SSCB, Yugoslavya Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır. Fransa'nın Montreux kentinde imzalanan Montrö Boğazlar anlaşması belirli maddeleri içermektedir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri nelerdir? İşte, o metin
#MontröCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres üçlü zirve sonrası açıklamalarda bulundu. Üçlü görüşmenin odak noktasının savaşın nasıl nihayete erdirileceği olduğu söyleyen Erdoğan, "Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" dedi. "Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğiz" diyen Erdoğan, "Rusya ve Ukrayna arasında tekrar arabulucu rolünü oynamaya hazırız" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, tahıl krizinin sona ermesinden bu yana 25 geminin 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdığını belirtti.
#Recep Tayyip ErdoğanMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvurusuyla ilgili, "İttifak üyesi bir ülkeye saldıran, güvenlik güçlerini şehit eden, masum insanlarını katleden teröristleri görmezden gelen bir anlayış dostluk ve ittifak ruhu ile bağdaşmaz. İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine siyasi ve finansal destek sağlaması, silah yardımı yapması, oraların terör yuvasına dönüşmesi NATO için de bir tehdit" ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mariupol’de kalan Türk vatandaşlarının olduğunu belirtti ve 'Savaş sokak çatışmasına dönüştüğü için vatandaşları çıkartmak zor oluyor. O nedenle insani koridorun açılması gerekiyor. Bu konuyu sürekli görüşüyoruz. Maalesef ne tarafa açılacağına dair bir anlaşma yok' dedi. Lavrov'dan Mariupol'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için destek talep ettiklerini belirten Çavuşoğlu, 'Evet oradaki camide vatandaşlarımız var. Uydu telefonları ile ulaşım sağlıyoruz. Caminin imamı camide herhangi hasar olmadığını öğrendik' dedi.
#UkraynaGeçen hafta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasıyla patlak veren krizin uluslararası politika ve dünya kamuoyunun gündemine taşıdığı başlıklardan biri de Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki kontrolünün hukuki çerçevesini çizen 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi oldu.
#Montrö SözleşmesiCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk'te Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, bölgedeki son gelişmeler ve merak edilen tüm konularla ilgili olarak Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin kolay geçmediğini belirten Kalın, "Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım'ın tanınması gibi, Ukrayna'nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması" dedi. Öte yandan Kalın, Rusya ile diyalog kanalının açık tutmak için yaptırım planlamadıklarını açıkladı.
#İbrahim KalınMontrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ne zaman imzalandığı ve maddeleri gündemde yer alıyor. Montrö Boğazlar Sözleşmesi Lozan Konferansı’nda imzalanmıştır. Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Türkiye tarafından imzalanan yeni Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye'nin kısıtlanmış hakları iade edilmiş ve boğazlar bölgesinin egemenliği Türkiye'ye geçmiştir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri nelerdir? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri
#Montrö Boğazlar SözleşmesiMontrö Sözleşmesi’nin maddeleri Ukrayna-Rusya geriliminde gündeme geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon emrini verdi. Ukrayna'da pek çok bölge saldırıların hedefi olurken, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, yaptığı açıklamada, "Erken konuşmam istemem Türk tarafından dayanışma tezahürünü bekliyoruz. Bize göre Montrö Sözleşmesi'nin 19’uncu maddesi uygulanmaya konulmalı” dedi. Peki, Montrö Sözleşmesi’nin 19. maddesi nedir? İşte, Montrö Sözleşmesi’nin önemi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Montrö SözleşmesRusya ile Ukrayna arasında süren çatışmalar, gözleri NATO'nun ilgili maddeleri ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın statüsünü belirleyen Montrö Anlaşması'na çevirdi. ABD Başkanı Biden'ın 'sonuna kadar sadık kalacaklarını' beyan ettiği NATO'nun 5'inci maddesi paktın üyesi olduğu için, Montrö'nün 19'uncu maddesi de doğrudan tarafı olduğu için en çok Türkiye'yi ilgilendiriyor. Peki, resmi açıklamalarda kullanılan eşanlamlı kelimelerin bile diplomatik açıdan çok önemli olduğu şu günlerde, tartışılan bu maddeler ne anlama geliyor? Türkiye Boğazları kapatmak zorunda kalır mı? Kapatırsa neler olur? Biden'ın açıklamasındaki 'madde detayı' ne? İşte uzmanların yorumları ışığında işin perde arkası...
#UkraynaRusya ile Ukrayna arasındaki kriz, sıcak çatışmaya dönüştü. ‘Bu, resmen savaş’ diyenler için bir dipnot; pratikte ‘savaş’ denmiyor çünkü Rusya resmi olarak Ukrayna’ya savaş açmadı, doğusundaki bağımsız Donbas bölgesine özel askeri bir operasyon başlattı. Akabinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Türkiye’den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep etti. Bu talep Montrö Anlaşması’nı da bir kez daha gündeme getirdi. Boğazlar kapatılabilir mi? Montrö Anlaşması’nın maddeleri ve önemi nedir? Emekli amiraller ve tarihçiler ile konuştum.
#Montrö Anlaşmasıİletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin, "İki ülke ile olan yakın diyaloğumuzdan da istifadeyle, tarafların da istemesi halinde, aralarındaki diyaloğun ve barışın yeniden tesisi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.
#Fahrettin AltunKanal İstanbul'un üzerinde bulunan 6 köprüden biri olan Sazlıdere Köprüsü'nün temeli atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı konuşmada, "Similasyonlarımıza göre Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı’ndan 13 kat daha güvenli olacak." derken, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da, "Bu sadece İstanbul'un değil, bölgenin projesidir. İstanbul Boğazı'nı korumaya alacak bir projedir." açıklamasında bulundu.
#Binali Yıldırım8 sınıf sosyal bilgiler dersi oldukça önemli konuları içermektedir. Ülkemizin kuruluşu, Cumhuriyet'in ilan edilmesi, Yeni Türk devletinin kurulması gibi birçok durum 8. Sınıf Sosyal Bilgileri kazanımları içinde yer alır. 8 sınıf sosyal bilgiler konuları içinde yer alan Lozan Anlaşması ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Lozan Antlaşması Konu AnlatımıBaşbakan Binali Yıldırım, TBMM'nin 26. Dönem 2. Yasama Yılı dolayısıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın verdiği açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na eleştiriler yöneltti. Yıldırım, "Lozan'ı ortaya koyup, Lozan üzerinden siyaset yapmak Sayın Kılıçdaroğlu'na bir şey kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şeyi göreceksiniz. Fevkalade ayrıştırıcı bir dil kullandı, bunu da doğrusu tasvip etmek mümkün değil" dedi. Başbakan ayrıca OHAL'in 12 ay sürebileceği polemiği içinse 'Konu gündemimizde değil' cevabını verdi.
#Binali YıldırımRusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan kriz nedeniyle, 'özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat' beklediklerini söyledi. Karlov, "Türkiye bir taraftan diyalogdan yana olduğunu ilan ederken, diğer taraftan böyle bir yaklaşıma uymayan açıklamalar yapıyor" dedi. İstanbul Boğazı'dan güvertesinde füze taşıyan bir askerle geçen savaş gemileri ile ilgili de açıklama yapan Karlov, "Bu uluslararası normal bir pratik" diye konuştu.
#Andrey Karlov