Genelde erkeklerin basit bir hastalığı bile aşırı abarttıkları ile ilgili şakalar yaparız. Çoğu insanın ayakta geçirdiği gribi bile bazı erkekler yatak döşek geçirir, sanki ölüm döşeğindeymiş gibi acı çekerler. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde partnerlerinin ufacık sağlık sorunlarını abartmalarından şikayetçi olan kadınlarla konuştuk
#Bir Sorudan FazlasıOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuBD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, ülkedeki birçok saygın üniversiteye yayıldı. Polisin yaptığı müdahalelerde aralarında öğretim üyeleri ve öğrencilerin de bulunduğu en az 570 kişi gözaltına alındı.
#ABDDünya Sağlık Örgütü'nün ‘dikkate alınması gereken varyant’ kategorisine aldığı JN.1 varyantı dünya çapında yayılmaya devam ederken, uzmanlar varyantın oyunun kurallarını değiştirebileceğini öne sürüyor. ABD'deki vakaların yüzde 44'ünden fazlasının da JN.1 varyantı olduğu ve hastaneye yatışların arttığı açıklandı. Amerika'nın bazı eyaletleri ve İspanya zorunlu maske uygulamasına geri döndü.
#KoronavirüsMide rahatsızlığı yaşayan pek çok kişi çareyi mide koruyucularda buluyor ama çok yaygın kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun süreli kontrolsüz kullanımların bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Üstelik bu ilaçların olası tehlikelerinden çoğu insan habersiz. Peki acaba midemizi koruyacağız derken bilmeden daha mı fazla zarar veriyoruz? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa merak edilenleri anlattı...
#ReflüYapılan bir araştırmaya göre 30’larında başarılı olan gençler, 3-4 yaşından itibaren ev işlerine yardım edenler arasından çıkıyor. Melis’le Gizem de olabildiğince çocuklarına evde sorumluluk vermeye çalışıyor. Ah bir de anneannelerin aşırı şımartması olmasa...
#Ev İşleriABD'de 2006 yılında yayımlanan ve sonrasındaki yüzlerce Alzheimer çalışmasına temel oluşturan bir makalenin verilerinin manipüle edildiği iddiaları bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Peki şimdi ne olacak? Onca emek ve yatırım boşa mı gidecek? Uzmanlar ne diyor?
#AlzheimerKoronavirüsün adını Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza hızla girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. Peki siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal'ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…
#COVID-19Aşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıBilim tarihine baktığımızda yaptıklarıyla hem alkışlanan hem de aşağılanan birçok aktör olduğunu görüyoruz. Ama bunların hiçbirinin hayatını beyin nakline adamış cerrah Dr. Robert White kadar ilginç olmadığını da söylemek gerek. İşte White'ın kafanızı çok ama çok karıştıracak hikayesi...
#Robert WhiteKurtuluş Savaşı’ndan sonra Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e “Memleketi kurtardınız, şimdi ne yapmak istersiniz” diye sorulduğunda, “Milli irfanı yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdir” diyerek eğitim ve öğretime verdiği büyük önemi ifade eder. Atatürk’ün eğitime ve öğretime verdiği bu önem bir seferberliğe dönüşür.
#M. Tayfun Öktem KimdirYazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci… Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat dün 100 yaşına bastı! 1921 yılında Viyana’da bir aristokrat evinde başlayıp ‘Atatürk’ün Türkiyesi’nde devam eden, türlü zorluklarla kendini hep eğitim ve öğretime adamış, aralarında çok kıymetli isimlerin de olduğu yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir isim Abadan Unat. Bizi evinde kabul etti. Hem eski günleri konuştuk hem de ‘bir asır’ hayatta olmanın ona öğrettiği dersleri dinledik…
#Nermin Abadan UnatKafadanbacaklılar familyasının ahtapot, kalamar gibi üyelerini yakından tanıyoruz. Ama ailenin bir üyesi var ki bilim insanlarına göre zekayı anlamanın sırrını onlar saklıyor. Mürekkep balıklarının büyüleyici dünyasına hoş geldiniz...
#Mürekkep Balığı158 yıldır çok sayıda zorluğa göğüs gererek bugünlere gelen, “eğitimde fırsat eşitliği” misyonunu bugün kararlılıkla sürdürmeye devam eden Darüşşafaka için çağın gerekliliklerine uymak bir gereksinim olduğu kadar da dünyada ender kurumun gösterebildiği bir yetenek aslında.
#TAYFUN ÖKTEM KİMDİR?Eğitim, “insanın doğasına saygı duyarak potansiyelini açığa çıkarma süreci” olarak tanımlanabilir. Özünde potansiyel anlamına gelen yetenekse ilgiyle gelişir. Bu kapsamdaki temel sorumluluklarımızdan birinin, öğrencilerimizin doğuştan getirdiği yeteneklerinin saptanması ve geliştirilmesi olduğunu çok iyi biliyoruz. Yetenekler saptanıp geliştirildiğindeyse hem çocuklarımızın mutlu olacağını, hem de kariyer gelişimlerinin daha sağlıklı bir hâl alacağını görüyoruz.
#Yetenekten Kariyere ProjesiErman Ilıcak, Forbes tarafından her yıl yayımlanan en zengin iş insanları listesinde 2021 yılında da yer aldı. Yurt dışında da faaliyet gösteren Rönesans Holding'in kurucusudur. 1993 yılında kurduğu şirketi, 20 yıllık bir zaman zarfında yüksek kazanç elde edebilen bir konuma getiren Erman Ilıcak, inşaat sektöründe dikkat çeken yatırımlara sahiptir. Peki, Erman Ilıcak kimdir nereli kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Erman IlıcakHepimizin deneyimlediği üzere 2021 yılı da COVID-19 salgınının gölgesinde devam ediyor. Bu süreçte, yaşamın tüm alanlarında pandeminin yıkıcı etkilerini hissettik. Ancak eğitim konusunu her şeyden ayrı olarak ele almak gerekiyor.
#DarüşşafakaKedici Veteriner Hekimleri Derneği (KedVet) Başkanı Dr. Tarkan Özçetin, İngiltere ve ABD’deki kedi ve köpekleri COVID-19 aşısı yaptırılması gerektiği yönündeki makalelere değinerek, “Herkesin içi rahat olsun. COVID-19, bugüne kadar kedi veya köpekten insanlara geçmedi, geçmiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (DHSÖ) verilerine göre bunun aksini kanıtlayan hiçbir bilimsel çalışma veya vaka bildirimi yapılmadı” dedi.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını başladığından beri evcil hayvanlarıyla yaşayan insanların zihnini kurcalayan soruya İngiliz ve ABD'li bilim insanlarından yanıt geldi. Kovid-19 virüsünün bulaşabildiği evcil hayvanların da insanlar gibi aşılanması gerekebilir...
#Bilim İnsanları