Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Dünya, şu anda sadece ve sadece kıtlığı konuşuyor. Biz ülke olarak, siz değerli üreticilerimizin ürettikleriyle hiçbir ürünün yokluğunu, eksikliğini ve noksanlığını çekmiyoruz" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıVadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, mısır stoklarındaki artışın fiyatlara aşağı yönlü baskı yaptığını belirterek, "Piyasada talep olmasına rağmen tüketimin bu miktardaki bir arzı karşılaması mümkün görünmemektedir. Bu nedenle stoklardaki artış devam ettikçe, mısırdaki değer kaybı da kaçınılmaz oluyor" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu işadamı Abdullah Unakıtan'ın şirketinin mısır ithali, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporuna girdi. DDK, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) aşırı mısır stokları olaşmasına neden olduğunu belirttiği 2003 ve 2004 yılları mısır dış alımlarının Başbakanlıkça incelenmesi ve gerekirse soruşturulması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de iplik sanayisinin kalbi olan Kahramanmaraş’ta usta sıkıntısı yaşanıyor. Şehir depremin ardından büyük bir insan kaynağı kaybı yaşadı. Göçlerin etkilediği fabrikaları, global resesyon da vurunca kapasiteler küçüldü. Özellikle iplik fabrikası olanlar üretim hafızasını korumak için ayakta kalmaya çalışırken bölgeki iplik ustalarının Bursa ve Denizli gibi kentlerin yanı sıra Türkmenistan gibi ülkelere gittiği belirtiliyor. Sanayici ise kalıcı konutlar tamamlanınca sorunun ortadan kalkacağı görüşünde.
#KahramanmaraşRusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 1 yılı geride bıraktı. Savaş sadece iki ülkeyi ve yakın komşularını değil dünyanın genelini gerek ekonomik gerekse jeopolitik açıdan oldukça etkiledi. İşte birinci yılın sonunda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle ortaya çıkan 8 sonuç...
#Ukrayna-Rusya SavaşıBMD Başkanı Sinan Öncel, geçen sene Türkiye’deki yabancı alışverişlerinde, yüzde 245 artış olduğunu, bir numaraya ise Rusların yerleştiğini söyledi. Öncel, “Lüks markalar Moskova’dan çekildi. Artık alışverişe Avrupa’ya gidemeyen zengin Ruslarla sadece İstanbul ve Antalya’da buluşabilen lüks markaların kapısında kuyruk var. Dünya devleri tek tek Türkiye operasyonlarını büyütüyorlar’’ dedi.
#Sinan ÖncelToprak Mahsulleri Ofisi (TMO), gerek pandemi gerekse Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle dünya genelinde başlayan gıda güvenliği telaşından sonra bu yıl rekor miktarda arpa ve buğday aldı. 5 milyon tonun üzerinde buğday, 1 milyon ton üzerinde arpa alımına rağmen 500 bin tonluk ithalat ihalesi açması ise tartışma yarattı.
#Toprak Mahsulleri OfisiTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dünyanın gündemindeki buğday sıkıntısıyla ilgili, “Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Geçen yıla göre fazlamız var” diye konuştu.
#Vahit KirişciBuğday taban fiyatı 2022 için gözler Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) açıklamasına çevrildi. Yeni hasat sezonunun başlamasıyla beraber açıklanacak olan buğday alım fiyatları ile ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, bu yıl açıklanacak buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini söyledi. TMO tarafından açıklanacak olan sert buğday ve kaliteli buğdayın fiyatları türüne göre değişecek. Peki, buğday taban fiyatı 2022 açıklandı mı, ne kadar olacak? İşte, 2022 yılı buğday alım fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Buğday FiyatlarıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, buğdayda krizinin olmadığını ve hasadın başladığını açıkladı. Bakan Kirişci "Hasadın olmadığı dönemde olmayan krizin hasat başladıktan sonra konuşuluyor olması anlamlı mı? Kriz çıkacak demek abesle iştigaldir. Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıHazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar TL birikmiştir" açıklamasında bulundu. Gıda stoklarına değinen Bakan Nebati, "Yapılan haberler manipülasyondan ibaret, ülkemizin gıda anlamında stokları yeterli düzeydedir" dedi.
#Kur Korumalı Mevduat HesaplarıManisa ziyareti kapsamında Kula ilçesinde muhtarlarla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan sağlığının insan sağlığı kadar önemli olduğunun altını çizerek, "Sığır brusella, koyun, keçi brusella, şarbon ve veba aşılarının aşı bedelini bundan sonra inşallah almayacağız. Ayrıca tüberkülin testinin bedeli de yetiştiricilerimizden alınmayacak. Bu aşıların sadece uygulama ücretleri alınacak. Aşı bedellerinin alınmaması ile birlikte aşılama oranlarının artacağına inanıyoruz. Hastalıktan gelen verim kayıplarının böylelikle önleneceğini düşünüyoruz" dedi.
#Bekir Pakdemirli