Kadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikJaponya'da yapılan araştırmalar doğum sırasında bebeklere annelerinden kanser bulaşabileceğini ortaya çıkardı. Araştırma hakkında konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, "Bu çok nadir görülen bir durum. Kanser hastası gebe kadınlar bundan korkmamalı. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmak gerekir. Bu gibi durumlarda anneler sezaryenle doğumu tercih edebilirler" dedi.
#HamileVajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe durumudur. Bu durum vajinanın girişindeki kasların ilişki esnasında aşırı ve istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılmaya bağlı vajinal giriş geçici olarak daralır yada kapanır, cinsel ilişki mümkün olmaz.
#VajinismusMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikMol gebelik hatalı döllenme sonucu oluşan anormal bir gebeliktir. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Peki mol gebelik neden oluşur? Mol gebelikte riskler nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, tüm merak edilenleri yanıtladı.
#HamilelikMol Gebelik ya da diğer bir adıyla üzüm gebeliği, hamilelik döneminde vajinadan üzüm taneciklerinin düşmesiyle ortaya saptanmaktadır. Sabahları şiddetli bulantının yaşandığı mol gebelikte, tam ve kısmi türler bulunmaktadır. Peki, mol gebelik nasıl anlaşılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Mol Gebelikİlk gebeliğinde ekranda bebek yerine, köpük gördü. “Mol gebesin” dediler. “O ne?” diye sordu. “Potansiyel kanser hücresi” dediler.İkincisinde o da yoktu. Ekran bomboştu. Hamilelik sonlandıktan kısa bir süre sonra, rahimde bir parça oluştu. “O ne?” diye sordu. “Kansersin” dediler. “Ya kemoterapi olacaksın, ya rahmini alacağız” dediler. “Amerika’ya gitsem...” diyecek olduğunda, “Nereye gidersen git. Aynı teşhisi koyarlar” dediler. Dediler de dediler! Hayatını bir kabusa çevirdiler. Kim bu ünlü spiker?
Hamileliğin herhangi bir döneminde kanama meydana gelmesi ender görülen bir durum değildir ancak nedeni ortaya çıkarılması gereken bir durumdur. Bazı durumlarda idrar yollarından gelen ya da hemoroid (basur) gibi durumlarda rektal (makat) yoldan kaynaklanan kanama anne tarafından gebeliğe bağlı vajinal kanama sanılabilir.
#HamileAdet gecikmesi pek çok kadının yaşadığı ve muzdarip olduğu konulardan biri. Cinsel yaşamı olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadında görülen adet kanaması gecikmesinin en muhtemel nedeni olarak gebelik görülür. Ancak adet gecikmesinin başka nedenleri de olabilir. Peki, adet gecikmesi nedir? Adet gecikmesinin nedenleri neler olabilir?
#Adet GecikmesiJinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.
#Kağan Kocatepe