Canlandırdığı karakterler ve zaman zaman basına verdiği demeçlerle gündeme gelen oyuncu Peker Açıkalın'ın kim olduğu, son günlerde en çok merak edilen konulardan biri oldu. Vatandaşlar, Peker Açıkalın'ın kariyerini ve özel hayatını araştırıyor. Peki, Peker Açıkalın kimdir? Peker Açıkalın kaç yaşında ve nereli?
#Peker Açıkalın Kimdir?Mitral kapak ameliyatı olan Açıkalın'ın hastanedeki tedavisi devam ediyor - Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Esen: - "Hastamızda bir kalp krizi atağı söz konusu değildir. Hastamıza protez kapak takıldı. Hastamızın şu anda durumu gayet iyi ve stabil. Bu hafta içinde de taburcu edeceğiz"
Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKalp kapağı yetmezliği olan annesi ona hamile kaldığında doktorlar "hamileliği sonlandırmamız lazım" dedi. Anne Neriman Köksal, "Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir" diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968'de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. O henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal'a, yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyat sonrası daha 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama 'yapay kapağa gerek kalmadan' hastanın kendi dokusu ile 'triküspit kapağı tamir etme yöntemi' ile dünya tıp literatürüne girdi. Mesleki hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Dr. Köksal, çocuklukta geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiç belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, annesini de ondan alan mitral kapak yetmezliğine karşı anne adaylarına da çok önemli uyarılarda bulundu.
#Kalp Kapağı YetmezliğiKalp kapağı yetmezliği olan annesi ona hamile kaldığında doktorlar "hamileliği sonlandırmamız lazım" dedi. Anne Neriman Köksal, "Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir" diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968'de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. O henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal'a, yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyat sonrası daha 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama 'yapay kapağa gerek kalmadan' hastanın kendi dokusu ile 'triküspit kapağı tamir etme yöntemi' ile dünya tıp literatürüne girdi. Mesleki hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Dr. Köksal, çocuklukta geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiç belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, annesini de ondan alan mitral kapak yetmezliğine karşı anne adaylarına da çok önemli uyarılarda bulundu.
#DoktorGöğüs kemiği kesilmeden 8 mm’lik kesiden gerçekleştirilen robotik kalp ameliyatları hızlı iyileşme imkanı tanıyor.KALP cerrahisinde tıbbın ulaştığı en ileri nokta olan ve sadece Türkiye’de değil, dünyada da sınırlı merkezde gerçekleştirilebilen robotik kalp cerrahisi, göğüs kemiği kırılmadan küçük bir kesiyle operasyon imkanı tanıyor. Robotik kalp cerrahisi sayesinde hastaların ameliyattan kısa süre sonra normal yaşantısına dönebildiğini söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, yöntemin en küçük kesiyle gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek en konforlu şekilde iyileşmesini sağladığını söyledi. Prof. Dr. Buket, robotik kalp cerrahisiyle ilgili merak edilen soruları ise şöyle yanıtladı.
#1Kalp yetmezliği bulunan Yeşim Tığlı’ya kapakçığın yerleştirileceği alan dar olduğundan ‘komando’ tekniğiyle ameliyat yapıldı. Önce kapakçığın yerleştirileceği bölge genişletildi, yamalarla desteklendi. Ardından kapakçık nakledildi. Bu yöntem Türkiye’de şimdiye kadar 50 hastaya uygulandı.
#Yeşim Tığlı“ÇOCUKLARDA ve yeni doğanlarda görülen kalp-damar hastalıklarına, bu konuda yetişmiş pediatrik kardiyologlar tarafından tanı koyulur” diyen Özel İzmir Gazi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi, Çocuk Kalp Damar Cerrahisi ve Yenidoğan Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emin Alp Alayunt, “Hem erişkin hem çocuk kalp-damar hastalıklarında faaliyet gösteren bir cerrah olarak, bu iki alanı bazen kıyaslarım. İlk aklıma gelen zorluğu, yorgunluğu riski değildir. Önce şunu düşünürüm: Yetişkin biri ameliyattan sonra sadece hayatının geri kalan kısmını yaşayacak, ama çocuk bir ömrü ‘bütünüyle’ yaşayacak. En basitinden bu gerçek bile başarılı, komplikasyonsuz geçen bir ameliyattan sonra mutluluğumuzun da o oranda artmasını açıklıyor” ifadelerini kullandı.
#İzmirRobotik kalp ameliyatlarının kalp cerrahisinin ulaştığı en ileri nokta olduğunu söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, söz konusu yöntemin en küçük kesi ile gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek, en konforlu şekilde iyileşmesini sağladığını belirtti.
#İzmirMitral kapak, akciğerlerde temizlenerek kalbe dönen kanın vücuda dağıtılmasında rol oynayan kalp kapakçıklarından biridir. Sağlıklı bireylerde, temizlenmiş kanın vücuda pompalanması esnasında mitral kapak kapanarak, kanın akciğerlere geri kaçışını engeller.
#Mitral KapakYoğun Bakım hemşiresi Nadide Şahin (24), 2 ay önce nefes darlığı ve halsizlik nedeniyle zatürre tedavisi gördü. İşine geri döndü ama şikayetleri geçmeyince akciğer tomografisi çekildi ve Kovid-19 şüphesiyle karantinaya alınarak ilaç tedavisine başlandı. Tırnaklarındaki bombeleşmeden şüphelenen genç hemşirenin hayatını, bu mesleki şüphesi kurtardı. Kalp kapak yetmezliği olduğu anlaşılan Nadide, geçen hafta acilen ameliyata alındı ve kalp kapağı değiştirilerek protez kapak ile sağlığına kavuştu.
#Nadide ŞahinYoğun Bakım hemşiresi Nadide Şahin (24), 2 ay önce nefes darlığı ve halsizlik nedeniyle zatürre tedavisi gördü. İşine geri döndü ama şikayetleri geçmeyince akciğer tomografisi çekildi ve Kovid-19 şüphesiyle karantinaya alınarak ilaç tedavisine başlandı. Tırnaklarındaki bombeleşmeden şüphelenen genç hemşirenin hayatını, bu mesleki şüphesi kurtardı. Kalp kapak yetmezliği olduğu anlaşılan Nadide, geçen hafta acilen ameliyata alındı ve kalp kapağı değiştirilerek protez kapak ile sağlığına kavuştu.
#İstanbulOpr. Dr. Kemal Bayazıt, 89 yaşında vefat etti. Türkiye'de ilk kalp naklini 1968'de gerçekleştiren Kemal Bayazıt, kalp damar cerrahisinin kurulması ve yaygınlaştırılmasına öncülük etmişti. 'Hocaların hocası', 'kalp cerrahisinin yaşayan çınarı' olarak da anılıyordu. İşte, Kemal Bayazıt hakkında bilgiler...
#Opr. Dr. Kemal BayazıtADANA’da, kalbinin sol tarafında doğuştan darlık olan, bu nedenle nefes alma güçlük çeken Esma Aykut (5), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde, Türkiye’de ilk kez yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. Kalp- Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şah Topçuoğlu, Esma’nın kalbindeki akciğerden gelen kanın pompalanan kısmında geçişi engelleyen darlıklar nedeniyle iki kalp kapakçığının değiştirildiğini söyledi.
#ADANA