Birsel SANCAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 00:00
Florence Nightingale Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhan Akpınar ve Op. Dr. Ertan Sağbaş, Çinli doktorlara Da Vinci robotuyla kalp ameliyatı yapmayı öğrettiler. Akpınar, Japonya’da da üç hastayı ameliyat etti.
Ekibiyle birlikte bir buçuk yılda 126 hastayı robot kullanarak ameliyat eden Doç. Dr. Belhan Akpınar ve Op. Dr. Ertan Sağbaş, Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Derneği’nin Şangay’da düzenlenen yıllık toplantısına katılmak amacıyla Çin’e gittiler. Dört gün boyunca Çinli hekimlere robotik cerrahi kursu veren Akpınar ve Sağbaş, ardından Japonya’ya giderek 3 hastaya kapak ameliyatı yaptı.
AMELİYAT İZNİ İÇİN BİR AY BEKLEDİLER
Çin’de Türkiye’de kullanılan robotun bulunmasına rağmen bazı eksik parçaları Türkiye’den götürmek zorunda kaldığını anlatan Dr. Akpınar, "İletişimde biraz güçlük çektik. Yetkililerden ameliyat yapabilmem için izin almamız bir ay sürdü. Çin gümrüğünde yanımızda getirdiğimiz cihazlar için de sıkıntılar yaşadık" dedi. Burada kaldıkları dört gün boyunca doktorlara robotik cerrahi teknikleri hakkında kurs verdiklerini belirten Dr. Akpınar, "Yaklaşık 3 bin kişilik bir hekim grubuna hitaben bir konuşma yapma fırsatı da buldum. Bir Türk hekimi olarak, Çin’e gidip robotik cerrahiyi anlatmak benim için çok heyecanlıydı. Ülkem adına gurur duydum" diye konuştu. Şangay’da birçok noktaya konferansıyla ilgili afişlerin asıldığını ve çok iyi ağırlandıklarını anlatan Dr. Akpınar, daha sonra geçtikleri ve altı gün kaldıkları Japonya’da da robotik cerrahiden yararlanmadan iki kadın ve bir erkek hastaya mitral kapak ameliyatı yaptı.
Japonya’da 900 Türkiye’de 2250 ameliyat
Japon hekimlerin Türklere karşı büyük bir saygı ve sevgi duyduklarını kaydeden Dr. Akpınar, "Biz sadece Florence Nightingale Hastanesi’nde 2005 yılında 2250 kalp ameliyatı yaptık. Robotik cerrahi konusundaki vakalarımızı da saygın bilimsel dergilerde yayınladık. Japonya’dan davet almamızın sebebi de, uluslararası tıp dergilerinde çıkan makalelerimizdi" dedi. Japonya’da 500 kalp cerrahi merkezi bulunduğunu, en başarılı merkezlerin bile yılda en fazla 900 hastayı ameliyat ettiklerini belirten Dr. Akpınar şunları söyledi: "Bu nedenle vaka sayısı az olduğundan kendilerini çok geliştiremiyorlar. Ama bilime çok saygıları var. Bizi de büyük bir saygıyla karşıladılar. Hiçbir sorun yaşamadık. Yemeklerdeki farklılık nedeniyle de nazik davrandılar. Orada inekleri birayla besleyip masaj yapıyorlarmış. Bize de birayla beslenen Kobe ineğinden yapılmış Kobe bifteği yedirdiler. Gerçekten tadı çok güzeldi ve yumuşaktı."