Minsk Anlaşması maddeleri, Rusya-Ukrayna savaşının 3. gününde gündeme gelmeye devam ediyor. Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalanan Minsk Anlaşması, Rusya-Ukrayna geriliminin ardından öne çıkan konulardan olmuştu. 12 Maddelik Minsk Protokolü, 5 Eylül 2014 tarihinde imzalanmıştı. Peki, Minsk Anlaşması nedir, hangi ülkeler arasında imzalandı? İşte, Minsk Anlaşması imzalayan ülkeler ve anlaşmanın yükümlülükleri.
#MinskRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle Rus askerlerin Ukrayna’nın bazı kesimlerinde saldırıda bulunması, Avrupa’nın göbeğinde yeni bir savaş yaşanması tehlikesine paralel olarak halkların tedirginliğini de artırdı. Haftalardır süregelen yaptırım tehditlerine Putin’in aldırış etmemesi üzerine, Almanya’da gözler 16 yıl Almanya Başbakanlığı yapan ve dünya genelinde kabul gören, kendisine saygı duyulan Angela Merkel’e çevrildi.
#Rusya-UkraynaRusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle birlikte Minsk Anlaşması maddeleri araştırmaları hız kazandı. Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalanan Minsk Anlaşması, Rusya-Ukrayna geriliminin ardından yeniden gündeme geldi. Peki, Minsk Anlaşması nedir, hangi ülkeler imzaladı? Minsk Anlaşması maddeleri ve detayları...
#Minsk AnlaşmasıMinsk Anlaşması maddeleri son gelişmelerin ardından öne çıkan konulardan oldu. Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalanan Minsk Anlaşması, Rusya Ukrayna geriliminin tırmanmasının ardından yeniden gündeme geldi. 12 maddelik protokolde tarafların silah bırakması, ateşkesin AGİT tarafından denetlenmesi, rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılması, silahlı grupların ve askeri ekipmanın Ukrayna topraklarından çekilmesi, ekonomik toparlanma için bir program hayata geçirilmesi gibi başlıklar öne çıkıyordu. Ancak atılan imzalara ve verilen sözlere rağmen bölgede çatışmalar sürdü. Peki, Minsk Anlaşması nedir? Minsk Anlaşması maddeleri neler ve hangi ülkeler arasında imzalandı? İşte Minsk Anlaşması ile ilgili ayrıntılar
#MinskABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleri Donetsk ve Luhansk'ın tek taraflı bağımsızlığını tanıyarak bölgeye asker sevk etme kararına ilişkin, "Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını artırırsa yaptırımlarımızı genişletmeye devam edeceğiz" dedi.
#BlinkenRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesindeki ayrılıkçıların kurduğu "cumhuriyetleri" tanıdığını açıklamasıyla dünya savaş durumuna geçti. Peki Putin bu kararı neden verdi? Donbas'ın özelliği ne? Ve daha da önemlisi önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor? İşte 8 soruda merak edilenler...
#Lugansk Halk CumhuriyetiDünya endişe içinde Rusya-Ukrayna sınırında başlayacak olası bir savaş tehdidine kenetlenmiş durumda. NATO'nun bölgedeki varlığından rahatsızlık duyduklarını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'yi ve NATO'yu bölgedeki gerilimi körüklemekle suçladı. Peki ama olası bir savaş bölge ülkelerini nasıl etkileyecek? Ukrayna, Rusya'nın askeri müdahalesine karşı koyabilecek mi? Batılı ülkeler bu gerilimli dönemde ne gibi adımlar atacak? İşte Rusya-Ukrayna sınırındaki olası savaş senaryoları...
#RUSYADünyanın gözü, dün İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşen ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki zirvedeydi. Putin’in ‘verimli’, Biden’ın ise ‘açıksözlü’ olarak nitelendirdiği zirveden nükleer savaş çıkarmama, iki ülkenin büyükelçilerinin yerlerine dönmesi ve siber güvenlik konusunda istişarelere başlanması kararları çıktı.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 'Kısıtlamalar genişleyecek mi' sorusuna "Bizim Bilim Kurulu'nda öyle bir şey yok. Bizim Bilim Kurulu’nun bize söylediği, şu anda hafta sonlarında, yani cuma akşamı 9’dan itibaren pazartesi sabahı 5’e kadar eve kapanalım. Dediği bu. Buna uyuyoruz." yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika'nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye'yi karşı karşıya getirmesi, NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanKoronavirüs salgınına karşı aşı çalışmalarında sona gelinirken dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Aşı yaptıracak mısınız” sorusu yöneltildi. Erdoğan, “Şahsen benim de aşı olma konusunda herhangi bir sıkıntım söz konusu değil. Sağlığın söz konusu olduğu yerde, tabii ki bizler de sağlığımızı korumak için ne gerekiyorsa yapmak durumundayız” dedi.
#GazetehaberleriDağlık Karabağ bölgesiyle ilgili son dakika gelişmeler yaşandı. Ermenistan Başbakanı Paşinyan Karabağ savaşının bitirilmesine yönelik bildiriyi imzaladığını duyurdu. Yıllarca Ermenistan işgali altında bulunan tarihi bölge olan Dağlık Karabağ sorunu Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı. Peki, Karabağ nerede, önemi nedir? İşte, Dağlık Karabağ haritası ve coğrafi konumuyla ilgili bilgiler.
#Karabağ NeredeKremlin Sözcüsü Peskov, Dağlık Karabağ durumuna ilişkin Türkiye ile temas kurduklarını aktararak, "Dışişleri Bakanlığı üzerinden Ankara ile temaslarımız oldu. Bu konuda Rus tarafı tam temas halinde." dedi.
#Kremlin Sözcüsü Dimitriy PeskovErmenistan hükümeti, Dağlık Karabağ’daki vaziyet nedeniyle ülkede ‘savaş durumu’ ve ‘genel mobilizasyon’ ilan etti. Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde savaş hali ilan edilmesi kararı aldı. Peki Dağlık Karabağ nerede? Dağlık Karabağ sorunu nedir?
#Dağlık Karabağ