20'nci yüzyıl sanatının en önemli ve etkileyici figürlerinden biri olan Pablo Picasso, 50 yıl önce 8 Nisan günü hayata gözlerini yumdu. Yenilikçi yaklaşımı, farklı akımlara yaptığı katkılar ve sınırsız yaratıcılığı ile Picasso sanat tarihinde efsanevi bir yere sahip. Ancak kişiliği de bir o kadar tartışmalı... Kimilerine göre 'yaratıcılığın efendisi' olan Picasso, kimilerine göre de çalışmalarında da görüldüğü üzere büyük bir kadın düşmanı. Peki Picasso gerçekte kim?
#Pablo PicassoRessam İvi Stangali’nin adına ilk kez Arif Keskiner’in ‘Çiçek Gibi’ adıyla 2001 yılında yayımlanan anılarında rastlamıştım. Bir büyük gazetenin yazarına âşık olarak kaderini kederiyle dokuyan Rum kızı İvi’nin hikâyesi o zaman dikkatimi çekmişti.
#İvi Stangaliİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 18 Ağustos – 16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 49. İstanbul Müzik Festivali ile bu haftanın yazısını açmak istedim. İstanbul’un en güzel zamanı olan yaz konserleri, 49. İstanbul Müzik Festivali ile en keyifli açık hava mekanlarında gerçekleştirilecek.
#Hikmet Demirkol18 Ağustos - 16 Eylül tarihleri arasında açık hava mekânlarında izleyiciyle buluşmaya hazırlanan 49. İstanbul Müzik Festivali’nin biletleri satışa çıktı. Pandemi sonrası yeni bir dönem arayışını simgeleyen ‘Başka Bir Dünya Mümkün’ temasıyla düzenlenen festivalin programını klasik müzik yazarımız Serhan Bali yorumladı.
#49. İstanbul Müzik Festivali"49. İstanbul Müzik Festivali", 18 Ağustos'ta başlayacak - Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle, "Başka bir dünya mümkün mü?" temasıyla yola çıkan festival, bir ay boyunca 14 farklı mekanda Türkiye ve yurt dışından 30'un üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak.
#İstanbul Kültür Ve Sanat VakfıBulgaristan Kırcali doğumlu Ayhan Çetin, kent gözlemleriyle öne çıkan bir sanatçı. Çetin’in eserlerine baktığınızda kentlerin hızlı yaşamını görebilirsiniz. Çetin’in Galeri Soyut’ta açılan ve 19 Mayıs’a kadar sürecek olan “Legokent” isimli sergisini gezdiğinizde, hızlı yaşamın tuvallere yansıdığını hissediyorsunuz. Çetin’in bu tarzı, serginin manifestosunda şöyle anlatılıyor:
#UĞUR ERGANBugün Dünya Ressamlar Günü. Bu vesileyle, fırçalarıyla dünyayı yeniden tanımlayan, tuvallerine aktardıklarıyla bize sevinci, üzüntüyü, doğayı, acıyı, tatlıyı yaşatan, gerçekleri ya da hayalleri tablolarına sığdıran bu sanatçıların sinemadaki yansımalarını hatırlayalım dedik. İşte size ressamları anlatan filmlerden bir seçki...
#YazarHeykel ve resim sanatına getirdiği kişisel yorumu ilgi çeken tasarımlara dönüştüren St. Petersburg doğumlu genç yetenek Gina Ginali, çok farklı materyaller kullanarak sanatını renkli deneyimlerle ortaya koyuyor. Ginali, aynı zamanda bir İstanbul aşığı. Bir süredir İstanbul'da yaşamaya karar veren genç sanatçının sevgisinde Türk heykel ve resim sanatına duyduğu hayranlığın etkisi büyük. Gina Ginali ile hürriyet.com.tr için bir araya geldik, sanatını, İstanbul sevgisi ve sanatseverlerle buluşturacağı yeni projelerini konuştuk.
#HeykelBüyük boy sanat kitaplarının alıcısı belli sayıdadır. Çünkü satış bedelleri yüksektir. Yıllardır Batı’da gördüğümüz örneklerin burada da basılabileceğini daha önce belirtmiştim. Hatta büyük kurumlar armağan için hazırladıkları kitapları bile küçük boyutta basabilirler. Türk yayıncılığı da bu yöntemi benimsemiş halde. Ünlü sanatçıların herkese ve her keseye uygun baskıları yapılıyor. Hayalperest Yayınları da bu anlayışta kitaplar yayımlıyor.
#KandinskiAslında o bir ziraatçi. Ziraat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra girdiği Tarım Bakanlığı’ndaki son yıllarında resim çalışmalarına başlayan sanatçı, emekli olduktan sonra ise kendini tamamen bu işe vermiş. Evet bu haftaki konuğumuz son dönemin gözde kadın ressamlarından Nermin Alpar.
#Uğur ErganFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSA300 metre yüksekliğindeki kocaman Eyfel Kulesi’ne büyüteçle bakacağınız aklınıza gelir miydi? Dünyada sayılı sanatçı tarafından icra edilen ‘micro art’ın kurşun kalem alanındaki Türk temsilcilerinden Nihat Özcan etkileyici bir sergiyle Mall of İstanbul’da sanatseverle buluşuyor. Sanatçı sergisinde, kurşun kalemin ucunu yontarak lokomotif, Eyfel Kulesi, kuru kafa, kılıç, Modigliani Heykeli gibi ayrıntılı işçilikle mini boyutlarda eserler ortaya çıkartıyor. Öyle ki bazı eserleri detaylı inceleyebilmek için büyüteç kullanmak gerekiyor. Nihat Özcan’la ‘micro art’ serüvenini konuştuk.
#Nihat ÖzcanSadece oyunculuğuyla değil sinema dünyasına yaptığı katkılarla da her dönemin en çok sevilen yıldızlarından biri olan Denzel Washington, Los Angeles’ta Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı. İki Oscar’lı oyuncu, hem “Roman J Israel, Esq.” adlı yeni filmini hem de kariyerine dair merak edilenleri anlattı.
#Denzel WashingtonŞık dokunuşlarla ev sıcaklığında bir ortamda konaklayarak her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip Paris’in kendine özgü ruhunu hissetmek isteyenler için, şehrin en etkileyici butik otellerini sizin için seçtik. İşte Paris'te nerede kalınır sorusunun cevabı...
#Paris'te Konaklama