Güncelleme Tarihi:
İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'nın AB Dış İlişkiler Alt Komisyonu tarafından hazırlanan "AB ve Rusya: Ukrayna'daki Krizin Öncesi ve Ötesi" başlıklı raporda, Ukrayna'daki krizin kötüleşmesi halinde AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını arttırması gerektiği tavsiyesinde bulunuldu.
AB üyelerine Ukrayna krizi konusunda eleştiriler getiren raporda, "Krize doğru gidilirken AB de Rusya kadar hata yaptı. Ukrayna krizine doğru giderken 'uyurgezerlik' unsuru mevcuttu ve AB kurumları ile üye ülkeler bunun geldiğini görmedi" denildi.
Moskova'nın ruh hali yanlış değerlendirildi
İngiliz hükümetinin AB politikalarını inceleyen komisyonun raporunda lordlar, İngiltere ve AB'nin "analitik kapasitelerinin eksikliği sebebiyle" Ukrayna krizi yaklaşırken Moskova'nın "ruh halinin feci şekilde yanlış değerlendirildiğini" belirtti.
İngiltere'nin Ukrayna'daki durumla baş etmede "yeteri kadar etkin veya belirgin" olmadığının altını çizildi. İngiliz lordlar, ayrıca İngiltere'nin krize yönelik rolünün yetersizliğinin Dışişleri Bakanlığı'ndaki kesintilerle de ilgili olduğunu bildirerek, az sayıdaki Rus uzmanlarla durumun iyi idrak edilemediği kaydedildi.
Raporda, AB'nin Rusya ile ilişkilerini uzun süre boyunca Rusya'nın demokratik bir ülke olma yolunda ilerlediğine dair "iyimser terimlere" dayandırmasının da AB'nin krize yönelik yetersizliğini etkilediği ifade edildi. Rusya'nın, bağımsız bir devletin topraklarında eylemlerde bulunmasının "kabul edilemez" olduğu vurgulanan raporda şu ifadeler yer aldı:
AB Putin'i ve yakın çevresini hedef almalı
"Eğer Minsk Protokolü'nde ilerleme kaydedilmez ve Ukrayna'nın doğusundaki durum kötüleşmeye devam ederse AB kısa dönemde yaptırımlarını yenilemeli ve sıkılaştırmalıdır. Bu koşullar altında AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresini hedef almalı ve finans sektöründe yaptırımlarını genişletmelidir."
Rapor hakkında açıklama yapan Lordlar Kamarası AB Dış İlişkiler Alt Komisyonu Başkanı Lord Tugendhat, "İngiltere ve AB, krize doğru uyurgezer gitmekten dolayı kabahatli. Bize göre AB üyesi devletlerin Avrupa Komisyonu ile Ukrayna arasındaki müzakerelere yönelik gösterdikleri siyasi gözetim, endişe verici düzeyde yetersizdi. Bununla beraber Rusya, Ukrayna'nın AB ile yapmak istediği ticaret anlaşması iştahını yanlış değerlendirdi. Bunların birleşimi bugünkü krize yol açtı. Her iki taraf da krizin geldiğini göremedi" şeklinde konuştu.