Paylaş
Zor ve belirsizlikler dolu bir süreç yaşadık.
Ama yeni isimler ve kavramlar hayatımıza girdi.
Örneğin Amerikan Pfizer firmasıyla koronavirüs aşısını geliştiren Alman BioNTech firmasının kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’den çoğumuz haberdar değildik.
İnsanlık adına umut oldular.
Eğer tünelin ucunda bir ışık göründüyse Türeci ve Şahin’in önemli rolleri oldu.
Çünkü pandemiyi bitirecek ilk ateşi onlar yaktı.
İlk onayı alan aşı onların oldu.
Gerçekten de çok iyi yetişmiş bilim insanlarımız var.
Türeci ve Şahin gibi çok başarılı ve parlak bir kariyere sahip olan bir başka Türk’ten bahsedeceğim bugün...
Dünya devi Pfizer Global’in başkan yardımcısı Hakan Şakul...
Pfizer’in Global Ar-Ge Diagnostik Birimi Başkanı Dr. Hakan Şakul, Harvard Üniversitesi’nin 7. Kişiye Özel Tıp Konferansı’nda özel ödüle layık görülen bir isim...
Şakul’e ödülünü Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü ve Kişiye Özel Tıp Konferansı Organizasyon Komitesi Başkanı Dr. Raju Kucherlapati vermişti. Hakan Şakul, ödülü Pfizer Global bünyesinde yürütmekte olduğu kişiye özel ilaç araştırma ve geliştirme programı nedeniyle almıştı.
Dünyada akıllı ilaçlar şimdi konuşuluyor.
İşte o ilk araştırmalara imza atan isimlerden biri de gurur duyduğumuz Hakan Şakul...
Şakul ödülü aldığında şöyle konuşmuş;
“Yürüttüğümüz program, akciğer kanserinde ilk kez ilaç ve test taraflarında aynı anda ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı alan program. Pfizer ve Abbott Molecular ortaklığı, Pfizer’in araştırma ve geliştirmeye yönelik kişiye özel tedavi yaklaşımının önemini vurguluyor ve hastalara ihtiyaç duyulan ilaçları sağlamak için ilaç şirketlerinin diagnostik şirketleriyle nasıl etkili bir ortaklık kurabileceğine örnek oluşturuyor.”
Bilime inanın...
Gelecek umudu bilimde...
Pandemi bu isimleri
bize tanıtmış oldu
KORONAVİRÜS bir yandan bize üzüntüler yaşatırken bir yandan da bilimin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Yine bu sayede dünyada bilimsel çalışmaları ile yer edinen Türkleri de tanıma şansımız oldu.
Onlardan biri olan Dr. Hakan Şakul bugünlerde hepimizin ismini ezberlediğimiz bir şirketin, yani Pfizer Global’ın başkan yardımcılığı görevini yapıyor.
Öğretmen bir anne babanın çocuğu olan Dr. Hakan Şakul, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde öğrenim görürken büyük hedeflere sahipmiş ve bunun için dört yıl boyunca aralıksız gittiği kurslar ile İngilizcesini geliştirmiş. Ardından yüksek lisans ve doktora çalışmasını Türkiye’de yaparken, doktora programının ikinci yılında Uluslararası Rotary Vakfı’nın dünya genelinde açmış olduğu “Açlıkla Mücadele” burs programını kazanıp ABD Minnesota Üniversitesi’nde “Kantitatif Genetik” üzerine çalışmalar yaparak doktorasını tamamlamış.
Ardından çalışmalarını California Üniversitesi’nde devam ettiren Dr. Şakul, Pfizer Global’da insan genetiği, istatistiksel genetik, ardından farmoko genetik ve son olarak da Diagnostik alanında çalışmış. Şu an ise Pfizer Global’da Diagnostik Birim Alanı yöneticisi ve başkan yardımcısı olarak görevini yürütüyor.
Bu parlak isimleri, beyinleri Türkiye’nin mutlaka özel projelerle bir araya getirmesi gerekir.
Ben her zaman Türkiye’nin geleceğine inanıyorum.
Bize düşen bütün olumsuzlukları bir kenara bırakarak geleceğin kurgusunu yapacak projeleri hayata geçirmek...
İşte Almanya’da Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin; Amerika’da Dr. Hakan Şakul ve dünyanın her yerinde başarılı kariyere sahip Türk bilim insanları...
Bu isimleri buluşturalım, ortak bir sinerji yaratalım.
Gençlere kariyer tavsiyeleri
BAŞARILI bir kariyerle gençlere örnek olan Dr. Hakan Şakul’ün tavsiyelerini merak ettim.
“Eğer siz kendi kariyerinizi düşünmezseniz kimse sizin için düşünmez” diyen Dr. Şakul şöyle konuşuyor;
“Kariyerinizi geliştirmek için ne yapacağınızı planlamazsanız ilerlemeniz zor olur. Kendi ilişkilerini kurun ve dizayn edin. Etrafınızdakilerin sizin yeteneğini keşfetmesini beklemek yerine 2-3 yıllık ilerleme planları yapmak ve buna uygun olarak çalışmak gençlere çok şey katacaktır.”
Üniversite yıllarında derslere ek olarak dört yıl boyunca, üstelik kısıtlı imkanlar ile İngilizce kursuna devam eden Hakan Şakul, gençlerin çok iyi İngilizce veya başka bir dil öğrenmesinin bilimsel çalışma ve yurtdışı hedefleri için şart olduğunu vurguluyor.
Şakul; “Staj döneminde bir mülakata girdik; İngilizceydi. Eğer kendime bu yatırımı yapmamış olsaydım, o mülakatı geçemezdim ve şu an olduğum noktada olamazdım. Bu yüzden belki klasik olacak ama yabancı dil öğrenimini, gençlerimizin ciddiye alması önemlidir” diyor.
30’dan fazla bilimsel makalenin ve bazı kitap bölümlerinin yazarları arasında yer alan Dr. Şakul “Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite eğitimi ezber değil, problem çözmek üzerinedir. Özellikle üniversitede genç arkadaşlarımız bir düşünme biçimi olarak problem çözme becerisini geliştirmeliler” diye konuşuyor.
Herkese iyi yıllar diliyorum
GERÇEKTEN ilginç bir yıl oldu. Bilmediğimiz bir salgınla karşı karşıya kaldık. Gerçekten sıkıldık. Ama aşılarla birlikte tünelin ucu gözüktü gibi... Ben 2021’in zor ama belirsizliklerin daha az olacağına inanıyorum. Bu yıl daha umutlu olalım. Herkese iyi yıllar diliyorum.
Paylaş