Prens William’ın eşi Kate Middleton hasta mı?

Güncelleme Tarihi:

Prens William’ın eşi Kate Middleton hasta mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 17:20

Kate Middleton için konuşulan hastalığın tüm ayrıntıları bu haberde!

Haberin Devamı

Prens William'ın bebek bekleyen eşi Kate Middleton, kaldırıldığı hastaneden taburcu edildi. 

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; İngiltere kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Prens William'ın hamile eşi Kate Middleton başkent Londra'daki Kral 7. Edward Hastanesi'nden eşi Prens William ile birlikte elinde bir buket çiçekle ayrıldı. Çiftin basın bürosundan yapılan açıklamada, Kate Middleton’ın bir süre dinlenmek için Kensington Sarayı'na gideceği belirtildi.

Kraliyet yetkilileri, Kate'in ilk çocuğuna hamile olduğunu ve gebeliğinin henüz 12 haftayı doldurmadığını açıklamışlardı. Yoğun bulantı ve kusma nedeniyle hastaneye kaldrılan Kate için “Hiperemesis gravidarium” hastalığı geçirdiği iddiaları ortaya atıldı. Peki, bu hastalığın ayrıntıları neler? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hastalığı şu şekilde anlatıyor:

Haberin Devamı

Yapılan pek çok araştırmada her 100 hamile kadından 50 ile 70'inin az ya da çok bulantı ve kusma sorunu yaşadığı saptanmaktadır. Her 1000 hamile kadından 5-10'unda ise bulantı ve kusmalar hastaneye yatacak ve besin maddelerinin damardan verilmesini gerektirecek kadar şiddetli olmaktadır.

Yakınmalar sabahın erken saatlerinde daha şiddetli olduğu için durum İngilizce'de sabah hastalığı anlamına gelen "morning sickness" şeklinde adlandırılır. Duruma verilen bir başka isim de gebelik hastalığıdır. Bilimsel olarak ise emesis gravidarum olarak tanımlanır. Şiddetli olgular ise hiperemesis gravidarum adını alır.

Hamileliğe bağlı bulantı ve kusmalar genelde gebeliğin 6. haftası civarında başlar ve 14-16. haftalar arasında şiddetli giderek hafifler ve kaybolur. Bununla birlikte bazı kadınlarda belirtiler 4. haftada başlayıp tüm hamilelik boyunca da devam edebilir.

Genel olarak bulantı ve kusmaların olması gebeliğin yolunda gittiğinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Gözleme dayalı çalışmalarda bulantı ve kusma yaşayan kadınlarda düşük yapma olasılığının daha az olduğu gösterilmiştir. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı araştırmacılar bulantıların anne adayını bebeğe zarar verebilecek bazı maddelerden uzak tuttuğunu kusmaların ise yine anne adayında bulunan ve yine bebeğe zarar verebilecek bazı toksinlerin uzaklaştırılmasına yaradığını ileri sürmektedirler ve bu iddialarını doğanın koruma mekanizmalarından biri olarak tanımlamaktadırlar. Ancak bu iddiaları destekleyecek yeterli bilimsel kanıt mevcut değildir.

Nedenleri

Haberin Devamı

Hamilelik sırasında görülen bulantı ve kusmaların altına yatan nedenin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Yakınmaların kanda gebeliğe bağlı olarak yükselen HCG ve östrojen hormonlarının artış şekline paralel olması, hormonların normalden yüksek olduğu çoğul gebelik ve mol gebelik gibi durumlarda daha şiddetli görülmesi gibi gözlemler nedeni ile bu hormonların beyindeki bulantı merkezini uyararak tabloya neden olduğu düşünülmektedir.

Öte yandan psikolojik ve fiziksel stres ve yorgunluk da bulantı ve kusmaları arttırabilmektedir. Özellikle istenmeyen gebelik varlığında durum daha şiddetli olabilmektedir.

Bebek üzerindeki etkileri

Tablonun daha şiddetli olduğu hiperemesis gravidarum olgularında yapılan pekçok çalışmada da yakınması olan ve olmayan kadınların bebeklerinin sağlık durumları arasında önemli bir farklılık olmadığı gösterilmiştir. Bununla birlikte hastaneye yatmayı gerektirecek kadar şiddetli yakınması olan kişilerin bebeklerinde düşük doğum ağrılığına daha sık rastlanmaktadır.

Tedavisi

Haberin Devamı

Gebelik hastalığında tedavi olayın şiddetine göre değişir. Hafif olgularda genelde herhangi bir tedavi uygulanmazken sadece basit önlemler ile olay atlatılmaya çalışılır. Bunlar:

• Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmak.

• Öğün sayısını altıya çıkarmak, az ama sık aralıklarla yemek yemek. Midenin boş kalmasına izin vermemek.

• Bulantı hissedildiği anda beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi besin maddeleri yemek.

• Uyandıktan sonra yataktan kalkmadan önce kraker gibi kuru bir şeyler yiyip bir süre yatakta dinlendikten sonra kalkmak.

• Yemek aralarında yeterli sıvı almak.

• Gün içinde zaman zaman mola vererek dinlenmek.

Haberin Devamı

Bu dönemde 3-4 kilo kaybedilmesi çok önemli bir sorun yaratmaz. Kişi canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemelidir. Önemli olan kusmaların az olması ve sıvı kaybı olmamasıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!